Sexspreading: una forma de violència sexual en l’àmbit digital

El sexpreading és una forma de violència sexual i de gènere. Com a tal, la seva identificació i erradicació és clau. A continuació, t’expliquem tots els detalls!

Què és el sexpreading?

El sexpreading és la pràctica de difondre fotografies íntimes o de contingut sexual d’altres sense el seu consentiment a través de xarxes socials, aplicacions de missatgeria instantània o Internet.

És violència?

Sí. El sexpreading és una forma de violència sexual i de gènere, que busca mantenir el control social exercit pel sistema cisheteropatriarcal a través del conjunt de la societat i executada per persones concretes. 

Per què és una forma de violència masclista?

El sexpreading és una agressió sexual i forma de violència masclista en l‘àmbit digital que aprofita les estructures socials del model patriarcal per a materialitzar-se i que afecta en l’àmbit personal i psicològic, social i professional de la víctima. 

És delicte?

Sí. La difusió d’imatges o vídeos de naturalesa sexual sense consentiment és un delicte tipificat al Codi Penal. Si a més, la persona pateix coaccions, estaríem davant del que es coneix com a “sextorsió”.

És el mateix que el sexting?

No. És important no confondre el sexspreading amb el sexting (anglicisme que resulta de la unió de les paraules “sex”-sexe- amb “texting” -xatejar-) que és una pràctica sexual plaent on s’efectua l’intercanvi consensuat i lliure d’imatges o comentaris de caràcter sexual o íntim. 

Què passa si jo ho penjo a les meves xarxes socials?

En el cas que una persona decideixi compartir contingut íntim a una xarxa social, l'estaria compartint amb totes les seves seguidores.

No obstant això, el fet que la persona comparteixi el contingut de manera voluntària, conscient i lliurement, això no implica, en cap cas, el consentiment perquè les persones que el reben puguin utilitzar-lo, reexpedir-lo o fer captures de pantalla, etc.

Per què es produeix el sexpreading?

Com afirmen les entitats com Candela i Educació per l’acció crítica (EdPAC) en el seu Informe Per què li diuen sexting quan parlen de sexpreading?, la masculinitat hegemònica és posada en dubte constantment i, per tant, demanda ser reafirmada i demostrada a partir de proves. L’enviament de fotografies sense consentiment és una demostració d’aquest domini i d’aquesta virilitat a través de l’agressió com ara el sexpreading.

A qui afecta?

El sexspreading afecta sobretot dones joves que són les més exposades al món digital perquè són les que més utilitzen les noves tecnologies i, per tant, les que més practiquen sexting.

Què pots fer si pateixes sexpreading?

Si et trobes en aquesta situació, pots fer:

  1. Conserva les proves: Segurament si som víctimes d’un cas de sexpreading el primer que voldríem fer és esborrar tot rastre de prova. 
  • Fes captures de tot! 
  • Guarda’t l’URL de les pàgines on s’hagin difós les fotos o vídeos.
  1. Calendaritza els fets: registra les dates de publicació de manera ordenada. Un cop passat el temps pots no recordar tots els detalls i això t’ajudarà a no confondre les dates i que el teu testimoni no pugui ser titllat d’inversemblant.

Què pots fer si t’envien un missatge amb fotos o vídeos íntimes d’una persona que és víctima del sexpreading?

Si et trobes en aquesta situació, pots fer:

  1. No comparteixis la fotografia o el vídeo: Tallar la cadena de transmissió és molt important. Si comparteixes el contingut, 
  2. Denuncia: Si t’arriba a través d’una app o xarxa social pots denunciar mitjançant els canals establerts a la mateixa aplicació o xarxa social. També, pots denunciar els fets a la Policia. 

Altres articles que t'interessen:

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
LA VULL
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram