Defensem el català a les aules!

En els últims 15 anys la consciència lingüística i l’ús del català, especialment entre el jovent i als centres educatius, ha patit una davallada important. 

Estem vivint una situació altament perillosa que pot comportar una regressió dels drets lingüístics aconseguits fins al moment i de la cohesió social a Catalunya. 

L’estat del català als centres educatius

Les últimes dades sobre l’ús del català en l’àmbit educatiu a escoles i instituts indiquen que hem retrocedit molt respecte anys anteriors. Segons l’informe elaborat pel Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu, només 2 de cada 10 estudiants fa servir sempre o gairebé sempre el català en les activitats de grup, quan fa 15 anys eren gairebé 7 de cada 10. A més, ha pujat, tot i que amb un pendent menys pronunciat, el percentatge d'alumnes que no fa servir mai o gairebé mai el català: si el 2006 era un 6,2%, ara supera el 28%. L'evolució de l'ús del català entre l’alumnat per dirigir-se al professorat dins de l'aula també cau. Del 56% que ho feia sempre o gairebé sempre en català l'any 2006, ara no arriben al 40%.

Les dades, doncs, reflecteixen una realitat que el món associatiu i les entitats socials ja alertaven: la percepció que l'ús social del català ha retrocedit entre les joves. 

El català en xifres

Segons dades facilitades pel Departament d’Educació hi ha hagut una disminució progressiva en els darrers 15 anys de l’ús del català en l’àmbit educatiu:

  • Dins de l’aula, l’any 2006 el 56% de l’alumnat es dirigia sempre o gairebé sempre en català al professorat, actualment la xifra és del 39%.
  • L’any 2006 el 67% de l’alumnat es relacionaven sempre o gairebé sempre en català en les seves activitats en grup, enguany només ho fan el 21,4%.
  • L’any 2006 el 63,7% del professorat s’adreçava al seu grup en català sempre o gairebé sempre, i el 2021 la dada ha minvat fins al 46,8%.

El català com a eina de cohesió social

El model d’immersió lingüística implantat a Catalunya vol assegurar l’ús del català com a llengua vehicular en tots els centres educatius de caràcter públic i concertats. D’aquesta manera s’assegura l’equitat en el coneixement de la llengua catalana per a tothom sense fer distincions segons classe, origen, etc. 

La defensa del català ha sigut històricament una reivindicació del moviment obrer, sindical i estudiantil a Catalunya i per tal d’eliminar les barreres i les desigualtats derivades de diferents contextos sociolingüístics presents a la població catalana, com per exemple, una segregació social i lingüística que provocaria una fractura social entre l’alumnat en funció de criteris lingüístics. Així doncs, La immersió lingüística garanteix l’èxit en l’adquisició de la competència lingüística de les llengües d’ús social, com és el cas del català.

Des de l’Avalot ens sumem a les reivindicacions i defensa del català i del model d’immersió lingüística, participant, entre d’altres, en l’acord juvenil per la llengua catalana.

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

📢Les vacances són un dret fonamental de totes les treballadores.

❗️Però què passa si tens un contracte a temps parcial?

T’ho expliquem aquí! 👉https://avalot.cat/vacances-temps-parcial/

❗️El 17 de maig és el dia internacional contra la LGTBI-fòbia.

📢El 17 de maig del 1990 l'OMS va eliminar l'homosexualitat del llistat de malalties mentals.

⚠️Aquest dia té com a objectiu denunciar les discriminacions.

T'expliquem més sobre el tema!👉https://avalot.cat/lgtbi-fobia/

❗️QUÈ PUC FER SI L’EMPRESA NO PAGA LES MEVES COTITZACIONS A LA SEGURETAT SOCIAL?

⚠️L’obligació de cotitzar neix des del moment en què s’inicia l’activitat laboral.

T’expliquem que has de fer en el cas que l’empresa no compleixi aquesta obligació! 👇

Obrim fil! 🧵
#FAQSlaborals

La reforma de la llei de l'avortament ha causat aquests dies més rebombori de l'esperat per un tema en concret: la baixa laboral per una regla dolorosa🩸

📢Des de l'Avalot, com a sindicat feminista, ens posicionem a favor d'aquesta mesura 👉 https://avalot.cat/posicionament-sobre-la-baixa-laboral-a-causa-de-la-regla-dolorosa/

Obrim 🧵👇

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram