Escletxa digital i altres desigualtats tecnològiques

T’imagines un món sense tecnologia? T’imagines realitzar tots els teus treballs a mà? T’imagines que per poder-te posar en contacte amb les teves companyes de feina no tinguessis cap dispositiu a l’abast? Malauradament aquesta és la realitat per 4.000.000 de persones que pateixen l'escletxa digital i viuen sense accés a Internet. 

L'escletxa digital

L’internet ha facilitat les nostres vides però el capitalisme i el patriarcat ha impedit que aquest ideal  de la globalització arribi per igual a totes les persones. 

Així doncs l'Internet que ha ajudat milers de persones també ha impulsat l'augment de desigualtats entre els col·lectius: els més desfavorits han quedat fora dels avenços de les noves tecnologies.

Aquesta desigualtat en l'accés a Internet o noves tecnologies es coneix com a escletxa digital i és una realitat que impedeix treballar, formar-se i educar-se. És una forma de desigualtat que, en el context d'una pandèmia i un confinament, s'ha convertit més que mai en una problemàtica social de primer ordre.

Com afecta l’escletxa digital a la vida de les treballadores? 

El fet que la població no pugui accedir els recursos tecnològics i a Internet provoca un aïllament de la població important el qual aquesta disposa de menys oportunitats per no dir amb oportunitats nul·les per accedir a determinats treballs o bé amb dificultats per accedir a l’educació, ja que, avui en dia la tecnologia també s’ha implementat a les aules. 

Si les treballadores veuen limitades la seva entrada al mercat laboral o bé accediran a llocs de treball amb condicions precàries segurament viuran sempre dins del cercle de la pobresa

Quins són els motius de l’escletxa digital? 

La falta de recursos econòmics pot explicar els motius de l’escletxa digital. Així doncs en països en vies de desenvolupament aquesta és més palpable en comparació a països desenvolupats.

Les zones més afectades sense accés a Internet són les zones rurals. S'estima que uns 600 municipis espanyols i unes 85.000 persones que viuen en entorns rurals no tenen accés a xarxes de telecomunicacions.

En aquest sentit, cal tenir en compte les desigualtats territorials de l'estat espanyol, les dificultats en l'àmbit rural i la barrera que això pot suposar per a garantir la igualtat d'oportunitats educatives i laborals per a les joves.

Segons la UNESCO altres factors que també influeixen en l’escletxa digital són: el sexe, l’edat, l’educació i la llengua

Joves i escletxa digital

Tot i que de les joves se'n diu que som natives digitals, la realitat és que també patim l'escletxa digital.

S'estima que unes 800.000 persones entre 16 i 24 anys no disposen de cap mena de formació digital ni tenen les eines ni coneixements per estudiar online. Aquestes xifres es troben lluny de la mitjana europea.

Això és especialment preocupant en aquests moments que ens trobem que el teletreball és ja una realitat i a les portes d'un curs escolar que estarà marcat per la possibilitat de classes a distància i la necessitat de fer ús de mitjans digitals.

Com acabar amb l’escletxa digital? 

És essencial desenvolupar i executar mesures adreçades a assolir cohesió digital i equitat social en matèria de noves tecnologies.

En aquest sentit, des de la UGT es reclama un Pla Nacional d’Inclusió Tecnològica que impliqui a tota mena  d’Administracions Públiques i privades, per tal de potenciar l'alfabetització digital.

Entre les mesures que s’hi podrien establir s’advoca per  tarifes socials d’accés a Internet per col·lectius amb situació d’especial vulnerabilitat. El pla intentaria frenar la desigualtat atacant així aquells sectors més desfavorits i garantint l'accés a xarxes de telecomunicacions en totes aquells llocs on encara no són presents.

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

📢Les vacances són un dret fonamental de totes les treballadores.

❗️Però què passa si tens un contracte a temps parcial?

T’ho expliquem aquí! 👉https://avalot.cat/vacances-temps-parcial/

❗️El 17 de maig és el dia internacional contra la LGTBI-fòbia.

📢El 17 de maig del 1990 l'OMS va eliminar l'homosexualitat del llistat de malalties mentals.

⚠️Aquest dia té com a objectiu denunciar les discriminacions.

T'expliquem més sobre el tema!👉https://avalot.cat/lgtbi-fobia/

❗️QUÈ PUC FER SI L’EMPRESA NO PAGA LES MEVES COTITZACIONS A LA SEGURETAT SOCIAL?

⚠️L’obligació de cotitzar neix des del moment en què s’inicia l’activitat laboral.

T’expliquem que has de fer en el cas que l’empresa no compleixi aquesta obligació! 👇

Obrim fil! 🧵
#FAQSlaborals

La reforma de la llei de l'avortament ha causat aquests dies més rebombori de l'esperat per un tema en concret: la baixa laboral per una regla dolorosa🩸

📢Des de l'Avalot, com a sindicat feminista, ens posicionem a favor d'aquesta mesura 👉 https://avalot.cat/posicionament-sobre-la-baixa-laboral-a-causa-de-la-regla-dolorosa/

Obrim 🧵👇

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram