El complement de les pensions per a la reducció de la bretxa de gènere: Què és i com t'afecta?

Les diferències per gènere en la cotització al llarg de la vida laboral tenen conseqüències directes en la jubilació. És el que s'anomena bretxa de gènere en les pensions de jubilació.

La bretxa de gènere en la jubilació

Encara que a Espanya l’edat legal de jubilació (67 anys o 65 anys si s'acrediten 38 anys i 6 mesos de cotització) és la mateixa tant per als homes com per a les dones, és un fet que hi ha una important desigualtat de gènere en les pensions de jubilació.

El febrer de 2021, la pensió mitjana en el cas dels homes va ser de 1.250,87 euros mensuals, mentre que la pensió mitjana de les dones va ascendir a 826,41 euros.

Per tant, és important reduir la desigualtat de gènere durant l'etapa en actiu perquè això té incidència directa en la pensió de jubilació.

Les dones patim:

 • Menor nombre de dones amb pensió contributiva.
 • Menor quantia de la pensió de jubilació (per menor cotització al llarg de la vida laboral).

Què és el complement de les pensions per a la reducció de la bretxa de gènere?

Regulat en el Reial decret llei 3/2021, de 2 de febrer, pel qual s'adopten mesures per a la reducció de la bretxa de gènere i altres matèries en els àmbits de la Seguretat Social i econòmic, que modifica del text refós de la Llei General de la Seguretat Social.

Aquest complement tindrà el caràcter de pensió pública contributiva, el finançament del mateix es realitzarà mitjançant una transferència de l'Estat al pressupost de la Seguretat Social. Substitueix l’anterior complement de maternitat.

El reconeixement del complement de pensions contributives per a la reducció de la desigualtat de gènere, es mantindrà en tant la bretxa de gènere de les pensions de jubilació causades l'any anterior, sigui superior al 5%. 

Les beneficiàries del complement de les pensions per a la reducció de la bretxa de gènere

La poden rebre dones i homes.

Les dones que hagin tingut 1 o més criatures i que siguin beneficiàries d'una pensió contributiva de jubilació, d'incapacitat permanent o de viduïtat, tindran dret a un complement per cada criatura, a causa de la incidència que, amb caràcter general, té la bretxa de gènere en l'import de les pensions contributives de la Seguretat Social de les dones.

 • Parelles de dues dones: El dret es reconeixerà a la dona sempre que no mediï reconeixement del complement en favor de l'altra progenitora i si és també dona, es reconeixerà a aquella que percebi pensions públiques sigui de menor quantia.
 • Homes: Haurà de concórrer algun dels següents requisits:
  • Causar una pensió de viduïtat per defunció de l'altra progenitora per les criatures en comú, sempre que alguna tingui dret a pensió d'orfandat.
  • Causar una pensió contributiva de jubilació o incapacitat permanent i haver interromput o afectada la seva carrera professional en ocasió del naixement o adopció.

En quins casos no es reconeixerà el complement de la pensió?

No es reconeixerà: 

 • Al pare o a la mare que hagi estat privat de la pàtria potestat per sentència fundada en l’incompliment dels deures inherents a ella o dictada en causa criminal o matrimonial.
 • Al pare que hagi estat condemnat per violència masclista exercida sobre la mare.
 • La progenitora que hagi estat condemnada per exercir violència contra les criatures.

Com es tramita?

Es tramita juntament amb la sol·licitud de la pensió en l’INSS.

Quina és la seva quantia?

Es tramita per una quantia fixa de 378 €/any, per criatura, fins a un màxim de 4 criatures. La quantia s’abonarà en 14 pagues.

Altres articles que t'interessen:

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
 • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram