Ecoangoixa: quan la crisi climàtica afecta a la salut mental

La crisi climàtica segurament és, ara com ara, l’amenaça més important per al model de vida que coneixem fins al moment i que afectarà les classes populars de tot el món, especialment les més vulnerables. En relació amb això, en els darrers dies s'ha popularitzat el terme ecoangoixa o ecoansietat.

Què és l’ecoangoixa?

Ecoangoixa o ecoansietat s'anomena a l'afectació de la salut mental provocada per l’estrès ocasionat per una preocupació excessiva pel medi ambient i canvi climàtic que afecta el benestar, les rutines quotidianes i la vida diària de les persones que la pateixen. 

Afecta sobretot a joves i infants (3 de cada 4 joves afirmen tenir por pel seu futur). Davant els efectes del canvi climàtic veuen amb impotència, ràbia i frustració la manca de posicionament real de les institucions i la passivitat de les classes polítiques mundials i la manca de resposta efectiva per solucionar l’emergència mediambiental actual que els hi quedarà un planeta inhabitable. 

Per això moltes de les joves han decidit fins i tot, no tenir descendència. Segons una macroenquesta realitzada a 10.000 joves de 16 a 25 anys, 4 de cada 10 joves es planteja no tenir fills a causa de la situació climàtica.

Quins són els símptomes?

Els símptomes varien segons les persones, però podem agrupar-les en tres grans blocs:

  • Afectacions en la salut física: canvis en l’estat físic (aprimar-se o engreixar-se), augment d’al·lèrgies, etc.
  • Afectacions en la salut mental: ansietat, depressió, estrès, irritabilitat, abús de substàncies, etc.
  • Afectacions en la salut comunitària: increment de les agressions, augment de la irritabilitat social, etc. 

No hi ha planeta B

Per a moltes persones, és possible que el concepte de l'ecoangoixa els hi sembli una frivolitat, però el canvi climàtic és real i l'evidència científica confirma que si no s'actua contundentment, el planeta col·lapsarà. L’emergència climàtica és un dels reptes més importants que tenim com a espècie. 

El capitalisme ens ha abocat a una crisi sistèmica a escala econòmica i social, i ha tingut un greu impacte en el medi natural. Canvi climàtic, contaminació i l’extinció d’espècies són algunes de les conseqüències generades per l’actual model socioeconòmic. 

Necessitem doncs, un canvi de model que aposti per l’equitat entre pobles i la solidaritat intergeneracional pot revertir aquesta situació.  

El nostre posicionament

L’ús intensiu d’energies fòssils (com el carbó, gas, petroli i urani) genera forts impactes negatius en el medi ambient i a l’ésser humà. Per aquest motiu, des de l’Avalot creiem que hem d’apostar per una reducció de consums energètics, cercant l’eficiència, i substituir-les progressivament per noves fonts d’energia locals, renovables i no contaminants. Cal que l’Administració ofereixi facilitats a particulars per l’autoconsum basat en energies renovables, així com impulsar una reconversió industrial cap a una economia verda, facilitant la formació necessària a treballadores i aturades en un sector amb grans potencialitats d’ocupació i creixement econòmic. No s’entén que, per exemple, tot i ser un dels països amb més sol, no es faci una aposta clara per l’energia solar.

Alhora, cal abandonar el paradigma de les grans infraestructures d’aigua i energia centralitzades que disposen de grans xarxes de distribució, i apostar per l’estalvi i per una producció energètica més sostenible i descentralitzada, amb l’objectiu de millorar-ne l’eficiència i la transparència. Per exemple, creiem que cal democratitzar un sector estratègic fonamental com el de l’energia, on el control recaigui en el govern i/o a la societat en lloc dels actuals oligopolis energètics, per tal de posar fi a situacions d’injustícia com la pobresa energètica o a ineficiències que castiguen la ciutadania.

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

📢Les vacances són un dret fonamental de totes les treballadores.

❗️Però què passa si tens un contracte a temps parcial?

T’ho expliquem aquí! 👉https://avalot.cat/vacances-temps-parcial/

❗️El 17 de maig és el dia internacional contra la LGTBI-fòbia.

📢El 17 de maig del 1990 l'OMS va eliminar l'homosexualitat del llistat de malalties mentals.

⚠️Aquest dia té com a objectiu denunciar les discriminacions.

T'expliquem més sobre el tema!👉https://avalot.cat/lgtbi-fobia/

❗️QUÈ PUC FER SI L’EMPRESA NO PAGA LES MEVES COTITZACIONS A LA SEGURETAT SOCIAL?

⚠️L’obligació de cotitzar neix des del moment en què s’inicia l’activitat laboral.

T’expliquem que has de fer en el cas que l’empresa no compleixi aquesta obligació! 👇

Obrim fil! 🧵
#FAQSlaborals

La reforma de la llei de l'avortament ha causat aquests dies més rebombori de l'esperat per un tema en concret: la baixa laboral per una regla dolorosa🩸

📢Des de l'Avalot, com a sindicat feminista, ens posicionem a favor d'aquesta mesura 👉 https://avalot.cat/posicionament-sobre-la-baixa-laboral-a-causa-de-la-regla-dolorosa/

Obrim 🧵👇

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram