Conciliació i gènere: com afecta la manca de corresponsabilitat?

Quina és la relació de la conciliació i el gènere? En aquest article anem a veure com la conciliació laboral i familiar continua afectant principalment a les dones en el mercat de treball.

Conciliació i gènere

La conciliació laboral i familiar continua, avui en dia, essent una qüestió que perjudica significativament les dones per sobre dels homes. Això es veu clarament reflectit en el mercat de treball, on trobem que les dones han de reduir la seva jornada laboral per tal de poder realitzar tasques de cura i domèstiques, tasques que a més a més no estan remunerades.

Com afecta laboralment?

Un dels efectes directes d’això és l’alt percentatge que trobem de dones amb contactes a temps parcial. El fet de treballar a temps parcial provoca al mateix temps que les futures prestacions, com l’atur o la jubilació siguin més baixes, així doncs, les diferències entre homes i dones perduren fins al final de la vida. 

Les aturades que pot patir la vida laboral de la dona a causa de la maternitat o d’excedències per la cura de familiars, dificulten el desenvolupament de la carrera professional i la promoció de les dones en els llocs de treball.

Treball de cures

Si ens fixem en el que ens diuen les dades, veurem clarament com són les dones qui s’encarreguen de les cures i el treball domèstic, i podem entendre com això pot fer molt complicada la conciliació de la vida personal familiar de les dones amb la vida i carrera professional. 

Què diuen les dades sobre la conciliació i el gènere?

Algunes dades ens mostren aquestes desigualtats esfereïdores i la sobrecàrrega de feina que tenen les dones. Segons fonts de la Seguretat Social, l’any 2018 el 91,1% de les excedències que es van demanar per tenir cura de filles o familiars van ser demandes per dones. 

En els contractes temporals també hi trobem diferències, ja que les dones obtenen contractes menors de sis mesos un 1% més que els homes. 

Pel que fa a les dades de prestacions per maternitat la diferència és abismal, ja que l’any 2018, el 98% de les prestacions que es van demanar van ser per la mare.

Si ens fixem en les dades respecte a les feines domèstiques, també podrem constatar com aquestes recauen majoritàriament sobre les dones. Segons dades de l’any 2018 les dones dediquen el doble d’hores que els homes en la realització de feines de la llar.

La manca de corresponsabilitat

Totes aquestes dades ens demostren que són les dones qui es fan càrrec de les cures i tasques domèstiques, i la manca de corresponsabilitat en la conciliació de la vida familiar i laboral és també un dels factors determinants de la bretxa salarial.

És totalment necessari que es reverteixi aquesta situació i s’aconsegueixi un repartiment igualitari de les cures i tasques domèstiques. D’aquesta manera també es produirien variacions en el mercat de treball, ja que es produiria un augment de la presència de dones que podrien alliberar moltes d’aquestes feines no remunerades que els toca realitzar actualment. 

És vital trencar amb les discriminacions i els rols de gènere, especialment a través de l'assignació social del rol de cura!

Fes clic si vols més informació sobre conciliació i gènere. Les joves sense filles també volem conciliar!

Teletreballar NO és conciliar.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
LA VULL
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram