Conveni col·lectiu: què has de tenir en compte?

En aquest article volem explicar alguns dels aspectes més importants sobre el conveni col·lectiu, per tal que els puguis tenir en compte a l’hora de firmar un contracte.

Sovint quan firmem un contracte ens trobem que en molts aspectes d’aquests apareix la paraula conveni col·lectiu, per exemple a l’hora de dir el sou, en lloc de posar una quantitat numèrica apareix la frase “segons conveni”. És important que sapiguem què vol dir i com podem consultar aquest conveni.

Què és el conveni col·lectiu?

El conveni col·lectiu és el document sorgit de la negociació entre les representants de l’empresa i les representants de les treballadores. L’empresa està representada a través de la patronal, i les treballadores a través del sindicat o comitè d’empresa. Es tracta d’un document escrit per fixar les condicions laborals a les quals s’han d’ajustar els contractes de treball del sector o empresa que reguli el conveni en qüestió. 

Quins tipus hi ha?

Els convenis col·lectius es poden classificar segons diferents criteris: en funció de la seva àrea geogràfica, del número de persones que afecti, de com es realitzi i del seu àmbit d’aplicació.

  • Àrea geogràfica: estatal, autonòmic, provincial o local.
  • Número de persones afectades: àmbit superior (més d’una empresa) o àmbit inferior (com a màxim una empresa o parts d’ella).
  • Manera de regularització: estatutaris (segueixen les regles de l’Estatut de les Treballadores, doncs afecten a tot el col·lectiu dins l’àmbit d’aplicació) o extra estatutaris (no compten amb els requisits mínims i només afecten les empreses i treballadores afiliades a les parts signants).
  • Àmbit d’aplicació: sectorial (per branca d’activitat) o d’empresa (una sola empresa).

Quin és el contingut?

El contingut del conveni pot abastar totes les qüestions relatives a les condicions de treball: jornada, horari, règim de vacances, grups professionals, organització del treball, promoció i ascensos, retribucions, els drets de les representants de les treballadores, els drets amb relació a la seguretat i salut en el treball, les clàusules relatives a la igualtat d’oportunitats, a la conciliació de la vida personal, familiar i laboral, a l’assetjament moral i sexual, i qualsevol altra matèria relativa a les condicions en què es desenvolupen les relacions laborals.

Què cal tenir en compte?

  • Els convenis serveixen per regular drets i deures laborals, és important tenir en compte, però, que els convenis poden millorar les condicions fixades per l’Estatut de les Treballadores, però  mai empitjorar-les. 
  • El conveni col·lectiu a què pertany l’empresa ha de figurar de manera explícita en el contracte de treball. En el cas que l’empresa no estigui adscrita a cap conveni col·lectiu, la normativa que se’ns aplicarà serà l’Estatut de les treballadores i el contracte de treball

El meu sou depèn del conveni?

Un altre aspecte clau dels convenis són les categories professionals que fixen pel sector que regulen. Hem de tenir clar quina és la nostra categoria professional, ja que això ens servirà per conèixer amb exactitud com se’ns apliquen els diferents drets i deures del conveni. És especialment important conèixer la categoria professional per comprovar el nostre salari.

A banda dels drets i deures laborals i les categories professionals, els convenis col·lectius, també marquen les taules salarials. Aquestes taules ens marquen el sou que s’haurà de cobrar en funció de la categoria professional que es tingui. 

El contracte de treball podrà millorar les condicions que s’estableixen en els convenis col·lectius, però mai podrà empitjorar-les. 

On puc consultar el conveni col·lectiu?

Al Cercador d’Informació i Documentació Oficials (CIDO) podreu consultar els convenis col·lectius. La seva pàgina web és www.cido.diba.cat.

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

Contra la sinistralitat laboral, més recursos a Inspecció de Treball i més obligacions a les empreses amb la llei de riscos laborals.

Parlem amb @nuriagilgado, responsable de Política Sindical @ugtcatalunya, i amb @Moni_CCOO responsable de @ccoosalutlab https://diaritreball.cat/2022-i-segueix-morint-gent-a-la-feina-i-segueix-sense-abordar-se-la-sinistralitat-laboral/

⚠️ Durant molt de temps s'ha fet ús de les empreses multiserveis per abaratir costos empresarials a través de la retallada de condicions laborals ✂️

⁉️ Saps com la reforma laboral pretén canviar aquesta cultura de la precarietat? 👉 https://avalot.cat/empreses-multiserveis-reforma-laboral/

#reformalaboral

🚨 La sobreutilització del contracte d'obra i servei l'han convertit en una peça clau de la temporalitat i la precarietat laboral en els últims temps.

🧐Saps que partir del 30 de març ja no es podran subscriure més contractes d'obra i servei? 👉 https://avalot.cat/contracte-obra-i-servei-reforma-laboral/

🖊️"Actualment, un dels perills més grans per a la governança democràtica [...] és la manipulació originada per les fakenews en les xarxes socials i en alguns mitjans de comunicació".

Sobre la manipulació a través de les imatges i les paraules https://elobrero.es/opinion/81409-la-manipulacion-de-las-imagenes.html @David_Lerin

🧐Estàs familiaritzada amb el concepte de la ultraactivitat? Saps què implica? 👉

📢Amb la nova reforma laboral, l'empresa ha de respectar les condicions establertes en el conveni col·lectiu encara que aquest arribi a la seva data de venciment! 👉https://avalot.cat/ultraactivitat-reforma-laboral/

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram