Violència contra les dones: analitzem les dades

La macroenquesta de violència contra la dona és una estadística que es realitza cada quatre anys i té per objectiu determinar el percentatge de dones que resideixen a l'Estat espanyol i que han patit o pateixen qualsevol mena de violència masclista. L'estadística queda recollida dins del Pla d'Estadística Nacional.

DONES ESPECIALMENT VULNERABLES

Els estudis classifiquen a les dones especialment vulnerables entre: 

  • Dones joves entre els 16 i 24 anys 
  • Dones grans de 65 anys o més 
  • Dones nascudes a l’estranger 
  • Dones que tenen una discapacitat reconeguda igual o superior al 33% 
  • Dones que viuen en municipis petits 

La violència sobre la dona es pot donar per ser dona o bé poden entrar una multiplicitat de factors que poden agreujar aquesta situació. És molt important tenir en compte una perspectiva interseccional per combatre la violència. 

VIOLÈNCIA FÍSICA, SEXUAL O PSICOLÒGICA PER PART DE  LA PARELLA O EXPARELLA

El 14,2% de les dones enquestades ha patit violència física o sexual per part de la seva parella o exparella en algun moment de la seva vida i l’1,8% ha viscut situació de violència física o sexual dins dels últims dotze mesos.

El 96,9% afirma que també han patit violència psicològica a més a més de violència física o sexual per part de la seva parella o exparella. 

El 86,2% de les persones que han patit violència per part de la parella o l'exparella, afirma que ha estat més d'una vegada.

En el cas de la violència sexual el percentatge de violència reiterada augmenta fins al 91,3%.

DENÚNCIES PER VIOLÈNCIA MASCLISTA EN L'ÀMBIT DE LA PARELLA

El 21,7% de les dones que han estat víctimes de violència física, sexual, emocional o han tingut por, per part de la parella o exparella han arribat a interposar denúncia davant de la policia o de les institucions judicials. 

El 21,3% de les dones denunciants  han retirat la denúncia pels següents motius:

  • 24,7% per por 
  • 21,9% per ser el pare dels seus fills o filles 
  • 19% per prometre que no tornaria a passar 
  • 19% per sentir pena per la seva exparella 
  • 18,1% per haver-se separat 

A més el 21.9% afirmen que el comportament de la persona denunciada no va canviar i el 20,6% afirmen que el comportament de la persona denunciada va empitjorar.

Erradiquem la violència masclista

Aquestes dades que són escandaloses no fan més que visibilitzar l’estructura patriarcal que impera a la nostra societat.

Sota la violència física hi ha tota una sèrie de diferents mecanismes de les violències masclistes, que prenen un caràcter més subtil i invisible. Mecanismes que estan totalment normalitzats i, per tant, socialment tolerats: mirar, insultar, menysprear, controlar, espiar, fer callar, desautoritzar, desvalorar, culpabilitzar... 

A la feina ens paguen menys per fer el mateix que un home i ocupem els llocs de treball més precaris i en pitjors condicions. I quan arribem a casa, carreguem sobre les espatlles la satisfacció de les necessitats dels altres, a costa de la nostra salut, el nostre temps i els nostres projectes personals.

Els mitjans de comunicació i la publicitat estan infestats de missatges i imatges que ens degraden com a persones i ens releguen a la condició d'objecte sexual. També som agredides per un sistema judicial que és còmplice i perpetua les violències que patim, que no treballa per la reparació dels danys i que no ens protegeix.

Només amb la lluita feminista i adoptant postulats feministes i pràctiques conseqüents amb elles, podrem erradicar el terrorisme masclista

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

📃 CONTRACTE FIX DISCONTINU 📄

🔴  El contracte #fixdiscontinu és un contracte indefinit que s'utilitza per dur a terme treballs fixos que es repeteixen de forma discontínua o periòdica 🔄

Tot el que has de saber! 👉🏼 https://avalot.cat/?p=2451 

#contracte

4

👉Cada cop que hi ha una agressió per gènere o identitat sexual🏳️‍🌈, un tros de societat mor☠️. No siguem còmplices d'aquest horror. Mobilitzem-nos✊. La unió fa la força🤝. #proulgtbifobia #unidoscontraelodio

‼️ La recerca de feina mitjançant internet és cada vegada més habitual, però malauradament també és habitual trobar-nos amb ofertes de #feina fraudulentes ⚠️

Saps identificar-les? 🧐 https://avalot.cat/?p=2454

T'expliquem com detectar-les! 👀

#ofertesfeina #frau

📃 CONTRACTE INDEFINIT 📄

🔴 Els contractes indefinits són aquells on la prestació de serveis no té data límit de finalització 👌🏼

✅ Característiques
✅ Regulació
✅ Jornada
✅ Període de prova
✅ Acomiadaments

Tot el que has de saber! 👉🏼https://avalot.cat/contracte-indefinit-ordinari/

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram