25N: Dia contra les violències masclistes

Avui 25N és el Dia Internacional per l'Erradicació de la violència vers les dones. Aquest dia que serveix per visibilitzar, denunciar i erradicar les diferents expressions de la violència masclista i enderrocar el sistema capitalista cisheteropatriarcal en el qual vivim.

Les violències masclistes i les joves

Les violències masclistes entre les joves són un tema alarmant. De fet, segons la Macroenquesta de violència contra la dona que realitza el Ministeri d’Igualtat del Govern espanyol, 2 de cada 10 dones d’entre 16 i 24 anys han patit violència física o sexual per part de la seva parella i gairebé la meitat, ha patit violència psicològica.

Les creences, estereotips de gènere i els prejudicis suposen la reproducció de les violències masclistes. Per exemple: la culpabilització de la víctima, l’acceptació de la violència com a forma de relació (com expressions totalment acceptades “Els que es desitgen, es barallen”), estereotips sobre la sexualitat, el mite de l’amor romàntic, etc.

A més, com s’indica a l’informe “Violències masclistes en l’etapa juvenil a Catalunya” de l’any 2021: “la baixa percepció del risc a què s’exposen, que és una característica pròpia de la joventut —en particular de l’adolescència— i que fa que les joves puguin veure’s afectades per una situació de violència que havien subestimat. També la importància del grup d’iguals és clau per entendre l’acceptació de situacions de violència o pràctiques sexuals no desitjades, ja que en aquest moment aquesta acceptació té més pes en la norma social de les joves que, per exemple, el criteri adult”.

La identificació de les violències masclistes

Les violències masclistes són difícils d’identificar, especialment la violència psicològica. Hem d’entendre que les violències masclistes estan molt arrelades a la societat. Les violències masclistes són estructurals i socialment molt acceptades i, per això, poden passar desapercebudes o les minimitzem. 

Molt sovint es normalitzen formes de relacionar-nos, es revalida i es perpetua el mite de l’amor romàntic en sèries, pelis, xarxes socials provoca que quedin legitimades relacions i conductes masclistes.

És molt important tenir les eines per poder identificar si estem patint violència masclista o alguna persona del teu entorn la pateix. Saber identificar les “red flags” i els patrons que es poden repetir ens ajudaran a detectar les violències masclistes.

El mite de la víctima de violències masclistes

També, existeixen prejudicis envers qui pot ser una víctima de violència masclista. En aquest sentit, s’ha de tenir molt clar que tothom pot ser víctima de violències masclistes. 

No hi ha un prototip de víctima de violència masclista, però sí que hi ha factors que poden protegir de les violències masclistes o factors que poden vulnerabilitzar més. És el que s’anomenen factors de risc i factors de protecció

  • Factors de risc: per exemple, patir una malaltia mental, estar en situació administrativa irregular o trobar-se en situació de pobresa o exclusió social o sense llar augmenten el risc de patir violències masclistes (en especial, violència sexual).
  • Factors de protecció: tenir independència econòmica envers la teva parella o tenir una xarxa de suport estable són factors que poden protegir una persona de patir violència masclista en l’àmbit de la parella.

Eines per eliminar les violències masclistes  

Com eliminar les violències masclistes és un dels deures que tenim pendents com a societat. Com a problema complex, s’ha de treballar des de tots els àmbits: el judicial i penitenciari, legislatiu, educatiu, cultural, sanitari, social, etc.

És molt important erradicar aquests tipus de violència, fer-les visibles per tal de superar un model capitalista basat en l’heteropatriarcat que reprodueix i dona legitimitat a les diferents opressions.

Des de l’Avalot vam preparar una Guia pràctica d’intervenció contra les violències invisibles per facilitar les eines per a la detecció i l’eliminació de les violències masclistes invisibles i quotidianes des d’una perspectiva comunitària en qualsevol àmbit (laboral, organitzatiu, familiar, social, etc.). També vam elaborar una Guia de detecció de les 80 banderes vermelles per a detectar les violències masclistes.

Què pots estar patint violència masclista o coneixes algú que pot estar en aquesta situació?

DEMANA AJUDA, NO ESTÀS SOLA!

On adreçar-se?

  • El telèfon gratuït 016, que no deixa rastre al mòbil.
  • Servei 112- Emergències gestionat per la Generalitat de Catalunya. 
  • SIAD (Serveis d’informació i atenció a les dones): arreu del territori de Catalunya.
  • SARA (Servei d'Atenció, Recuperació i Acollida): per a dones de la ciutat de Barcelona majors d'edat que viuen, o han viscut, qualsevol manifestació de violència masclista i infants i adolescents que viuen o han viscut en contextos de violència masclista.
    • Atenció presencial general: cal concertar cita prèvia al telèfon  900 922 357 (telèfon gratuït) de dilluns a dijous de 9.00 a 19.00 hores i divendres de 9.00 a 16.00 hores, atenció presencial d’urgència de 9.00 a 13.00 h, de dilluns a divendres, sense cita prèvia (c. Marie Curie, 16) i per correu electrònic a sara@bcn.cat.

Fora d’aquest horari al CUESB (Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona) c/ Llacuna, 25 – Tel. 900 703 030. Atenció 24 hores, 365 dies l'any.

  • SARA Jove: per a les noies i els nois d’entre 12 i 17 anys de la ciutat de Barcelona. 
    • Atenció presencial general: cal concertar cita prèvia al telèfon 93 291 59 59, de dilluns a divendres de 9.00 a 15.00 h, atenció presencial d’urgència: de 9.00 a 13.00 h, de dilluns a divendres, sense cita prèvia (c. Marie Curie, 16) o per correu electrònic a: sara.jove@bcn.cat. 

Fora d’aquest horari al CUESB.

  • Línia d’atenció a les dones en situació de violència de la Generalitat de Catalunya (24h): 900 900 120 o per correu electrònic: 900900120@gencat.cat
  • SIE (Servei d’intervenció especialitzada): És un servei gratuït que ofereix atenció especialitzada i acompanyament a totes les dones joves i adultes i les seves criatures afectades per VM per facilitar el seu procés de recuperació i reparació de les violències viscudes i del dany patit.
  • ATENPRO- Servicio Télefónico de Atención y Protección a las víctimas de la violencia de género

Si us plau, no miris cap a una altra banda!

Si coneixes o et trobes en una situació de risc, actua! És una responsabilitat social de totes acabar amb les violències masclistes.

Us emplacem a participar a la Manifestació contra les violències masclistes organitzada per Novembre Feminista que tindrà lloc aquesta tarda a les 18h a Passeig de Gràcia/Diagonal (Barcelona).

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram