Ultraactivitat: què és i què implica?

La reforma laboral ha introduït diversos canvis en la legislació laboral, entre ells, pel que fa a la negociació col·lectiva i convenis col·lectius establint novament la ultraactivitat plena

Què és la ultraactivitat?

La ultraactivitat en l’àmbit dels convenis col·lectius són les clàusules que regulen el manteniment o no del contingut del conveni col·lectiu i es defineix com la vigència més enllà de la seva data de venciment. És a dir, que el conveni col·lectiu segueix vigent després d’haver caducat si no se’n redacta un de nou. 

La ultraactivitat en la nova reforma laboral

La reforma laboral modifica l’article 86 de l’Estatut de les Treballadores, que significa la recuperació del que s’anomena la ultraactivitat plena

En aquest sentit, quan un conveni col·lectiu arriba a la seva data de venciment, es prorrogarà més enllà d’aquesta data, d’any en any, fins que sigui substituït per un de nou. S'entén que un contracte signat d’acord amb un conveni col·lectiu determinat, si aquest deixa de tenir vigència, els contractes ja han assimilat el seu contingut i, per tant, no deixa de tenir efecte. 

Per tant, l’empresa ha de respectar les condicions establertes en el conveni col·lectiu encara que hagi deixat de tenir vigència. És a dir, tot i que el conveni col·lectiu perd la seva vigència s’han de respectar les condicions que estableix.

Com era abans de la reforma laboral?

Abans de la reforma laboral s’aplicava el que va establir la reforma laboral del PP del 2012 va suposar la limitació en la ultraactivitat i s’aplicava el principi d’ultraactivitat amb data de finalització. 

Això significava que un cop passat 1 any de la denúncia del conveni col·lectiu sense que hi hagués un nou conveni, aquest perdia la seva vigència llevat que existís pacte en contra. En aquest cas, s'aplica, en el cas que existís, el conveni col·lectiu d’àmbit superior d’aplicació. 

Què suposa la ultraactivitat plena per a les treballadores?

Recuperar la ultraactivitat plena implica més estabilitat i millors condicions laborals per a les treballadores. L’any 2012, es va eliminar per tal de minvar la capacitat negociadora de les treballadores i la representació sindical, fet que ha generat més precarietat i incertesa laboral. 

La reforma laboral suposa la recuperació del poder en la negociació col·lectiva com a eina fonamental per a la defensa dels drets col·lectius de les treballadores i evitarà les situacions de conflicte que provocava l’anterior reforma laboral del PP quan no s’arribava a un acord per a l’elaboració d’un nou conveni col·lectiu.

Si tens dubtes, pots posar-te en contacte amb nosaltres i fer-nos arribar la teva consulta. T'assessorarem!

Més sobre la reforma laboral:

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!
  • dd/mm/aaaa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

❗QUÈ PUC FER SI TINC DUBTES SOBRE LA QUITANÇA?

💡La quitança o "finiquito" és el document de liquidació on es reflecteixen els conceptes que queden pendents.
🤔Alguna vegada no has estat d’acord amb la quitança?
T’expliquem que fer en aquests casos!👇
Obrim fil!🧵
#FAQSlaborals

🔴7 d’Octubre, Dia Mundial del Treball Digne.✊

👉La UGT ens mobilitzem sota el lema “Justícia Salarial” a les 12h, davant de Foment del Treball a Barcelona, i a la resta de territoris‼️👇
#Salarioconflicte

ℹ️ https://www.ugt.cat/7-doctubre-dia-mundial-del-treball-digne-la-ugt-ens-mobilitzem-sota-el-lema-justicia-salarial/

🕘És freqüent que l’empresa ens demani fer més hores de les establertes a la nostra jornada.
👀És important no confondre les hores complementàries amb les extraordinàries.

T'expliquem el que has de saber de les hores complementàries!👉https://avalot.cat/hores-complementaries/

🤱 La prestació per risc durant la lactància és una prestació econòmica que pretén protegir la treballadora (i la criatura) davant una situació de risc en la realització de la seva feina.

👀 T’expliquem el que has de saber sobre aquesta prestació!👉 https://avalot.cat/prestacio-risc-lactancia/

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram