La reforma laboral ha sigut el resultat de molts mesos de negociacions entre el Govern espanyol, els sindicats i les patronals. Però com canvia els ERTO la reforma laboral? T’ho expliquem a continuació!
Els ERTO estan regulats a l’article 47 de l’Estatut de les Treballadores.
Durant la pandèmia els expedients de regulació temporal d’ocupació va ser una mesura útil per evitar acomiadaments derivats de la situació d’excepció sanitària i econòmica, però, tot i això, es van produir milers d’acomiadaments. Per això, la reforma laboral vol reforçar-ne el procediment per potenciar el seu ús.
Abans de la reforma laboral aquesta mesura de flexibilitat es podia fer servir en les situacions següents: l’empresa podia suspendre el contracte de treball o reduir-ne la jornada per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció o derivades de força major.
El canvi principal és la incorporació a la legislació ordinària dels ERTO per limitació o impediment a conseqüència de decisions de l’autoritat pública, com per exemple, les limitacions decretades per les autoritats sanitàries utilitzades fins ara en el context de la COVID-19.
Amb la reforma laboral, es potencien els ERTO en detriment dels acomiadaments col·lectius i es regulen beneficis per a les empreses en matèria de cotitzacions de caràcter voluntari, condicionat al manteniment de l‘ocupació d’acord amb la disposició addicional 39 de la Llei General de la Seguretat Social.
La reforma laboral introdueix una nova causa d’ERTO: per força major temporal determinada per impediments i limitacions en l’activitat normalitzada de l’empresa conseqüència de decisions adoptades per l’autoritat pública competent, incloses aquelles orientades a la protecció de la salut pública.
També, estableix la priorització de l’adopció de mesures de reducció de jornada abans que la suspensió dels contractes, així com una millora en l’ocupabilitat i les competències professionals de les treballadores afectades per ERTO: les empreses podran desenvolupar accions formatives per les treballadores afectades d’acord amb l’article 47.
Tanmateix, s’introdueix la possibilitat d’afectar i desafectar a les treballadores en funció de les circumstàncies. Durant els períodes d’ERTO, no podran realitzar-se hores extres, fer noves externalitzacions ni signar noves contractacions.
Per últim, la reforma laboral s’introdueix un nou article 47 bis a l’Estatut de les Treballadores el que s’anomena Mecanisme XARXA.
El Mecanisme XARXA crea el mecanisme de flexibilitat i d'estabilització de l’ocupació que suposa una protecció per a crisis econòmiques cícliques o de sector. S’activarà per acord del Consell de Ministres, prèvia informació i consulta amb els sindicats i organitzacions empresarials.
S’estableix dues modalitats:
La protecció per a les treballadores afectades pel Mecanisme Xarxa: prestació fins a la data de finalització del període d’aplicació. La prestació és del 70% de la base reguladora. La prestació no consumeix prestació per desocupació.
Tant els ERTO com el Mecanisme XARXA són mesures de flexibilitat interna que, en regular-se dins de la legislació laboral ordinària, serviran per donar estabilitat a l’ocupació i evitar acomiadaments massius quan el context sigui desfavorable.
La reforma laboral millora la situació de les treballadores, ja que reforça el paper la representació sindical i estableix una millora per la seva ocupabilitat i les seves competències professionals de les treballadores.
Pots consultar la normativa al següent enllaç
Més sobre la reforma laboral: