Treballar a l'estranger: què fer i què tenir en compte

Marxar a treballar a l’estranger sempre és una experiència molt enriquidora tant en l’àmbit professional com personal però alhora pot generar alguns dubtes o incerteses. Hi ha tantes maneres de marxar a l’estranger com persones i maneres de fer. T'expliquem què ha de tenir en compte!

Treballar a l'estranger: Europa o fora de la UE?

Si el que vols és treballar a Europa, és important tenir en compte que la mobilitat internacional dins de la Unió Europea permet a qualsevol persona ciutadana d'un Estat membre treballar a qualsevol país de la UE sense necessitat de tramitar un permís de treball.

Si la teva nacionalitat és d'un país fora de la UE o si vols marxar a treballar fora de la UE, segurament hauràs de tramitar un permís de treball i de residència.

Depèn de la zona geogràfica i de la professió que vulguis exercir, el procés variarà. Hi ha països en què es pot treballar durant un període de temps curt sense permís de treball, però altres que no. Et recomanem que t'informis sobre aquest tràmit a l'ambaixada de cada país, tot i que hi ha ofertes laborals on l'empresa s'ofereix a ajudar a la treballadora a fer aquesta mena de gestions.

El currículum per a treballar a l'estranger

En qualsevol cas, un document important que s’ha de tenir preparat per engegar la recerca de feina i treballar a l’estranger és el Currículum Vitae seguint les indicacions pròpies de cada país. 

És recomanable que per cercar feina a l’estranger es redacti en la llengua oficial del país d’acollida o en una llengua vehicular internacional com per exemple, l’anglès. 

A la Unió Europea s’ha creat un model (en forma de plantilla) homogeneïtzat per tots els Estats membres que s’anomena “Europass” per facilitar la mobilitat de professionals per arreu del territori de la UE.

Quin sector t'interessa?

Un altre factor important a tenir en compte a l’hora de cercar feina a l’estranger és tenir clar el sector o sectors on vols treballar. 

A continuació detallem algunes de les opcions a les quals pots accedir per dura terme la teva experiència professional a l’estranger. En primer lloc, diferenciarem entre feines qualificades i no qualificades.

Les feines qualificades són aquelles que requereixen una formació o titulació prèvia per poder desenvolupar-les. En canvi, les feines no qualificades són aquelles que no requereixen com a requisit indispensable una titulació o formació determinada per treballar.

Alguns exemples de feines no qualificades a l’estranger:

  1. Feines agrícoles i al món rural.
  2. Au-pair i cura de gent gran o en situació de dependència.
  3. Treball al sector de l’hostaleria.
  4. Treball al sector de l’atenció a la clientela.
  5. Treball en el sector del monitoratge.

Recursos útils

Un recurs important a conèixer per treballar a l‘estranger és la Xarxa EURES. La Xarxa Eures és un portal que va ser creat per la Comissió Europea l’any 1993. Està integrat per tots els serveis d’ocupació dels països de l’Espai Econòmic Europeu (EEE). 

En el cas de Catalunya, la Xarxa Eures és gestionada pel SOC (Servei d’Ocupació de Catalunya) per fomentar la mobilitat internacional de professionals entre els països de l’EEE. En aquest portal trobaràs ofertes laborals dels diferents països i de diferents sectors.

Per últim, la recerca de feina 2.0 és una molt bona opció! Utilitzar plataformes digitals o xarxes socials com ara LinkedIN són molt útils per a la recerca de feina a l’estranger. És recomanable tenir el perfil molt actualitzat, redactat en la llengua del país d’acollida i tenir contactes del teu sector.

Més articles que t'interessen:

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram