El permís de paternitat al 2021: tots els canvis

El permís de paternitat per aquest 2021 té la mateixa durada per a les dues progenitores. L'1 de gener va entrar en vigor l'equiparació de permisos de maternitat i paternitat i s'allarga fins a les 16 setmanes (ara els dos són de 16 setmanes quan abans només era el de maternitat). D'aquesta manera, i per primera vegada a la història, tant les mares com les parelles, en el cas que n'hi hagi, disposaran de 16 setmanes de permís retribuït. 

El permís de paternitat a Espanya era de 8 setmanes el 2019, de 12 setmanes al 2020 i de 16 setmanes al 2021. 

Què és el permís de maternitat/paternitat?

És un subsidi que es dóna a les treballadores que suspenguin el contracte de treball o cessin en la seva activitat, durant els dies legalment establerts, amb motiu del naixement d’una filla, adopció o acolliment.

Qui pot demanar el permís per maternitat/paternitat? 

Les treballadores incloses en el règim general i en els règims especials de la Seguretat Social, qualsevol que sigui el seu gènere. La prestació per paternitat (entesa com la prestació corresponen a l'altra progenitora) és independent de la de la mare i compatible amb el gaudi compartit de la de maternitat, sempre que sigui cedit per la mare.

En una adopció, es concedeix un permís de maternitat i un de paternitat independentment del gènere de les progenitores.

Com es poden dividir aquestes setmanes l'any 2021?

6 setmanes obligatòries, a jornada completa i ininterrompudes, posteriors al part. En el cas d'adopció serà posterior a la resolució judicial o decisió administrativa. 

Les 10 setmanes restants cal gaudir-les en períodes setmanals dintre de l'any següent al part, o bé a la resolució judicial o decisió administrativa en el cas d'adopció.

Es poden alternar aquestes setmanes? Una de les progenitores pot guardar-se dies per quan s'acabi el permís de l'altre?

Sí, sempre que siguin setmanes senceres. Les sis primeres setmanes sí que s'han d'agafar de manera completa les dues progenitores. Després es pot adaptar i escollir la millor fórmula per conciliar vida professional i cures de la nounada. 

Què passa amb mares solteres o famílies monomaparentals? Quantes setmanes tenen?

En el cas de famílies amb un membre adult les setmanes de baixa seran també de 16.  

Quina quantitat es percep per permís de maternitat i/o paternitat?

La quantitat que es percep és el 100% de la base reguladora que estigui establerta per la prestació per incapacitat temporal derivada de contingències comunes. 

I en les cas de les autònomes?

Les persones que són autònomes tenen la quota bonificada totalment durant aquest permís. Es tracta d'una renda exempta de retenció d'IRPF. 

Quins tràmits cal fer per obtenir aquest permís?

Per tramitar-ho, necessitaràs la inscripció al Registre Civil, alta al sistema sanitari, permís de maternitat/paternitat, prestacions econòmiques, carnet de famílies nombroses o monoparentals (si s'escau) i l'alta al padró municipal.

Tot això juntament amb l'última nòmina, una fotocòpia del DNI, el llibre de família actualitzat i un rebut del compte del banc en la qual es desitja que s'ingressi el pagament.

S'ha de presentar a l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) més proper al domicili.

Conciliació i gènere

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram