Contracte obra i servei: abans i després de la reforma laboral

La reforma laboral ha significat la modificació de diversos aspectes, entre ells, en la durada dels contractes introduint la limitació de la temporalitat que comporta l’eliminació del contracte d’obra i servei. 

El contracte d’obra i servei: què ha passat fins al moment?

El contracte d’obra i servei és, avui en dia, el contracte laboral més utilitzat, però és ben cert, que s’han produït molts abusos i la subscripció de contractes temporals en frau de llei. 

L’excessiva temporalitat i generalitzada entre el jovent provocava no poder engegar el projecte de vida en condicions materials dignes. 

La reforma laboral del PP va significar precarització de les condicions laborals de les treballadores. 

Es va produir la tempesta perfecta: un abús de la temporalitat dels contractes d’obra i servei i eventuals que, per la seva naturalesa, sovint havien de ser indefinits sumat a la manca de vigilància, control i sanció per part d’Inspecció de Treball.

Com afecta la reforma laboral al contracte d’obra i servei?

Els contracte d’obra i servei ha sigut eliminat per la reforma laboral. S’ha modificat l’article 15 de l’Estatut de les Treballadores relatiu a la durada dels contractes.

A partir d’ara, s’aplicarà la generalització del contracte indefinit i, per tant, només es podran realitzar contractes temporals (de duració determinada) per circumstàncies de la producció o per substitució de la persona treballadora. 

Quan entra en vigor la reforma laboral?

Les modificacions que estableix la reforma laboral relativa a la durada dels contractes i, per tant, l'erradicació del contracte d’obra i servei entren en vigor el 30 de març de 2022 (Disposició addicional 8). En tot cas, la reforma laboral va entrar en vigor el passat 31 de desembre de 2021. 

Què passa si tinc un contracte d’obra i servei?

Depèn de quan s’hagi subscrit el contracte d’obra i servei s’aplicarà un dels dos règims transitoris que estableix la reforma laboral: 

  • Contractes temporals signats abans del 31 de desembre de 2021: els contractes seran vigents fins a la seva durada màxima.
  • Contractes temporals signats des del 31 de desembre de 2021 fins al 30 març de 2022: els contractes es regiran per la normativa legal o convencional vigent en la data en què es va celebrar i la seva durada no podrà ser superior a 6 mesos.

Pots consultar totes les novetats de la reforma laboral aquí

Més sobre la reforma laboral:

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram