Teletreballar NO és conciliar!

Amb la crisi de la Covid-19 i l’estat de l’arma que ha provocat, el teletreball s’ha estès en molts sectors i ha tret a la llum el problema que pot suposar per la conciliació laboral i familiar.

El teletreball és una modalitat de treball que ja fa uns anys que existeix, però amb l’arribada de la Covid-19 i l’estat d’alarma decretat pel govern en conseqüència d’aquesta, s’ha implementat en moltes empreses i sectors on fins ara no s’utilitzava o, si es feia, en una mesura molt inferior.

Teletreball d'emergència

Tot i que el teletreball, ben planificat i amb previsió, pot ser una eina útil a l’hora de conciliar la vida laboral i familiar, a l’hora d’estalviar-nos temps en els desplaçaments i la flexibilització que permet dels nostres horaris de feina, si es fa de forma precipitada i sense aquesta planificació i previsió pot ser un factor contraproduent. 

Durant la crisi sanitària milions de treballadores vam haver d'assumir el teletreball com a eina d'emergència, la majoria de vegades sense tenir les eines ni l'espai adient per portar-lo a terme.

Dificultats per a conciliar

Hi ha hagut principalment dos factors que han contribuït a dificultar la conciliació laboral i familiar.

  • La improvisació amb què s’ha hagut d’implementar el teletreball. La falta de previsió amb què s’ha hagut d’adoptar el teletreball ha provocat que, en moltes ocasions, no es disposessin dels mitjans tècnics ni els espais necessaris per poder realitzar les tasques de forma adequada, provocant que la feina es fes més llarga i feixuga.
  • El tancament de les escoles, centres de dia i centres d’atenció de persones dependents, ha provocat que a les tasques laborals hàgim de sumar les feines de cures i educatives, impossibilitant així la conciliació. I a més, amb més persones a casa durant més temps, també han augmentat les tasques de la llar.

Per a moltes persones, el teletreball d'emergència ha estat una trampa. Especialment per a les dones, que som qui assumim majoritàriament aquest tipus de tasques no remunerades.

Garantir el teletreball digne

El teletreball digne és aquell que...

  • Potència l'eficàcia de la conciliació de la vida personal i laboral.
  • Fomenta la igualtat.
  • Respecta els drets de les treballadores.
  • Protegeix la nostra seguretat i salut.
  • No carrega sobre la teletreballadora els costos propis del lloc de treball (equips, manteniment, xarxes, subministraments, etc.)
  • Impedeix l'abús, les jornades excessives i assegura el dret a la desconnexió

Per garantir-ho, és imprescindible regular-ho. Aquests mesos han demostrat que el teletreball sense regulació, no només no facilita la conciliació sinó que l'entorpeix. Cal regular i incloure el teletreball digne a tots els convenis col·lectius, amb l'objectiu de posar fi als abusos i donar resposta a les necessitats d'empreses i treballadores.

Des de l'Avalot treballem per defensar els teus drets laborals, si tens qualsevol consulta, no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres i t'assessorarem.

.

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

Contra la sinistralitat laboral, més recursos a Inspecció de Treball i més obligacions a les empreses amb la llei de riscos laborals.

Parlem amb @nuriagilgado, responsable de Política Sindical @ugtcatalunya, i amb @Moni_CCOO responsable de @ccoosalutlab https://diaritreball.cat/2022-i-segueix-morint-gent-a-la-feina-i-segueix-sense-abordar-se-la-sinistralitat-laboral/

⚠️ Durant molt de temps s'ha fet ús de les empreses multiserveis per abaratir costos empresarials a través de la retallada de condicions laborals ✂️

⁉️ Saps com la reforma laboral pretén canviar aquesta cultura de la precarietat? 👉 https://avalot.cat/empreses-multiserveis-reforma-laboral/

#reformalaboral

🚨 La sobreutilització del contracte d'obra i servei l'han convertit en una peça clau de la temporalitat i la precarietat laboral en els últims temps.

🧐Saps que partir del 30 de març ja no es podran subscriure més contractes d'obra i servei? 👉 https://avalot.cat/contracte-obra-i-servei-reforma-laboral/

🖊️"Actualment, un dels perills més grans per a la governança democràtica [...] és la manipulació originada per les fakenews en les xarxes socials i en alguns mitjans de comunicació".

Sobre la manipulació a través de les imatges i les paraules https://elobrero.es/opinion/81409-la-manipulacion-de-las-imagenes.html @David_Lerin

🧐Estàs familiaritzada amb el concepte de la ultraactivitat? Saps què implica? 👉

📢Amb la nova reforma laboral, l'empresa ha de respectar les condicions establertes en el conveni col·lectiu encara que aquest arribi a la seva data de venciment! 👉https://avalot.cat/ultraactivitat-reforma-laboral/

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram