El permís de paternitat al 2021: tots els canvis

El permís de paternitat per aquest 2021 té la mateixa durada per a les dues progenitores. L'1 de gener va entrar en vigor l'equiparació de permisos de maternitat i paternitat i s'allarga fins a les 16 setmanes (ara els dos són de 16 setmanes quan abans només era el de maternitat). D'aquesta manera, i per primera vegada a la història, tant les mares com les parelles, en el cas que n'hi hagi, disposaran de 16 setmanes de permís retribuït. 

El permís de paternitat a Espanya era de 8 setmanes al 2019, de 12 setmanes al 2020 i de 16 setmanes al 2021. 

Què és el permís de maternitat/paternitat?

És un subsidi que es dona a les treballadores que suspenguin el contracte de treball o cessin en la seva activitat, durant els dies legalment establerts, amb motiu del naixement d’una filla, adopció o acolliment.

Qui pot demanar el permís per maternitat/paternitat? 

Les treballadores incloses en el règim general i en els règims especials de la Seguretat Social, qualsevol que sigui el seu gènere. La prestació per paternitat (entesa com la prestació corresponen a l'altra progenitora) és independent de la de la mare i compatible amb el gaudi compartit de la de maternitat, sempre que sigui cedit per la mare.

En una adopció, es concedeix un permís de maternitat i un de paternitat independentment del gènere de les progenitores.

Com es poden dividir aquestes setmanes al 2021?

6 setmanes obligatòries, a jornada completa i ininterrompudes, posteriors al part. En el cas d'adopció serà posterior a la resolució judicial o decisió administrativa. 

Les 10 setmanes restants cal gaudir-les en períodes setmanals dintre de l'any següent al part, o bé a la resolució judicial o decisió administrativa en el cas d'adopció.

Es poden alternar aquestes setmanes? Una de les progenitores pot guardar-se dies per quan s'acabi el permís de l'altre?

Sí, sempre i quan siguin setmanes senceres. Les sis primeres setmanes sí que s'han d'agafar de manera completa les dues progenitores. Després es pot adaptar i escollir la millor fórmula per conciliar vida professional i cures de la nounata. 

Què passa amb mares solteres o famílies monomaparentals? Quantes setmanes tenen?

En el cas de famílies amb un membre adult les setmanes de baixa seran també de 16.  

Quina quantitat es percep per permís de maternitat i/o paternitat?

La quantitat que es percep és el 100% de la base reguladora que estigui establerta per la prestació per incapacitat temporal derivada de contingències comunes. 

I en les cas de les autònomes?

Les persones que són autònomes tenen la quota bonificada totalment durant aquest permís. Es tracta d'una renda exempta de retenció d'IRPF. 

Quins tràmits cal fer per obtenir aquest permís?

Per tramitar-ho, necessitaràs la inscripció al Registre Civil, alta al sistema sanitari, permís de maternitat/paternitat, prestacions econòmiques, carnet de famílies nombroses o monoparentals (si s'escau) i l'alta al padró municipal.

Tot això juntament amb l'última nòmina, una fotocòpia del DNI, el llibre de família actualitzat i un rebut del compte del banc en la qual es desitja que s'ingressi el pagament.

S'ha de presentar a l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) més proper al domicili.

Conciliació i gènere

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

🤔 T'has aturat a pensar en què invertim en el nostre #temps "lliure"?
🧐 Saps quines diferències existeixen entre persones de diferents edats i gèneres?

🔴 En aquest post t'expliquem aquestes diferències amb relació al #treballdomèstic no remunerat 👉🏼 https://avalot.cat/?p=2011

Mhamed Jmil @Jmil78164901 del equipo de trabajo de la UGT FICA del Barcelonés nos explica, en Árabe y Castellano, la importancia de pertenecer nuestro sindicato para las personas migrantes https://youtu.be/5JJ7j-PK8AY a través de YouTube si te gusta el contenido dale 👍 y suscríbete

🗞️ El projecte "Joves In Tech" pretén formar a joves en risc d’exclusió social en les TIC 👌 https://xarxanet.org/informatic/noticies/joves-tech-tecnologia-labast-del-jovent

⚠️ L’internet ha facilitat les nostres vides però el capitalisme ha impedit que arribi per igual a totes les persones 👉 https://avalot.cat/escletxa-digital-desigualtats-tecnologiques/

Corprés per la mort de @sergi_mingote al K2. Ens vam conèixer a l’@avalotcat i @ugtcatalunya. Quedaran records, com quan vam intentar despenjar-nos al monument a Colom i no vam poder, o vam fer la pancarta de les 35hores i brodats d’AVALOT x fer l’Aconcàgua. El recordarem sempre.

3

"Sergi Mingote va portar la campanya per les 35 hores de treball setmanals, liderada per @avalotcat i @ugtcatalunya , al cim més alt del món, l'Everest" @UGTgi
"Mor l'alpinista Sergi Mingote després de patir un accident al K2" https://www.diaridegirona.cat/esports/2021/01/16/mor-lalpinista-catala-sergi-mingote/1083589.html via @diaridegirona

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram