Permisos laborals i graus de parentiu

L’Estatut dels Treballadors en el seu article 37 ens exposa tota una sèrie de permisos retribuïts que tenim les treballadores. Tanmateix els convenis col·lectius ens podem millorar les concessions dels permisos establerts a l’Estatut. En cap cas poden empitjorar-les. 

Però ara bé que … Quines són les característiques dels permisos? 

En quines situacions tenim dret a sol·licitar permisos remunerats?

 • Matrimoni: 15 dies naturals.
 • Naixement filla, malaltia greu, hospitalització, intervenció o defunció de familiar fins a 2n grau: 2 dies a la mateixa localitat i 4 dies si necessites desplaçament.
 • Trasllat de domicili: 1 dia.
 • Funcions sindicals o polítiques: pel temps indispensable que estipuli la llei.
 • Compliment d’un dret públic (votar, judicis, etc.): Pel temps indispensable.
 • Lactància d’una filla menor de 9 mesos: 1 hora diària, que es pot dividir en 2 períodes o reducció de mitja hora al principi o final de la jornada.
 • Exàmens mèdics prenatals, tècniques de preparació al part, sessions d’informació i preparació per adopció o acollida de filles, etc: pel temps indispensable.

Què has de tenir en compte:

 • Els convenis col·lectius poden millorar aquests permisos o incloure altres.
 • Els permisos són independents als dies de vacances anuals.
 • Tots aquests permisos neixen en el moment en què es produeix el fet causant.

Altres permisos

 • Les treballadores tindrem dret a absentar-nos del treball durant una hora en el cas de naixement prematur de fill o filla, que, per qualsevol causa, hagin d'hospitalitzar-se a continuació del part. Tanmateix es tindrà dret a reduir la jornada de treball fins a un màxim de dues hores amb la disminució proporcional del salari.
 • Les treballadores que per raons de guarda legal tinguem a la seva cura directa alguna menor de dotze anys o una persona amb discapacitat que no desenvolupin cap activitat retribuïda tindran el seu dret una reducció de la jornada de treball diària, amb la disminució proporcional del salari fins almenys ⅛ i un màxim de la ⅕ de la duració de la jornada. Les treballadores que també tinguem cura directa d'un familiar fins al segon grau de consanguinitat o afinitat que per raons d'edat, accident o malaltia no pugui valer-se per si mateixa i no tingui cap activitat retribuïda.

Els graus de parentiu

Els graus de parentiu és la relació que les treballadores tenim amb les nostres familiars. Aquestes familiars poden ser per consanguinitat, és a dir, quan és familiar directa “per sang” o bé per afinitat, és a dir, quan són familiars de la parella.

Es poden comptar en ordre ascendent (els nostres pares o mares) o bé en ordre descendent (filles, nétes, etc). També podem comptar els nostres col·laterals, com les germanes i la parella, i tanmateix es poden entrellaçar l’ordre ascendent i l’ordre descendent.

Aquests són els graus de consanguinitat o afinitat:

 • 1r grau: Matrimoni, pares i mares, filles, sogres, gendre i nora.
 • 2n grau: Àvies, germanes, cunyades i nétes
 • 3r grau: besàvies, besnètes, nebodes, tietes
 • 4t grau: cosines, besoncles, nebodes netes

En aquesta infografia pots veure quins són els graus de parentiu.

Crítica als graus de parentiu

Tenint en compte els graus de parentiu, crida l'atenció que per exemple els nostres permisos siguin més amplis en el cas de les sogres que en el cas de les àvies, per exemple. Fins i tot s'entén que hi ha més grau d'afinitat amb les nores i gendres que amb les germanes.

Aquest fet és del tot patriarcal, ja que d'alguna manera s'estableix el nivell de responsabilitat i afinitat que tenim sobre altres persones i es dóna prioritat a la parella normativa i a les seves familiars que a les nostres familiars de sang. De fet, no es contempla que tinguem parella i vida estable fora del matrimoni.

De fet, d'alguna manera es pot deduir que les treballadores també ens hem de fer càrrec de familiars de la nostra parella. La qual cosa acostuma a recaure majoritàriament en les dones.

Et semblen justos els graus de parentiu establerts? Consideres que s'haurien de fer canvis? Són patriarcals els permisos que concedeix l’Estatut de les Treballadores? Deixa'ns un comentari amb la teva opinió!

En propers articles parlarem d'excedències i reducció de jornada! Atenta al blog i a les xarxes socials.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
 • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram