Subcontractacions: quins són els canvis de la reforma laboral?

La reforma laboral ha sigut el resultat de molts mesos de negociacions entre el Govern espanyol, els sindicats i les patronals. Però què ha canviat pel que fa a les subcontractacions? T’ho expliquem a continuació!

Fins ara quina era la regulació de les subcontractacions?

La subcontractació d’obres i serveis està regulada a l’article 42 de l’Estatut de les Treballadores.

Fins a la reforma laboral actual, els drets de les treballadores subcontractades per empreses contractistes i subcontractistes per a l'execució de tasques, es regien per les regles generals i pel conveni col·lectiu que resultés d'aplicació a l'empresa contractista o subcontractista.

Les subcontractacions després de la nova reforma laboral

Després de la reforma laboral, el conveni d'aplicació per a les empreses contractistes i subcontractistes en la subcontractació d’obres i serveis és el conveni sectorial d’aplicació de l’activitat desenvolupada.

Només es preveuen dues excepcions a aquesta aplicació:

  • Que existeixi un altre conveni sectorial aplicable conforme al que es disposa en el Títol III de l'Estatut de les Treballadores.
  • Que l'empresa contractista o subcontractista compti amb un conveni propi. En aquest cas s'aplicarà aquest de manera preferent, però amb les limitacions imposades per la nova redacció de l'article 84. És a dir, sempre respectant la prevalença del conveni del sector pel que fa als salaris. 

Com afecten els canvis en la subcontractació a les treballadores?

Els canvis introduïts per la reforma laboral suposen una millora en les condicions de les treballadores afectades per la subcontractació d’obres o serveis, ja que s’aplicarà el conveni col·lectiu del sector de l’activitat desenvolupada i això suposa, més garanties a les treballadores afectades.

Aquesta mesura evita que les empreses utilitzin la subcontractació per abaratir costos i augmentar beneficis a costa de les condicions laborals de les treballadores. L'objectiu és reduir la precarietat laboral tan potenciada en l'àmbit de les subcontractacions i limitar el marge de precarització de les empreses multiservei.

Pots consultar la normativa al següent enllaç

Més sobre la reforma laboral:

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram