El Consell de Ministres ha aprovat noves mesures de conciliació laboral que s’incloïen en l’anomenada “llei de famílies” que ha quedat paralitzada en tràmit parlamentari per l'avançament de les eleccions generals.
Les noves mesures de conciliació estan recollides al Reial decret llei 5/2023, de 28 de juny.
Aquestes mesures són aplicables a partir del passat 30 de juny de 2023.
S’incorpora com a motiu de discriminació el tracte desfavorable en l’accés a l’ocupació o en el desenvolupament de la feina a dones o homes que facin ús dels seus drets de conciliació o corresponsabilitat de la vida familiar i laboral.
La normativa estableix noves mesures per avaforir la conciliació i les cures com són els nous permisos:
Permís remunerat:
Permís no remunerat:
S’haurà d’especificar la data d’inici i de finalització del permís o, si escau, els períodes de gaudi i comunicar-ho a l’empresa amb una antelació de 10 dies, excepte en el cas de força major o que el conveni col·lectiu aplicable estableixi una antelació diferent.
El dret a l’adaptació de la jornada de les persones amb càrregues familiars de cures:
El permís s'amplia fins a 5 dies per accident o malaltia greus, hospitalització o intervenció quirúrgica sense hospitalització que requereixi repòs domiciliari del cònjuge, parella de fet o familiars fins al 2n grau per consanguinitat o afinitat, inclòs el familiar consanguini de la parella de fet.
També, així com de qualsevol altra persona diferent de les anteriors, que convisqui amb la persona treballadora en el mateix domicili i que requereixi la cura efectiva d'aquesta.
S’inclou com a nova causa de suspensió del contracte laboral a l’article 45 de l’Estatut de Treballadores.
La normativa amplia en 2 setmanes la suspensió del contracte amb reserva de lloc de feina (prestació de naixement i cura de menor) pel supòsit de discapacitat d’una criatura en el naixement, adopció, guarda o acolliment i només hi hagi una progenitora.
La nul·litat de l'extinció i de l’acomiadament es produeix quan aquesta decisió ha estat motivada en una causa de discriminació. S’inclouen com a causa de discriminació:
Així doncs, el text queda redactat de la següent manera: “Tindran dret a un període d'excedència, de durada no superior a 2 anys, tret que s'estableixi una durada major per negociació col·lectiva, els treballadors per a atendre a cura del cònjuge o parella de fet, o d'un familiar fins al segon grau de consanguinitat i per afinitat, inclòs el familiar consanguini de la parella de fet, que per raons d'edat, accident, malaltia o discapacitat no pugui valer-se per si mateix, i no exerceixi activitat retribuïda”.
Des de l’Avalot hem sigut sempre molt crítiques amb el permís laboral per matrimoni i ho estenem a la unió en parella de fet, ja que entenem que és anacrònic i que discrimina les persones solteres o les que s’uneixen fora d’un vincle reconegut legalment. L’àmbit laboral no pot premiar amb 15 dies retribuïts una decisió personal.
Cadascú és lliure d'establir les relacions personals que desitgi (dins de legalitat) però el fet de casar-se o no, no té cap rellevància en l'àmbit laboral ni determina la nostra vàlua professional. Si el matrimoni o la unió en parella de fet no té incidència en la vida professional, per què existeix un permís laboral retribuït per matrimoni o parella de fet?
Altres articles que t’interessen: