El dret al plaer: per què es celebra el Dia de l'Orgasme Femení?

Dia Mundial de l'Orgasme Femení

Des del 2006 el dia 8 d’agost se celebra el Dia Mundial de l’Orgasme Femení. 

Aquest dia va començar a celebrar-se a Esperantina (Brasil), on després d'una enquesta que afirmava que el 28% de les dones eren incapaces d'arribar a l'orgasme, es va impulsar una llei en defensa del plaer sexual de les dones i el seu abordatge com una qüestió de salut publica.

Avui dia, aquest dia encara té sentit perquè el plaer femení continua sent un tabú i encara existeix molta desinformació al respecte. No és casual que tinguem molta informació sobre l’orgasme masculí, l’anatomia dels genitals masculins però per contra hi hagi un desconeixement elevat de l’anatomia femenina.

El plaer femení

Encara està a l’imaginari col·lectiu que les dones no tenim tant desig sexual com els homes i la concepció coitocentrista de les relacions sexuals heterosexuals que se centren principalment en la penetració. És un fet que tot el relacionat amb el plaer femení queda supeditat al plaer masculí. 

El clítoris és l'únic òrgan existent només amb una funció: donar plaer. I també és el gran oblidat.

És important parlar de sexualitat amb naturalitat i obertament. És necessari trencar amb els tabús i des d’una perspectiva feminista que ens aporti una visió més igualitària sobre el tema. Cal desmuntar l’hegemonia masculinitzada del relat sobre la sexualitat, hem de trencar amb les relacions de poder i de submissió que el relat majoritari ens fa creure. L’alliberament sexual de les dones ha d’anar acompanyat de la creació d’un nou relat feminista que ens faci lliures per gaudir de la nostra sexualitat. 

Els drets sexuals i reproductius

Els drets sexuals i reproductius formen part dels Drets Humans de caràcter universal, i per tant, inherents a qualsevol persona. Es basen en els principis de llibertat, dignitat i igualtat.

En aquest sentit els drets sexuals i reproductius són els següents: 

 1. 1. Dret a la llibertat sexual.
 2. 2. Dret a l’autonomia, a la integritat i la seguretat sexual del cos.
 3. 3. Dret a la privacitat sexual
 4. 4. Dret a la igualtat sexual.
 5. 5. Dret al plaer sexual.
 6. 6. Dret a l’expressió sexual emocional.
 7. 7. Dret a la lliure associació sexual.
 8. 8. Dret a la presa de decisions reproductives lliures i responsables.
 9. 9. Dret a la informació sexual basada en el coneixement científic.
 10. 10. Dret a l’educació sexual integral.
 11. 11. Dret a l’atenció de la salut sexual.

Defensem el nostre dret!

El dret al plaer sexual és un aspecte important de la sexualitat i s’ha de valorar i respectar. 

És necessari trencar amb els tabús i des d’una perspectiva feminista que ens aporti una visió més igualitària. Cal lluitar per una societat que respecti i trenqui amb els estereotips, complexos i tabús relacionats amb la sexualitat femenina. 

El plaer femení continua sent censurat, i és per això que reivindiquem que la sexualitat formi part de l’itinerari educatiu des de les primeres etapes d’escolarització. Només amb una educació sexual feminista podrem afavorir unes relacions sexuals i afectives més lliures, més plaents i igualitàries.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
 • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram