Els nostres desitjos per a l’any 2024

Tot i la darrera reforma laboral, les joves continuem patint unes condicions laborals i socials precàries.

Això provoca que el jovent de Catalunya no podem establir el nostre projecte de vida en unes condicions materials dignes, la qual cosa afecta la nostra salut, especialment la salut mental. 

Les joves de classe treballadora tenim molts desitjos per l'any 2024 i estem disposades a lluitar per fer-los possibles. 

Com ha estat l'any 2023 per a les joves?

La precarietat laboral i social es reflecteix en el poc reconeixement de la feina, la inestabilitat dels contractes i els salaris, la manca de suport de prestacions d'atur, però també, les circumstàncies com no arribar a final de mes, no poder-se emancipar, no poder pagar el lloguer, no trobar feina digna, tenir-ne una amb condicions molt precàries són l’escenari perfecte perquè moltes joves visquem el present i el futur amb inseguretat i una gran angoixa.

Segons l’informe de l’Observatori Català de la Joventut, en el 3r trimestre de 2023, la taxa d’atur entre el col·lectiu de 16 a 29 anys se situa en el 14,8%, respecte del 7% de les persones de més de 29 anys. És a dir, les joves patim el doble d’atur que la resta de la població.

Tot i l’avenç de la reforma laboral, s'ha observat com han augmentat els acomiadaments durant el període de prova alhora que també s'ha incrementat el nombre total de contractes.

També, un dels aspectes importants que preocupa molt les joves és el tema de l’habitatge. El nombre d'habitatge públic a Catalunya es troba a la cua d'Europa. Segons Cohabitac, els habitatges de lloguer social de Catalunya representen l'1,5% del total d'habitatges i la mitjana europea és del 15%.

La salut mental de les joves s’ha vist molt afectada per les successives crisis econòmiques i sanitària. De fet, vam ser el col·lectiu més afectat per la pandèmia de la COVID-19 i és que el suïcidi és la primera causa de mort entre persones joves de 25 a 39 anys a Catalunya. Es calcula que el nombre total de morts per suïcidi representa el doble de morts que per accidents de trànsit.

Els desitjos de l'Avalot pel 2024

  1. Continuar avançant en la recuperació de drets que van ser eliminats en les reformes laborals del 2010 i 2012, com per exemple, la recuperació de la indemnització per improcedència de 45 dies per any treballat, també cal que les causes d’acomiadament estiguin més acotades, siguin més clares i les empreses les hagin de justificar degudament.
  2. L’eliminació del cisheteropatriarcat i l'erradicació de les violències masclistes, també les més invisibilitzades i les que succeeixen en l’àmbit laboral i l’erradicació de la feminització de la pobresa, la bretxa salarial per gènere i que la conciliació sense criatures també estigui assegurat.
  3. Que l’àmbit laboral sigui un espai lliure de violències i, per exemple, es faci servir el llenguatge no-binari.
  4. Una societat lliure de discriminacions racistes, masclistes, LGTBIAQ+, capacitistes, de pressió estètica i normativa, etc.
  5. La defensa ferma del medi ambient i la protecció i respecte cap a les animals no humanes
  6. La defensa del català i del model d’immersió lingüística a les aules com a eina de cohesió social.
  7. Augmentar l’SMI a 1300€, per tal de millorar l'ocupació, ja que és un element que té un efecte de redistribució de la riquesa. L’increment de l’SMI haurà de ser proporcional i superior a la inflació de preus i del cost de vida. 
  8. Augmentar els recursos públics per a la salut mental: Redissenyar el mapa d'atenció públic a la salut mental de manera equitativa a tot el territori de Catalunya perquè qualsevol persona d’arreu del territori tingui una atenció de proximitat i no s’hagi de desplaçar. Així com la incorporació dels riscos psicosocials en els processos d’avaluació i prevenció dels riscos laborals en totes les empreses i organitzacions.
  9. La protecció del dret a l’habitatge i la regulació del preu del lloguer, amb mesures per acabar amb l’especulació de l’habitatge, un dret bàsic i un bé de primera necessitat, que no estiguin basades en ajudes directes.
  10. El compromís de les administracions públiques per a impulsar polítiques actives d'ocupació amb criteris que assegurin que la contractació juvenil sigui de qualitat i que fomentin la visió juvenil als convenis col·lectius eliminant el biaix adultcentrista de la normativa laboral vigent.
  11. La jornada laboral de 32 hores: Cal repartir el treball entre totes per fer el treball compatible amb la conciliació i la salut i benestar físic i mental.

Aquest 2024, les joves sindicalistes continuarem lluitant contra el capitalisme i l'heteropatriarcat, que és la millor manera de defensar els drets i llibertats de la classe treballadora.

Us desitgem un any 2024 ple d’encerts i lluita!

Uneix-te a l’Avalot i fem-nos fortes!

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
LA VULL
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram