Dia Mundial de la Sida

L’1 de desembre és el Dia Mundial de la Sida. Un dia que serveix per visibilitzar i erradicar l’estigma que encara pateixen les persones amb VIH+.

Per què és necessari?

El Dia Mundial de la Sida que se celebra des de 1987 promogut per les Nacions Unides és necessari per recordar les persones que han mort per malalties relacionades amb la Sida i per donar suport a les que s’han vist afectades pel VIH i acabar amb l’estigma.

La serofòbia

Discriminar una persona amb VIH és una vulneració de l’article 23 de la Declaració Universal de Drets Humans que estableix que: “Tota persona té dret al treball, a la lliure elecció de la seva ocupació, a condicions equitatives i satisfactòries de treball, i a la protecció contra l'atur”

Cal desmuntar els mites, trencar els estereotips i estigmes al voltant del VIH i la Sida per tal d'assegurar la vida, els drets i la participació social i col·lectiva de les persones VIH+ i garantir l’accés a un treball digne.

VIH+ al món laboral

Tenir el VIH+ és una condició personal de salut i com a tal, no hi ha l’obligació de comunicar-ho a l’empresa. Tanmateix, si un acomiadament es basa en aquest motiu, serà considerat nul per ser una situació de discriminació.

Una persona amb VIH+ amb accés al tractament pot desenvolupar la seva feina com qualsevol altra. I, per tant, exigir proves de detecció de VIH en l’àmbit laboral és totalment injustificable.

A Espanya és il·legal realitzar-les sense consentiment explícit de la treballadora i la llei estableix que els reconeixements mèdics a l’àmbit laboral són un dret però no una obligació

Acabem amb l’estigma!

L’estigma que pateixen les persones del col·lectiu VIH+ és molt real encara avui en dia. 

Hi ha molta desinformació i desconeixement sobre el tema que provoca que s’enfrontin a violències, prejudicis i la marginalitat en el moment de revelar la seva condició.

Cal doncs, fer molta difusió del missatge que “indetectable és igual a intransmissible”. Així doncs, les persones que mantenen una càrrega viral indetectable durant almenys 6 mesos no poden transmetre el VIH a través de relacions sexuals.

Altres articles que t'interessen:

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram