Què hem de fer si no ens paguen la nòmina quan toca?

L'obligació d'una empresa és pagar a la treballadora el seu salari i la seva nòmina pels seus serveis.

Què passa quan l’empresa, comença a no pagar-me o em paga tard?

Contacta amb el teu sindicat

Si a la teva empresa hi ha representació sindical, el primer pas seria adreçar-te a la teva delegada sindical per tal d'explicar-li la situació.

Les delegades i les membres dels comitès d'empresa són les representants de les treballadores als centres de treball i es dediquen a defensar els seus drets i interessos laborals. No ho dubtis i fes-li arribar la teva situació.

Papereta de conciliació

Pots Interposar papereta de conciliació davant el Servei d’intermediació ( CMAC) 

Es pot fer reclamació de quantitats, no només de la nòmina sinó també, hores extres o altres complements que quedin reconeguts al conveni col.lectiu o al contracte de treball.

Pel retard en el pagament la llei permet sol·licitar un interès del 10% sobre les quantitats degudes, en concepte d'interessos de demora.

El termini per a reclamar les quantitats degudes és d'1 any des que s'havien d'haver rebut.

Com fer-ho:

Extingir el contracte de treball

Pots sol·licitar la resolució i l'extinció del contracte de treball per aquests impagaments i que es reconegui una indemnització igual que la de l'acomiadament improcedent i l'accés a la prestació o els subsidis per desocupació (sempre que la treballadora tingui el mínim cotitzat per poder accedir a les prestacions).

En aquest cas també és necessari presentar una Papereta de Conciliació demanant l'extinció del contracte de treball pels impagaments o pels retards en els pagaments, i alhora es poden reclamar les quantitats degudes.

La relació laboral no s'extingeix per la mera presentació de la papereta de conciliació i posterior demanda. Ha de ser el jutge el que la declari extingida si estima que existeix l'incompliment per part de l'empresa.

Què pot passar?

Tot i això, la treballadora continua tenint l'obligació d'anar a treballar, excepte quan l’empresa es declara insolvent i es troba en concurs de creditors.

En aquest cas es poden donar dues situacions:

  1. Que s'hagi declarat el concurs però no s'hagi iniciat l’ERO: en aquest cas continua sent possible plantejar l'extinció i sol·licitar la indemnització per acomiadament improcedent.
  2. Que s'hagi declarat el concurs i s'hagi iniciat ja l’ERO: en aquest cas totes les reclamacions individuals d'extinció queden suspeses fins a la resolució del ERO, i la indemnització serà de 20 dies per any.

Perquè la reclamació tingui possibilitat s'exigeix que:

A) Els impagaments no siguin esporàdics. 

B) Que la situació i l'incompliment sigui greu, (és a dir un mínim de 2 mensualitats més una paga extra, o 4 mensualitats, o que el retard en el pagament sigui almenys d'11 dies).

Encara que l’empresa abans del judici s’hagi posat al corrent del pagament de les quantitats, no és motiu perquè el Jutge no extingeixi el contracte, ja que els incompliments anteriors han existit.

Puc no anar a treballar?

Què fer mentre es tramita el procediment d'extinció? Puc no anar a treballar?

Es continua tenint la obligació d'anar a treballar, perquè en cas contrari es podria considerar abandonament del lloc de feina.

Quan la situació es posa insostenible, et recomanem l'assessorament d'una advocada, ja que es pot demanar al Jutjat unes mesures cautelars que eximeixin del deure d'acudir al lloc de treball i que l'empresari continuï havent de cotitzar i abonar els salaris mentre dura el procés. 

Si necessites asistència jurídica, pots posar-te en contacte amb nosaltres i t’acompanyarem i et derivarem als serveis especialitzats del sindicat.

Què passa si m'acomiaden per haver sol·licitat l'extinció del contracte?

En aquests casos és recomanable veure els consells sobre com actuar davant un acomiadament per a no perdre cap dret. Malgrat haver demanat ja l'extinció del contracte, serà necessari impugnar l'acomiadament en el termini de 20 dies hàbils (sense comptar dissabtes, diumenges i festius). En presentar la demanda és necessari indicar que es va presentar demanda sol·licitant l'extinció i el nombre d'actuacions i el Jutjat que jutjarà aquest procés.

Tots dos processos, el d'extinció i el d'acomiadament s'acumularan i només hi haurà un judici on es discutirà tant de l'extinció, com de l'acomiadament.

Què no has de fer?

No és aconsellable de cap manera presentar una baixa voluntària. Actuant d'aquesta manera la treballadora perd el treball per un incompliment de l'empresari, a més perdrà el dret a demanar les ajudes per desocupació després de la dimissió.

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

📢Les vacances són un dret fonamental de totes les treballadores.

❗️Però què passa si tens un contracte a temps parcial?

T’ho expliquem aquí! 👉https://avalot.cat/vacances-temps-parcial/

❗️El 17 de maig és el dia internacional contra la LGTBI-fòbia.

📢El 17 de maig del 1990 l'OMS va eliminar l'homosexualitat del llistat de malalties mentals.

⚠️Aquest dia té com a objectiu denunciar les discriminacions.

T'expliquem més sobre el tema!👉https://avalot.cat/lgtbi-fobia/

❗️QUÈ PUC FER SI L’EMPRESA NO PAGA LES MEVES COTITZACIONS A LA SEGURETAT SOCIAL?

⚠️L’obligació de cotitzar neix des del moment en què s’inicia l’activitat laboral.

T’expliquem que has de fer en el cas que l’empresa no compleixi aquesta obligació! 👇

Obrim fil! 🧵
#FAQSlaborals

La reforma de la llei de l'avortament ha causat aquests dies més rebombori de l'esperat per un tema en concret: la baixa laboral per una regla dolorosa🩸

📢Des de l'Avalot, com a sindicat feminista, ens posicionem a favor d'aquesta mesura 👉 https://avalot.cat/posicionament-sobre-la-baixa-laboral-a-causa-de-la-regla-dolorosa/

Obrim 🧵👇

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram