El grup de cotització: per què és important?

És habitual confondre el grup de cotització amb el grup professional o categoria professional, però en realitat no són el mateix.

En funció del grup professional es pertany a un o altre grup de cotització, i és important que coneguis i sàpigues distingir aquests conceptes, que afecten el que has pactat per contracte i la protecció social que se'n deriva.

El grup de cotització

El grup de cotització és un altre concepte que apareix en la nòmina, de vegades com a tal i en ocasions com "tarifa", depenent de l'aplicació utilitzada per a gestionar les nòmines a l'empresa. Si en la nòmina no ho localitzes, sempre pots sol·licitar una vida laboral, on apareix aquesta dada, obtenint-la immediatament si disposes de certificat electrònic (o amb el sistema cl@ve).

El grup de cotització apareix reflectit en la nòmina amb un nombre de l'1 a l'11, que es correspon amb el grup professional pel qual t'han contractat. És obligació per part de l'empresa que aparegui en la teva nòmina perquè quedi clara la cotització a la que estàs subjecte.

Quins efectes té trobar-se en un grup de cotització o un altre?

Tal com el seu nom indica, el grup de cotització té una relació directa amb el que l'empresa ha de pagar per tu a la Seguretat Social. Això té conseqüències directes sobre el teu salari, sobre la jubilació que et correspon, així com sobre la prestació que cobraràs si et quedes a l'atur, l'associada a una incapacitat temporal o permanent, o bé la de maternitat. Com més alt sigui el teu grup de cotització, més gran serà la protecció de la qual gaudiràs.

Cada grup té associat un mínim i un màxim de base reguladora. Sobre aquesta es calculen les proteccions que et corresponen. La realitat és que això no suposa una excessiva diferència a primera vista, especialment pel que fa a la quantia màxima, que és igual per als diferents grups (de l'1 a el 7 en càlcul mensual i en els grups 8 a 11 en càlcul diari).

En canvi, sí que té en la pràctica implicacions com el salari mínim en funció del conveni col·lectiu aplicable a l'empresa o fins i tot pot tenir rellevància a l'hora de produir-se acomiadaments a l'empresa ja que a igual grup es poden sobreentendre, especialment en algunes empreses o sectors, iguals o similars funcions, i en conseqüència la "competència" a l'hora de triar a qui acomiadar dependrà de el grup de cada un.

En el supòsit d'acomiadament objectiu, la sobrecontractació en un grup professional (que hi hagi més professionals de les que que són necessaries) pot donar lloc a justificar que l'acomiadament es produeixi dins d'aquest grup i es procedeixi a la selecció de la persona més adequada per a això entre aquestes candidates.

Similar cas es dóna quan una treballadora es reincorpora d'una excedència voluntària, ja que tindria dret si hi ha lloc disponible en el seu mateix grup professional, la qual cosa pot determinar el dret a reincorporar-se o no.

Pots trobar tota la informació laboral a la nostra guia, fes click per descarregar-te-la.

Altres entrades que t'interessen:

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
LA VULL
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

📢Les treballadores poden adaptar la seva jornada per fer efectiva la conciliació de la vida laboral i familiar.

🕧L’anomenada “jornada a la carta” és una mesura per fer efectiva la igualtat entre homes i dones.

T’expliquem més!👉https://avalot.cat/jornada-carta/

🗳️ Dissabte l'Assemblea Nacional de l'Avalot va escollir la nova Coordinadora Nacional, encapçalada per la Laura Bonet com a portaveu 🔝

Aquí trobareu la ponència ideològica i els altres documents aprovats 👉 https://avalot.cat/coordinadora-nacional-laura-bonet/

Gràcies a totis per venir i participar! 💜

2

També vaig acompanyar a @avalotcat en l’assemblea de comiat de l’@alvarez_elena_ després de sis anys al capdavant de l’organització. Enhorabona, Laura Bonet, nova portaveu, de segur farem feina plegades!

💢Dissabte al matí es va celebrar la XI assemblea de @avalotcat.
✊️@alvarez_elena_ deixa la seva responsabilitat i les agafa Laura Bonet, nova portaveu nacional.

👊Tenim lluites compartides.
🤝Les seves conquestes socials i laborals són les nostres conquestes.

4

Fa 25 anys vaig participar al naixement de l’@avalotcat, joves sindicalistes. Avui he estat a la 11a Assemblea Nacional. Agraïment a l’@alvarez_elena_ una gran amiga, per aquests 6 anys de portaveu, i a la Laura Bonet i el nou equip, sort i encerts! #elfilroig continua!

4
Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram