Violència masclista fora de la parella

11. 688,411 dones a l'estat espanyol han patit de violència masclista al llarg de les seves vides només pel fet de ser dones. El que suposa el 57,3% de dones.  El col·lectiu més vulnerable són les dones entre els 16 i els 24 anys. En concret el 71,2% de les noies d’aquesta franja d’edat han patit violència. 

Amb motiu del 25N estem analitzant les diferents dades sobre violència contra les dones, avui parlem de violència fora de l'àmbit de la parella i de les relacions sexeafectives.

VIOLÈNCIA FÍSICA FORA DE LA PARELLA

El 13,4% declara haver patit violència física fora de la parella. El 8,7% de les enquestades declara haver-se produit abans de complir els 15 anys. 

Entre les persones agressores més citades: 

 • El 23,4% declara que aquestes agressions s’hagin produit per part del pare. 
 • El 17,5% declara que aquestes agressions s’hagin produit per part d’un home desconegut. 
 • El 11,6 % declara que aquestes agressions s’hagin produit per part dels companys de classe.

El 41,2 %  reconeixen haver patit lesions a causa de la violència física per part d’una persona agressora fora de la parella. 

VIOLÈNCIA SEXUAL FORA DE LA PARELLA

El 6,5% de les dones majors de setze anys han sofert de violència sexual per part d'una persona amb la qual no han mantingut o no mantenen cap relació.

El 3,4% de les dones declara haver sigut víctimes de violència sexual durant la infància (menors de quinze anys).

Un 2,2% de les dones enquestades ha declarat haver estat violada. 

De les dones que han patit de violència sexual fora de la parella han declarat:

 • El 21,1% declaren que l’agressor ha estat un familiar home 
 • El 49,0% declaren que l’agressor ha estat un conegut 
 • El 39,1% declaren que l’agressor ha estat un home desconegut 

Dades de violència sexual

El 49,6% de les dones que declaren haver sofert violència sexual fora de la parella afirmen que ha estat més d’una vegada i el 41% afirma que ha estat almenys un cop al mes.

Davant d’aquest escandalós percentatge el 50,4% de les dones afirmen haver estat víctimes de violència sexual fora de la parella almenys una vegada. 

El 12,4% de les dones que han estat víctimes de violència sexual fora de la parella afirmen que ha participat més d’una persona. 

El 59,1% de les dones que han contestat a l’enquesta han declarat que han estat violades dins de domicilis privats. 

Denúncies

Només el 8% de les dones que han patit violència sexual fora de la parella ho han denunciat davant de la policia, la Guardia Civil o institucions judicials. Aquest percentatge s’incrementa un 3%  a causa de les denúncies que també interposen altres persones o institucions. 

Del restant de dones que no ha interposat cap denuncia es deu a diferents motius: 

 • El 35,4%  afirmen que era menor o era una nena. 
 • El 30,5% afirmen no donar-li importància el que ha passat. 
 • El 25,9% afirmen sentir vergonya davant el que ha passat. 
 • El 22,1% declaren que en altres temps no es parlava d’aquestes coses. 
 • El 20,8% declaren tenir por a no ser cregudes. 

De les dones que han estat violades i no han interposat cap denúncia es deu als següents motius: 

 • El 40,3% afirmen sentir vergonya 
 • El 40,2% declaren ser menors d’edat quan van ser violades 
 • El 36,5% tenen por a no ser cregudes 
 • El 23,5% declaren tenir por a l’agressor 

Efectes psicològics

El 84% de les dones que han patit violència sexual no han sol·licitat ajuda a cap professional i el 67,2% de les dones que han estat violades tampoc ho han fet. 

Molt poques dones busquen ajuda professional davant d’aquests fets. Només el 10,2% de les dones que han patit violència sexual han buscat ajuda psicològica i el 6,5% han sol·licitat ajuda mèdica. En el cas de dones  víctimes de violació el 21,8% ha sol·licitat ajuda psicològica i el 14,4% han buscat ajuda mèdica. 

El 26,6% de les dones que han patit violència sexual fora de la parella afirmen no haver-ho explicat a cap persona. 

El 27,7% de les dones que han sofert de violència sexual fora de la parella han tingut pensaments suïcides. Aquesta xifra escandalosa s’incrementa en el cas de les dones que han estat violades en algun moment de la seva vida arribant així al 38,2%. 

La lluita contra la violència masclista

Donar visibilitat d’aquestes dades té per objectiu conscienciar de la violència que sofrim les dones pel simple fet de ser dones i de la importància de sumar forces de tots els agents socials per lluitar en contra qualsevol forma de violència exercida sobre les dones.

La lluita contra la violència no només s’ha de centrar una vegada ja s’ha produït el dany la lluita contra la violència s’ha de començar a construir per la prevenció de la conducta i evitar que es materialitzin aquestes conductes indesitjades i  intolerants. La prevenció  evitaria que es produeixin danys que costen la vida de moltes dones. Unes polítiques públiques que es poden projectar al canvi cultural de la societat, unes polítiques públiques on tots els agents que intervenen el canvi poden sumar els seus esforços per pal·liar aquesta situació tan desagradable i reeducar de nou a la societat amb uns valors més justos buscant el respecte i la tolerància entre tota la ciutadania. 

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

🤔 T'has aturat a pensar en què invertim en el nostre #temps "lliure"?
🧐 Saps quines diferències existeixen entre persones de diferents edats i gèneres?

🔴 En aquest post t'expliquem aquestes diferències amb relació al #treballdomèstic no remunerat 👉🏼 https://avalot.cat/?p=2011

Mhamed Jmil @Jmil78164901 del equipo de trabajo de la UGT FICA del Barcelonés nos explica, en Árabe y Castellano, la importancia de pertenecer nuestro sindicato para las personas migrantes https://youtu.be/5JJ7j-PK8AY a través de YouTube si te gusta el contenido dale 👍 y suscríbete

🗞️ El projecte "Joves In Tech" pretén formar a joves en risc d’exclusió social en les TIC 👌 https://xarxanet.org/informatic/noticies/joves-tech-tecnologia-labast-del-jovent

⚠️ L’internet ha facilitat les nostres vides però el capitalisme ha impedit que arribi per igual a totes les persones 👉 https://avalot.cat/escletxa-digital-desigualtats-tecnologiques/

Corprés per la mort de @sergi_mingote al K2. Ens vam conèixer a l’@avalotcat i @ugtcatalunya. Quedaran records, com quan vam intentar despenjar-nos al monument a Colom i no vam poder, o vam fer la pancarta de les 35hores i brodats d’AVALOT x fer l’Aconcàgua. El recordarem sempre.

3

"Sergi Mingote va portar la campanya per les 35 hores de treball setmanals, liderada per @avalotcat i @ugtcatalunya , al cim més alt del món, l'Everest" @UGTgi
"Mor l'alpinista Sergi Mingote després de patir un accident al K2" https://www.diaridegirona.cat/esports/2021/01/16/mor-lalpinista-catala-sergi-mingote/1083589.html via @diaridegirona

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram