ERTO: què estableix la reforma laboral?

La reforma laboral ha sigut el resultat de molts mesos de negociacions entre el Govern espanyol, els sindicats i les patronals. Però com canvia els ERTO la reforma laboral? T’ho expliquem a continuació!

Els ERTO abans de la reforma laboral

Els ERTO estan regulats a l’article 47 de l’Estatut de les Treballadores.

Durant la pandèmia els expedients de regulació temporal d’ocupació va ser una mesura útil per evitar acomiadaments derivats de la situació d’excepció sanitària i econòmica, però, tot i això, es van produir milers d’acomiadaments. Per això, la reforma laboral vol reforçar-ne el procediment per potenciar el seu ús. 

Abans de la reforma laboral aquesta mesura de flexibilitat es podia fer servir en les situacions següents: l’empresa podia suspendre el contracte de treball o reduir-ne la jornada per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció o derivades de força major.

Quins són els canvis que estableix la reforma laboral pels ERTO?

El canvi principal és la incorporació a la legislació ordinària dels ERTO per limitació o impediment a conseqüència de decisions de l’autoritat pública, com per exemple, les limitacions decretades per les autoritats sanitàries utilitzades fins ara en el context de la COVID-19.

Amb la reforma laboral, es potencien els ERTO en detriment dels acomiadaments col·lectius i es regulen beneficis per a les empreses en matèria de cotitzacions de caràcter voluntari, condicionat al manteniment de l‘ocupació d’acord amb la disposició addicional 39 de la Llei General de la Seguretat Social.

Els ERTO en la nova reforma laboral

La reforma laboral introdueix una nova causa d’ERTO: per força major temporal determinada per impediments i limitacions en l’activitat normalitzada de l’empresa conseqüència de decisions adoptades per l’autoritat pública competent, incloses aquelles orientades a la protecció de la salut pública. 

També, estableix la priorització de l’adopció de mesures de reducció de jornada abans que la suspensió dels contractes, així com una millora en l’ocupabilitat i les competències professionals de les treballadores afectades per ERTO: les empreses podran desenvolupar accions formatives per les treballadores afectades d’acord amb l’article 47. 

Tanmateix, s’introdueix la possibilitat d’afectar i desafectar a les treballadores en funció de les circumstàncies. Durant els períodes d’ERTO, no podran realitzar-se hores extres, fer noves externalitzacions ni signar noves contractacions. 

El Mecanisme XARXA

Per últim, la reforma laboral s’introdueix un nou article 47 bis a l’Estatut de les Treballadores el que s’anomena Mecanisme XARXA.

El Mecanisme XARXA crea el mecanisme de flexibilitat i d'estabilització de l’ocupació que suposa una protecció per a crisis econòmiques cícliques o de sector. S’activarà per acord del Consell de Ministres, prèvia informació i consulta amb els sindicats i organitzacions empresarials. 

S’estableix dues modalitats:

  • Modalitat cíclica: quan existeixi una conjuntura macroeconòmica que aconselli l’adopció d’instruments d’estabilització de l’ocupació. Durada màxima d’1 any. 
  • Modalitat sectorial: quan en un determinat sector s'apreciïn canvis que generin necessitats de transició professional. Durada inicial d’1 any amb possibilitat de dues pròrrogues de 6 mesos cadascuna (total 2 anys).

La protecció per a les treballadores afectades pel Mecanisme Xarxa: prestació fins a la data de finalització del període d’aplicació. La prestació és del 70% de la base reguladora. La prestació no consumeix prestació per desocupació. 

Com afecten aquests canvis als ERTO a les treballadores?

Tant els ERTO com el Mecanisme XARXA són mesures de flexibilitat interna que, en regular-se dins de la legislació laboral ordinària, serviran per donar estabilitat a l’ocupació i evitar acomiadaments massius quan el context sigui desfavorable. 

La reforma laboral millora la situació de les treballadores, ja que reforça el paper la representació sindical i estableix una millora per la seva ocupabilitat i les seves competències professionals de les treballadores.

Pots consultar la normativa al següent enllaç

Més sobre la reforma laboral:

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

Contra la sinistralitat laboral, més recursos a Inspecció de Treball i més obligacions a les empreses amb la llei de riscos laborals.

Parlem amb @nuriagilgado, responsable de Política Sindical @ugtcatalunya, i amb @Moni_CCOO responsable de @ccoosalutlab https://diaritreball.cat/2022-i-segueix-morint-gent-a-la-feina-i-segueix-sense-abordar-se-la-sinistralitat-laboral/

⚠️ Durant molt de temps s'ha fet ús de les empreses multiserveis per abaratir costos empresarials a través de la retallada de condicions laborals ✂️

⁉️ Saps com la reforma laboral pretén canviar aquesta cultura de la precarietat? 👉 https://avalot.cat/empreses-multiserveis-reforma-laboral/

#reformalaboral

🚨 La sobreutilització del contracte d'obra i servei l'han convertit en una peça clau de la temporalitat i la precarietat laboral en els últims temps.

🧐Saps que partir del 30 de març ja no es podran subscriure més contractes d'obra i servei? 👉 https://avalot.cat/contracte-obra-i-servei-reforma-laboral/

🖊️"Actualment, un dels perills més grans per a la governança democràtica [...] és la manipulació originada per les fakenews en les xarxes socials i en alguns mitjans de comunicació".

Sobre la manipulació a través de les imatges i les paraules https://elobrero.es/opinion/81409-la-manipulacion-de-las-imagenes.html @David_Lerin

🧐Estàs familiaritzada amb el concepte de la ultraactivitat? Saps què implica? 👉

📢Amb la nova reforma laboral, l'empresa ha de respectar les condicions establertes en el conveni col·lectiu encara que aquest arribi a la seva data de venciment! 👉https://avalot.cat/ultraactivitat-reforma-laboral/

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram