Negociació col·lectiva i conveni col·lectiu: nova reforma laboral

La reforma laboral ha sigut el resultat de molts mesos de negociacions entre el Govern espanyol, els sindicats i les patronals. Però quins són els canvis acordats pel que fa a la negociació col·lectiva i els convenis col·lectius? T’ho expliquem a continuació!

Fins ara quina era la regulació de la negociació col·lectiva i els convenis col·lectius?

La negociació col·lectiva i la regulació dels convenis col·lectius es regula a l’article 42, 84 i 86 de l’Estatut de les Treballadores.

L'anterior reforma laboral del PP va buidar de contingut la negociació col·lectiva plantejant un nou model de relacions laborals fonamentat en l’individualisme i permetent que els convenis d'empresa vagin en detriment dels convenis de sector. Aquest fet està tenint unes conseqüències desastroses en els drets de les treballadores

En minvar el poder de la negociació col·lectiva, la correlació de forces quedava totalment descompensada i fomentava l'individualisme en les relacionals laborals. Tot seguit implicava perdre drets anteriorment consolidats als diferents convenis col·lectius ja negociats entre sindicats i patronals.

Conveni col·lectiu de sector o d'empresa? Canvis de la reforma laboral

La reforma laboral actual recupera el poder de la negociació col·lectiva com a eina fonamental per a la defensa dels drets col·lectius de les treballadores. Dos dels punts més importants:

  • Prevalença del conveni de sector sobre el conveni d’empresa pel que fa a la quantia del salari base i als complements salarials. Això significa que cap empresa podrà fixar en un conveni propi salaris per sota dels establerts en el del sector d'activitat. 
  • Aplicació del conveni de sector de l’activitat executada en els contractes i subcontractes. És a dir, si l'empresa contractista compta amb un conveni propi, el podrà aplicar, però sempre respectant la prevalença del conveni del sector pel que fa als salaris. 

Canvis en la ultraactivitat plena dels convenis col·lectius

Abans de la reforma laboral els convenis col·lectius es regien pel principi d’ultraactivitat amb data de finalització. És a dir, passat 1 any de la data de venciment del conveni col·lectiu, si no hi ha nou conveni l'anterior perd la seva vigència i s'aplica, si existeix, el conveni col·lectiu d'àmbit superior.

La reforma laboral aprovada aquest 2021 recupera la ultraactivitat plena. Això significa que els convenis col·lectius es prorrogaran més enllà de la data en què se n'hagi pactat el venciment, fins que siguin substituïts per uns nous. 

Com afecta les treballadores aquests canvis en la negociació col·lectiva?

La reforma laboral suposa un canvi favorable per a les treballadores, ja que estableix més garanties en l’àmbit de la negociació col·lectiva i blinda els mínims que els convenis d’empresa han de complir, ja que no poden establir condicions desfavorables als convenis de sector. 

La reforma laboral estableix un règim transitori per als convenis col·lectius denunciats en la data d'entrada en vigor de la reforma laboral. És a dir, que els convenis col·lectius mantindran la seva vigència mentre no s’adopti un de nou d’acord amb el que estableix la nova redacció de l’article 86.3 de l'Estatut de les Treballadores. 

Pots consultar la normativa al següent enllaç

Més sobre la reforma laboral:

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!
  • dd/mm/aaaa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

❗QUÈ PUC FER SI TINC DUBTES SOBRE LA QUITANÇA?

💡La quitança o "finiquito" és el document de liquidació on es reflecteixen els conceptes que queden pendents.
🤔Alguna vegada no has estat d’acord amb la quitança?
T’expliquem que fer en aquests casos!👇
Obrim fil!🧵
#FAQSlaborals

🔴7 d’Octubre, Dia Mundial del Treball Digne.✊

👉La UGT ens mobilitzem sota el lema “Justícia Salarial” a les 12h, davant de Foment del Treball a Barcelona, i a la resta de territoris‼️👇
#Salarioconflicte

ℹ️ https://www.ugt.cat/7-doctubre-dia-mundial-del-treball-digne-la-ugt-ens-mobilitzem-sota-el-lema-justicia-salarial/

🕘És freqüent que l’empresa ens demani fer més hores de les establertes a la nostra jornada.
👀És important no confondre les hores complementàries amb les extraordinàries.

T'expliquem el que has de saber de les hores complementàries!👉https://avalot.cat/hores-complementaries/

🤱 La prestació per risc durant la lactància és una prestació econòmica que pretén protegir la treballadora (i la criatura) davant una situació de risc en la realització de la seva feina.

👀 T’expliquem el que has de saber sobre aquesta prestació!👉 https://avalot.cat/prestacio-risc-lactancia/

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram