Soledat no desitjada i joves: un problema social en augment

La soledat no desitjada i els efectes negatius que aquesta situació provoca s’han convertit en un problema de primer ordre que afecta a tots els grups socials, també a les joves.

Què diuen les dades?

Tot i que la soledat no desitjada es relaciona més aviat amb la gent gran no només és un problema d’aquest col·lectiu. De fet, el sentiment de soledat no desitjada entre les joves va en augment.

Segons els resultats de l’enquesta Òmnibus realitzada el passat mes de juny de 2020, el 19,4% de les enquesatades de 16-24 anys de la ciutat de Barcelona se sent sola a vegades i un 7,1% sovint, dades que podem extrapolar a tot el col·lectiu jove de Catalunya. 

Com ha afectat la pandèmia a la soledat no desitjada de les joves?

La pandèmia de la covid-19 ha afectat de manera directa i negativa les joves de Catalunya. El malestar i salut emocional s’ha vist fortament perjudicada per la situació econòmica, laboral, sanitària, etc. L’aïllament social i la manca d’interacció interpersonal i col·lectiva afecta de manera directa les joves que veuen truncada les seves oportunitats de relació.

L’augment de problemes de salut mental entre les joves ha sigut i és quelcom prioritari en aquests moments. 

Capitalisme i soledat no desitjada

No deixa de ser una paradoxa que en un model de societat hiperconnectat la soledat o el sentiment de soledat creixi de manera exponencial. Tot i la utilització de les xarxes socials i les noves tecnologies són un recurs que ens permet mantenir vincles socials, l’absència o dificultat per relacionar-se de manera presencial té un fort impacte en la vida de les persones. 

La societat neoliberal actual que deshumanitza l’ésser humà per a convertir-lo en un robot individual al servei del capital en un escenari hostil. Som conscients de les causes estructurals que aquest model socioeconòmic provoca i per això, és important col·lectivitzar les respostes per afrontar aquests reptes de manera conjunta.

Què podem fer al respecte de la soledat no desitjada entre les joves?

És important trencar estereotips al voltant de la soledat no desitjada. Com a societat hem de sumar tots els esforços per a sensibilitzar i desestigmatitzar sobre un problema en augment per tal de minimitzar les conseqüències negatives i trobar solucions socials que donin una resposta efectiva. 

A problemes socials, respostes socials. 

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram