Conveni col·lectiu: què has de tenir en compte?

En aquest article volem explicar alguns dels aspectes més importants sobre el conveni col·lectiu, per tal que els puguis tenir en compte a l’hora de firmar un contracte.

Sovint quan firmem un contracte ens trobem que en molts aspectes d’aquests apareix la paraula conveni col·lectiu, per exemple a l’hora de dir el sou, en lloc de posar una quantitat numèrica apareix la frase “segons conveni”. És important que sapiguem què vol dir i com podem consultar aquest conveni.

Què és el conveni col·lectiu?

El conveni col·lectiu és el document sorgit de la negociació entre les representants de l’empresa i les representants de les treballadores. L’empresa està representada a través de la patronal, i les treballadores a través del sindicat o comitè d’empresa. Es tracta d’un document escrit per fixar les condicions laborals a les quals s’han d’ajustar els contractes de treball del sector o empresa que reguli el conveni en qüestió. 

Quins tipus hi ha?

Els convenis col·lectius es poden classificar segons diferents criteris: en funció de la seva àrea geogràfica, del número de persones que afecti, de com es realitzi i del seu àmbit d’aplicació.

  • Àrea geogràfica: estatal, autonòmic, provincial o local.
  • Número de persones afectades: àmbit superior (més d’una empresa) o àmbit inferior (com a màxim una empresa o parts d’ella).
  • Manera de regularització: estatutaris (segueixen les regles de l’Estatut de les Treballadores, doncs afecten a tot el col·lectiu dins l’àmbit d’aplicació) o extra estatutaris (no compten amb els requisits mínims i només afecten les empreses i treballadores afiliades a les parts signants).
  • Àmbit d’aplicació: sectorial (per branca d’activitat) o d’empresa (una sola empresa).

Quin és el contingut?

El contingut del conveni pot abastar totes les qüestions relatives a les condicions de treball: jornada, horari, règim de vacances, grups professionals, organització del treball, promoció i ascensos, retribucions, els drets de les representants de les treballadores, els drets amb relació a la seguretat i salut en el treball, les clàusules relatives a la igualtat d’oportunitats, a la conciliació de la vida personal, familiar i laboral, a l’assetjament moral i sexual, i qualsevol altra matèria relativa a les condicions en què es desenvolupen les relacions laborals.

Què cal tenir en compte?

  • Els convenis serveixen per regular drets i deures laborals, és important tenir en compte, però, que els convenis poden millorar les condicions fixades per l’Estatut de les Treballadores, però  mai empitjorar-les. 
  • El conveni col·lectiu a què pertany l’empresa ha de figurar de manera explícita en el contracte de treball. En el cas que l’empresa no estigui adscrita a cap conveni col·lectiu, la normativa que se’ns aplicarà serà l’Estatut de les treballadores i el contracte de treball

El meu sou depèn del conveni?

Un altre aspecte clau dels convenis són les categories professionals que fixen pel sector que regulen. Hem de tenir clar quina és la nostra categoria professional, ja que això ens servirà per conèixer amb exactitud com se’ns apliquen els diferents drets i deures del conveni. És especialment important conèixer la categoria professional per comprovar el nostre salari.

A banda dels drets i deures laborals i les categories professionals, els convenis col·lectius, també marquen les taules salarials. Aquestes taules ens marquen el sou que s’haurà de cobrar en funció de la categoria professional que es tingui. 

El contracte de treball podrà millorar les condicions que s’estableixen en els convenis col·lectius, però mai podrà empitjorar-les. 

On puc consultar el conveni col·lectiu?

Al Cercador d’Informació i Documentació Oficials (CIDO) podreu consultar els convenis col·lectius. La seva pàgina web és www.cido.diba.cat.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram