El turisme sexual

El turisme sexual és una pràctica molt estesa a escala mundial. Una altra forma de dominació dels rics cap als pobres, on aquests deshumanitzen a les persones i els fan perdre drets i dignitat.

Què és?

El turisme sexual és una forma de turisme basat exclusivament en l’intercanvi sexual. Molts països ofereixen el sexe com a reclam turístic, molts d’ells amb menors d’edat. 

Aquesta pràctica constitueix la forma més cruel d’explotació infantil i una vulneració dels drets humans de la infància, ja que implica la voluntat de dur a terme un comportament que esdevé abusiu envers la infància i que implica el sotmetiment conscient a les víctimes.

També és un negoci milionari.

Quines són les destinacions del turisme sexual?

Les zones on tradicionalment s’ha dut a terme el turisme sexual són països del Sud-est asiàtic, com Tailàndia i Cambodja, Llatinoamèrica, com Brasil, Equador i Colòmbia o Àfrica, com Kènia, entre d’altres. 

Tot i que encara és ben present el turisme sexual en aquests països, durant els últims anys han fet quelcom per millorar la situació, modificant la legislació per combatre aquesta pràctica deguda, en part, per la pressió internacional. 

D’ençà que aquests països han començat a restringir-ho, s’ha vist com aquesta pràctica ha aparegut en altres zones com per exemple, Europa, en països com Estònia o Lituània. Alarmant és també com menors no acompanyats arriben a Europa i són empesos a xarxes d’explotació sexual. 

Què comporta el turisme sexual?

El turisme sexual moltes vegades ve de la mà de la utilització de nenes i nens menors d’edat, prostitució o violència sexual.  

Segons un informe de l'OIT (Organització Internacional del Treball) el 20% dels viatges internacionals realitzats per turistes occidentals persegueixen finalitats sexuals i el 3% són protagonitzats per pedòfils. 

En aquest sentit, defineix l’explotació sexual comercial d’infants com: 

  • La utilització d’infants en activitats sexuals remunerades en espais públics o privats (el que s’anomena prostitució infantil).
  • El tràfic d’infant i adolescents amb finalitats d’explotació sexual.
  • El turisme sexual infantil.
  • La producció, promoció i distribució de pornografia amb infants i adolescents.
  • La utilització d’infants en espectacles sexuals públics o privats. 

En quins àmbits es produeix?

És molt comú en els àmbits empresarial, esportiu i de convencions. Per això, administracions, governs i organitzacions han de combatre aquesta pràctica de manera activa. Per exemple, el govern de Brasil va fer una campanya en contra de l’explotació sexual en el marc de la Copa Mundial de Futbol 2014, ja que es va comprovar que aquesta pràctica es va dur a terme també en les Copes Mundials de Futbol anteriors a Alemanya 2006 i Sud-àfrica 2010. 

Altres articles que t'interessen:

Treball infantil

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram