Salut mental i classe treballadora: un dret no assegurat!

L’afectació a la salut mental de les persones joves és un fet que ens preocupa molt. 

De fet, l’OMS alerta que 1 de cada 4 persones patirà algun trastorn mental al llarg de la seva vida, i que d’aquests casos, un 75% es detectaran abans dels 18 anys. Això posa en relleu la gran relació que trobem entre les persones joves i els problemes de salut mental.

El privilegi de poder fer teràpia

D’ençà de la pandèmia, parlar de salut mental i fer teràpia és menys tabú. Se’n parla obertament i és cada vegada més comú.

Tot i això, moltes persones no poden fer-ne per no poder-se-la pagar. Actualment, l’única opció viable per a fer teràpia és de manera privada. 

Des de la sanitat pública els recursos són insuficients: poques professionals, manca d’inversió estructural, dèficit de cites i llargues llistes d’espera entre consultes, etc. que fa que sigui inviable fer tractament públic. 

En aquesta realitat, el dret a la salut mental no està assegurat per a tothom. Només està assegurat per aquells que s’ho poden pagar, convertint-se en un privilegi de classe. 

El preu d’anar a teràpia

Quant costa fer teràpia?

Segons un estudi de Mundopsicologos.com que analitza l’evolució de preus de les sessions de teràpia a les diferents zones d’Espanya, a Catalunya fixa el preu mitjà d'una sessió d’1 hora en els 54 euros. Per tant, el preu de fer sessions de teràpia d’1 hora i 1 cop a la setmana durant 1 any és de 2.592 euros/any.

Segons l’Idescat, el sou mitjà de les persones menors de 25 anys a Catalunya l’any 2019 (últim any amb dades disponibles) va ser de: 13.070,69 euros/any

El sou mitjà de les persones de 25 a 34 anys a Catalunya l’any 2019 va ser de: 21.656,58 euros/any. 

Per tant, les persones menors de 25 anys haurien de destinar quasi el 20% del seu sou a la teràpia. 

I les persones de 25 a 34 anys haurien de destinar-ne el 12%.

Els drets humans no són cap privilegi!

La salut és un dret que inclou l'accés a l'assistència sanitària i als medicaments, a condicions laborals i ambientals saludables, i comprèn tant la dimensió física com la mental i emocional.

Les joves som les més afectades per la pandèmia i per les anteriors crisis, sent el col·lectiu amb més risc de patir pobresa i exclusió social. Aquests, sabem que són factors determinants en la salut mental. 

Amb unes condicions laborals i socials molt precàries, poder-se pagar un tractament psicològic és molt difícil. 

Per resoldre aquesta situació és important que hi hagi una inversió pública dirigida a garantir l’accés a tractaments psicològics al marge de la medicació per a tothom, independentment de la seva capacitat econòmica. 

Links web:

Ecoangoixa: quan la crisi climàtica afecta a la salut mental

Joves i salut mental: prevenció del suïcidi

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
LA VULL
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram