Treball Infantil: protegim la infància!

Els organismes oficials alerten que aquesta crisi també tindrà un efecte en el treball infantil, ja que a conseqüència de la COVID-19 milions d'infants en situació de pobresa es veuran empenyades a treballar per necessitat. Fet que s'incrementa a conseqüència de les escoles tancades i els serveis socials debilitats.

S'estima que ja hi ha 152 milions de nenes en situació de treball infantil, dels quals 72 milions realitzen treballs perillosos. Aquestes nenes ara tenen un risc encara més gran d'enfrontar circumstàncies més difícils i de treballar més hores al dia.

Treball infantil: característiques

L'Organització Internacional de l'Treball (OIT) denuncia que una gran part dels casos detectats de treball infantil al món, tenen lloc en el sector agrícola.

Una proporció important dels 168 milions de nenes víctimes de la feina infantil viuen en zones afectades per conflictes i catàstrofes, per tant, la crisis derivada de la situació d’emergència sanitària pot incrementar els casos.

UNICEF calcula que uns 150 milions de nenes d'entre 5 i 14 anys, o gairebé 1 de cada 6 infants en aquest grup d'edat, són víctimes de la feina infantil. Segons les últimes estimacions de l'Organització Internacional de Treball (OIT), 7,4 milions de infants al mateix grup d'edat es dediquen a la feina domèstica, que es porta a terme de manera desproporcionada per nenes. Moltes de les nenes treballen per mantenir a la seva família que es troba en situació vulnerable.

Conseqüències

El treball infantil suposa una greu vulneració dels drets més bàsics de la infància: danya el desenvolupament físic, mental, emocional o moral de les infants; els priva de la possibilitat d'anar a l'escola; són separats de les seves famílies, exposades a greus perills i malalties i / o abandonades a la seva sort al carrer de grans ciutats.

El treball infantil roba la seva infància i les seves possibilitats de desenvolupament perquè les nenes treballadores, privades d'educació i salut, tenen escasses perspectives de futur en la seva vida adulta. A més reben els salaris més baixos i les pitjors condicions laborals, el que pot causar lesions físiques permanents i problemes de salut crònics.

El treball infantil a Espanya

Al nostre país, en l’any 2019 (segons l'Enquesta de Població Activa del primer trimestre del 2019), el 28% de les menors de 16 anys es trobava en risc de pobresa i/o exclusió social, que és un dels determinants bàsics que indueix al treball infantil. 

Protegim la infància!

Justícia social

Una part ineludible de la lluita contra el treball infantil recau en els governs afectats, que han d'impulsar polítiques econòmiques i socials que protegeixin els sectors més vulnerables de la població enfront de l'explotació laboral i la desprotecció en cas de pèrdua de l'ocupació.

Educació universal

Una nena que treballa és una nena que no estudia! Garantir la igualtat d'oportunitats en l'accés a l'educació i ensenyament és una protecció bàsica contra el treball infantil.

Dignitat laboral

És vital vetllar per la dignitat laboral en les persones adultes, ja que el treball infantil es dóna principalment en famílies pobres que es veuen en la necessitat de fer treballar a les filles per subsistir.

Defensem el sindicalisme com a eina imprescindible de transformació social!

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram