La categoria professional o el grup professional?

A la nostra nòmina podem observar que hi ha un concepte anomenat categoria professional o grup professional i sovint moltes treballadores no tenen del tot clar què és ni quina és la seva importància.

És important que coneguis aquests conceptes, que afecten el que has pactat per contracte i a la protecció social.

La categoria professional

La categoria professional és un concepte que ja no està vigent, tot i que la realitat és que es continua utilitzant. Amb la reforma laboral de 2012 es va modificar el concepte de categoria professional, que venia a recollir un conjunt de caràcters de les treballadores (titulació, aptituds, lloc a exercir, idiomes, etc.) en una d'aquestes categories. Des que es va produir la reforma, la categoria professional va deixar d'estar vigent com a tal per passar a convertir-se en grup professional.

El grup professional

El grup professional  ja no té en compte les qualitats, titulació, experiència, idiomes, etc. de la treballadora, sinó les característiques de el lloc de treball que es va a exercir: tasques, responsabilitats, dedicació necessària, coneixements requerits, etc.

Els grups professionals defineixen les tasques, les funcions, les responsabilitats i les especialitats laborals pròpies d'un determinat lloc. Cada grup professional sol anar associat a una sèrie de qualificacions professionals o titulacions.

Quins grups professionals existeixen?

 • Grup 1: Personal enginyer, llicenciades i d'alta direcció
 • Grup 2: Personal enginyer tècnic, perits i ajudants amb titulació
 • Grup 3: Prefectura administrativa i de taller
 • Grup 4: Ajudants sense titulació
 • Grup 5: Personal oficial administratiu
 • Grup 6: Personal subalterna
 • Grup 7: Personal auxiliar administratiu
 • Grup 8: Oficials de primera i segona
 • Grup 9: Oficials de tercera i especialistes
 • Grup 10: Peons
 • Grup 11: Menors de 18 anys

Convé que tinguis en compte que no poden baixar-te de grup professional si ja t'han contractat per un superior. Si ho fessin, significaria que t'estan assignant un lloc de menor categoria, un que implica una altra sèrie de tasques, qualificació professional i titulació. Aquesta pràctica es considera un acomiadament improcedent i com a tal ho pots denunciar.

La  diferencia entre la categoria professional i el grup professional

La gran diferència entre la categoria professional i el grup professional és que la primera era molt més restrictiva. Es referia a les competències i titulació de la persona emprada, sense importar el lloc per al qual havia estat contractada. Si una empresa volia contractar una administrativa amb titulació de llicenciada, havia de fer-ho amb la categoria de llicenciada, no d'administrativa. Actualment el grup professional va associat a la qualificació i formació que es requereix per exercir el lloc, no a la que té la persona contractada.

Per exemple, una enginyera anteriorment podria estar en una categoria de titulades universitaries superiors i en l'actualitat, si les seves funcions són de recepcionista, se li s'enquadraria en el grup professional corresponent d'administratiu o auxiliar.

No obstant això, hi ha alguns convenis col·lectius que segueixen mantenint el concepte de categoria professional. En aquests casos continua vigent la normativa que se li aplicava abans de la Reforma.

Pots trobar tota la informació laboral a la nostra guia, fes click per descarregar-te-la.

També t'interessa:

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

🧐 Treballar de manera #autònoma o assalariada és una elecció que té diverses conseqüències ❗️

🤔 Saps quines són les diferències trobem en relació amb els #drets i deures laborals? ⁉️

😉 Te les expliquem! 👉🏼 https://avalot.cat/?p=2029

4

🔬⚙️ Coneixes el programa de @dindustrialscat? Si ets estudiant en aquest vídeo t'expliquem com pots participar en un projecte de #recerca estratègic com a doctorand o doctoranda en una empresa en col·laboració amb la teva #universitat.

https://www.youtube.com/watch?v=V6ptgF_m57E&feature=youtu.be

🔴 Mini guia per entendre com funcionen els #ERTO prorrogats fins al 31 de maig 👉🏼 https://avalot.cat/erto-prorroga-maig/

✅ Quantia
✅ Comptador a zero
❌Acomiadaments
❌ Hores extres

#COVID19 #ERTE

La Fiscalía de Delitos de Odio de #Barcelona pide 18 meses de prisión al agresor: ‘Te voy a hacer heterosexual a ostias’.

También pide inhabilitación para el guardia de seguridad que no impidió el ataque homófobo.

El agresor tiene numerosos antecedentes penales.

#LGTBIfobia

Després de 100 en vaga indefinida del Transport Sanitari de Catalunya per demanar mateixes condicions que treballadors de l'empresa pública SEM, divendres 22/01 a les 10,30h. es concentraran davant seu ERC Girona. @XavierCasasUGT @UGTTransportsan @ugtcatalunya #transportsanitari

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram