Dones i l’espai públic

Habitar l’espai públic és igual per a tothom?

Poder habitar l’espai públic amb llibertat i seguretat, avui en dia, no està assegurat per a tothom. Especialment preocupant és l’augment de violència i agressions que pateixen les dones, les persones LGTBI, les persones racialitzades i migrants, les persones amb discapacitat, etc. en l’espai públic. I és que l’ús de l’espai públic no és quelcom neutral i es veu en la violència que s’exerceix en ell.

En les últimes setmanes hem sigut testimonis d'aquestes desigualtats que es troben en l’espai públic.

Nova mesura per l’oci nocturn

La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) va anunciar que una vintena de discoteques catalanes disposaran de taps per a les begudes.

La mesura vol evitar que s'introdueixin drogues a les begudes per cometre agressions sexuals mitjançant la submissió química. 

A priori, la mesura pot semblar que és positiva, però realment no és més que un pegat. Per solucionar-ho veritablement hauríem d’anar a l’arrel del problema perquè tot plegat és més complex i òbviament no se solucionarà amb aquesta mesura. 

Les punxades com a mètode de submissió química

En les últimes setmanes hem assistit a una nova manifestació de violència masclista. Les punxades com a mètode de submissió química per anul·lar la voluntat de les víctimes per perpetuar una agressió sexual. 

Aquest fenomen s’emmarca dins de les estratègies de “terror sexual” com va analitzar la doctora en feminisme i gènere Nerea Barjola en “Microfísica sexista del poder” analitzant el cas de les noies d’Alcàsser, un cas que va marcar a tota una generació i que va alliçonar i instaurar la por social entre les dones com a mecanisme de control social i carregar sobre nosaltres la responsabilitat de protegir-nos i no responsabilitzar qui comet aquests actes.

Com reduir les agressions

Per reduir les agressions sexuals fa falta un canvi profund a tots els nivells. Entenent que les violències sexuals no són quelcom individual, sinó social i estructural, calen mecanismes integrals e interdisciplinaris que permetin la seva erradicació.

En aquest sentit, la nova Llei Orgànica de Garantia Integral de Llibertat Sexual estableix mesures de formació per a les professionals amb responsabilitat directa en la prevenció i detecció de la violència sexual, com per exemple, l’àmbit judicial, sovint molt criticat per la revictimització que provoca a les víctimes. 

En qui s’enfoquen les mesures?

Les mesures com la de disposar de taps per a les begudes o el protocol per abordar les punxades a les discoteques, tornen a posar el focus en les potencials víctimes i no pas en modificar els comportaments dels potencials agressors. 

La resposta, però, no pot ser, una vegada més responsabilitzar-nos a nosaltres de la violència sexual estructural i obligar-nos a estar sempre alerta pel que ens pugui passar: vigila com vas vestida, vigila no anar sola a determinades hores, vigila no beure massa i anar borratxa, etc.

Portem molts anys de missatges i mesures des de l’àmbit institucional que van destinades a “protegir” les dones, però que no criminalitzen els homes i aquest no és el camí.

Retallada de drets

Frenar l’alarma social és necessari, però no mitjançant missatges que indiquin que la solució és que les dones deixin d'habitar l'espai públic, deixar d’anar a les discoteques o espais d’oci nocturn. Aquest missatge és molt perillós perquè suposa una retallada dels nostres drets individuals i col·lectius. I és que no podem cedir davant de la por, els carrers i la nit han de ser espais segurs de violències masclistes. 

De fet, no és estrany que les dones deixem d’habitar determinats indrets a determinades hores per culpa i conseqüència  de la violència estructural que s’exerceix contra nosaltres, però relegar-nos a l’espai privat, on també s’exerceix violència, no és la solució.

Tenim dret a poder viure amb llibertat i sense violència. La nit i els carrers són nostres!

Altres articles que t'interessen:

Violència contra les dones

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!
  • dd/mm/aaaa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

❗QUÈ PUC FER SI TINC DUBTES SOBRE LA QUITANÇA?

💡La quitança o "finiquito" és el document de liquidació on es reflecteixen els conceptes que queden pendents.
🤔Alguna vegada no has estat d’acord amb la quitança?
T’expliquem que fer en aquests casos!👇
Obrim fil!🧵
#FAQSlaborals

🔴7 d’Octubre, Dia Mundial del Treball Digne.✊

👉La UGT ens mobilitzem sota el lema “Justícia Salarial” a les 12h, davant de Foment del Treball a Barcelona, i a la resta de territoris‼️👇
#Salarioconflicte

ℹ️ https://www.ugt.cat/7-doctubre-dia-mundial-del-treball-digne-la-ugt-ens-mobilitzem-sota-el-lema-justicia-salarial/

🕘És freqüent que l’empresa ens demani fer més hores de les establertes a la nostra jornada.
👀És important no confondre les hores complementàries amb les extraordinàries.

T'expliquem el que has de saber de les hores complementàries!👉https://avalot.cat/hores-complementaries/

🤱 La prestació per risc durant la lactància és una prestació econòmica que pretén protegir la treballadora (i la criatura) davant una situació de risc en la realització de la seva feina.

👀 T’expliquem el que has de saber sobre aquesta prestació!👉 https://avalot.cat/prestacio-risc-lactancia/

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram