Teletreballar NO és conciliar!

Amb la crisi de la Covid-19 i l’estat de l’arma que ha provocat, el teletreball s’ha estès en molts sectors i ha tret a la llum el problema que pot suposar per la conciliació laboral i familiar.

El teletreball és una modalitat de treball que ja fa uns anys que existeix, però amb l’arribada de la Covid-19 i l’estat d’alarma decretat pel govern en conseqüència d’aquesta, s’ha implementat en moltes empreses i sectors on fins ara no s’utilitzava o, si es feia, en una mesura molt inferior.

Teletreball d'emergència

Tot i que el teletreball, ben planificat i amb previsió, pot ser una eina útil a l’hora de conciliar la vida laboral i familiar, a l’hora d’estalviar-nos temps en els desplaçaments i la flexibilització que permet dels nostres horaris de feina, si es fa de forma precipitada i sense aquesta planificació i previsió pot ser un factor contraproduent. 

Durant la crisi sanitària milions de treballadores vam haver d'assumir el teletreball com a eina d'emergència, la majoria de vegades sense tenir les eines ni l'espai adient per portar-lo a terme.

Dificultats per a conciliar

Hi ha hagut principalment dos factors que han contribuït a dificultar la conciliació laboral i familiar.

  • La improvisació amb què s’ha hagut d’implementar el teletreball. La falta de previsió amb què s’ha hagut d’adoptar el teletreball ha provocat que, en moltes ocasions, no es disposessin dels mitjans tècnics ni els espais necessaris per poder realitzar les tasques de forma adequada, provocant que la feina es fes més llarga i feixuga.
  • El tancament de les escoles, centres de dia i centres d’atenció de persones dependents, ha provocat que a les tasques laborals hàgim de sumar les feines de cures i educatives, impossibilitant així la conciliació. I a més, amb més persones a casa durant més temps, també han augmentat les tasques de la llar.

Per a moltes persones, el teletreball d'emergència ha estat una trampa. Especialment per a les dones, que som qui assumim majoritàriament aquest tipus de tasques no remunerades.

Garantir el teletreball digne

El teletreball digne és aquell que...

  • Potència l'eficàcia de la conciliació de la vida personal i laboral.
  • Fomenta la igualtat.
  • Respecta els drets de les treballadores.
  • Protegeix la nostra seguretat i salut.
  • No carrega sobre la teletreballadora els costos propis del lloc de treball (equips, manteniment, xarxes, subministraments, etc.)
  • Impedeix l'abús, les jornades excessives i assegura el dret a la desconnexió

Per garantir-ho, és imprescindible regular-ho. Aquests mesos han demostrat que el teletreball sense regulació, no només no facilita la conciliació sinó que l'entorpeix. Cal regular i incloure el teletreball digne a tots els convenis col·lectius, amb l'objectiu de posar fi als abusos i donar resposta a les necessitats d'empreses i treballadores.

Des de l'Avalot treballem per defensar els teus drets laborals, si tens qualsevol consulta, no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres i t'assessorarem.

.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
LA VULL
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram