Violència contra les dones: analitzem les dades

La macroenquesta de violència contra la dona és una estadística que es realitza cada quatre anys i té per objectiu determinar el percentatge de dones que resideixen a l'Estat espanyol i que han patit o pateixen qualsevol mena de violència masclista. L'estadística queda recollida dins del Pla d'Estadística Nacional.

DONES ESPECIALMENT VULNERABLES

Els estudis classifiquen a les dones especialment vulnerables entre: 

 • Dones joves entre els 16 i 24 anys 
 • Dones grans de 65 anys o més 
 • Dones nascudes a l’estranger 
 • Dones que tenen una discapacitat reconeguda igual o superior al 33% 
 • Dones que viuen en municipis petits 

La violència sobre la dona es pot donar per ser dona o bé poden entrar una multiplicitat de factors que poden agreujar aquesta situació. És molt important tenir en compte una perspectiva interseccional per combatre la violència. 

VIOLÈNCIA FÍSICA, SEXUAL O PSICOLÒGICA PER PART DE  LA PARELLA O EXPARELLA

El 14,2% de les dones enquestades ha patit violència física o sexual per part de la seva parella o exparella en algun moment de la seva vida i l’1,8% ha viscut situació de violència física o sexual dins dels últims dotze mesos.

El 96,9% afirma que també han patit violència psicològica a més a més de violència física o sexual per part de la seva parella o exparella. 

El 86,2% de les persones que han patit violència per part de la parella o l'exparella, afirma que ha estat més d'una vegada.

En el cas de la violència sexual el percentatge de violència reiterada augmenta fins al 91,3%.

DENÚNCIES PER VIOLÈNCIA MASCLISTA EN L'ÀMBIT DE LA PARELLA

El 21,7% de les dones que han estat víctimes de violència física, sexual, emocional o han tingut por, per part de la parella o exparella han arribat a interposar denúncia davant de la policia o de les institucions judicials. 

El 21,3% de les dones denunciants  han retirat la denúncia pels següents motius:

 • 24,7% per por 
 • 21,9% per ser el pare dels seus fills o filles 
 • 19% per prometre que no tornaria a passar 
 • 19% per sentir pena per la seva exparella 
 • 18,1% per haver-se separat 

A més el 21.9% afirmen que el comportament de la persona denunciada no va canviar i el 20,6% afirmen que el comportament de la persona denunciada va empitjorar.

Erradiquem la violència masclista

Aquestes dades que són escandaloses no fan més que visibilitzar l’estructura patriarcal que impera a la nostra societat.

Sota la violència física hi ha tota una sèrie de diferents mecanismes de les violències masclistes, que prenen un caràcter més subtil i invisible. Mecanismes que estan totalment normalitzats i, per tant, socialment tolerats: mirar, insultar, menysprear, controlar, espiar, fer callar, desautoritzar, desvalorar, culpabilitzar... 

A la feina ens paguen menys per fer el mateix que un home i ocupem els llocs de treball més precaris i en pitjors condicions. I quan arribem a casa, carreguem sobre les espatlles la satisfacció de les necessitats dels altres, a costa de la nostra salut, el nostre temps i els nostres projectes personals.

Els mitjans de comunicació i la publicitat estan infestats de missatges i imatges que ens degraden com a persones i ens releguen a la condició d'objecte sexual. També som agredides per un sistema judicial que és còmplice i perpetua les violències que patim, que no treballa per la reparació dels danys i que no ens protegeix.

Només amb la lluita feminista i adoptant postulats feministes i pràctiques conseqüents amb elles, podrem erradicar el terrorisme masclista

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
LA VULL
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
 • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram