Primer de maig: Fem-nos fortes!

El Primer de Maig per l'Avalot és la jornada més important de l'any i, com sempre, aprofitarem també per celebrar-ho des de la reivindicació i la lluita, ja que la situació del jovent no ens permet viure aquest dia de cap altra manera.

Què és?

El Primer de maig és la commemoració del moviment obrer a escala mundial. En la majoria de països del món, el dia 1 de maig és el dia de la classe treballadora. Se celebra des de l’any 1889 després de ser establert com a jornada reivindicativa i de lluita al Congrés socialista obrer a París.

Per què és important aquest Primer de Maig?

Cal reactivar la mobilització

Una de les mesures per a pal·liar els efectes de la pandèmia COVID-19, va ser reduir la interacció social. Aquests dos anys de pandèmia han suposat un cop molt fort en les dinàmiques de les lluites de la classe obrera. Aquest any, però, un cop ja superada la pandèmia hem de tornar a sortir als carrers i demostrar que la classe obrera continua unida i reivindicativa, ja que sabem que el capitalisme avança ferotge en la retallada dels nostres drets i precarització de les condicions de vida, si no se’l combat. 

També sabem de la importància de conèixer els nostres drets laborals, perquè és un aspecte essencial per a poder apoderar-nos de manera col·lectiva i defensar els nostres drets. 

Cal organitzar-se

Històricament, el sindicalisme de classe ha esdevingut una eina de pressió i de reivindicació fonamental per a la defensa dels interessos de la classe treballadora. 

Ara, més que mai, és necessari destacar la importància de la sindicalització com a resposta a les retallades i precarització constants a les quals hem de fer front actualment. 

S’ha demostrat que el que més tem el sistema neoliberal capitalista actual és una classe treballadora unida i conscient dels seus drets. Per això, és tan important potenciar la sindicalització a tots els centres de treball de Catalunya per a continuar esdevenint una veritable força d’oposició contra els abusos del capital.

Cal seguir lluitant per la millora de les condicions laborals

L’última reforma laboral del passat 31 de desembre ha servit per avançar en drets de les treballadores, ja que ha consolidat el caràcter indefinit dels contractes com a regla general, ha recuperat la ultraactivitat plena dels convenis col·lectius i la prevalença del conveni de sector sobre el conveni d’empresa. També, ha unificat el contracte formatiu establint dues tipologies: el contracte formatiu en alternança: i el contracte per a l’adquisició de la pràctica professional, el reforç de la Inspecció de Treball i enduriment de les sancions i la incorporació a la legislació ordinària dels ERTO per limitació o impediment en detriment dels acomiadaments col·lectius, entre d’altres.

Tot i aquest avenç significatiu, sabem que encara queda molt camí per recórrer. Aquest Primer de Maig ens ha de servir com a tret de sortida per continuar lluitant i reivindicant més millores de les condicions de treball per a la classe treballadora i la derogació total de les reformes laborals. 

Cal apujar salaris i contenir els preus

És un fet que els preus no paren de pujar. La vida s’està encarint de manera accelerada. La inflació actual provoca que el poder adquisitiu de les treballadores cada vegada sigui més baix perquè no s’està efectuant amb una pujada proporcional dels salaris.

Les revisions de l’IPC anual dels contractes de lloguer, l’encariment dels preus de l’energia, etc. provoquen que cada vegada costi més arribar a final de mes. Aquest escenari fa que cada vegada hi hagi més treballadores pobres, més persones en situació de pobresa energètica. Cal, doncs, fer una aposta clara per un canvi de model energètic que sigui sostenible pel planeta mitjançant una transició justa per les treballadores.

Cal revertir la situació de les joves 

Les joves patim unes condicions sociolaborals molt precàries. En concret, patim més del doble d’atur que la població general, patim unes condicions materials que fan molt difícil poder posar en marxa o mantenir el nostre projecte de vida i unes expectatives de futur.  Segons l’informe de l’Observatori català de la Joventut en el quart trimestre de 2021 l’atur se situava en el 21,6% (joves de 16 fins als 29 anys), 10 punts per sobre de la taxa d’atur de les persones de més de 29 anys (9,2%). 

Som la generació més ben preparada de la història i la primera que viu pitjor que les seves progenitores i aquesta desesperança generacional es tradueix en un augment considerable de trastorn de salut mental que evidentment van molt relacionats amb les conseqüències de les estructures  de precarietat en les quals se sustenta el sistema capitalista (recordem que durant la pandèmia les joves vam ser el primer col·lectiu amb més risc de patir pobresa i exclusió social). 

La situació és insostenible perquè manca una aposta clara per revertir la situació i proporcionar solucions adients per als problemes estructurals que encarem com a generació, que a hores d’ara, continuem tenint un futur incert que ens dificulta poder engegar o mantenir el nostre projecte de vida en condicions dignes.

Cal acabar amb l’adultcentrisme

Una de les característiques del sistema capitalista i laboral actual que ens afecta  a les joves és l’adultcentrisme que ens discrimina sistemàticament, subordinar-nos i relegar-nos a un pla inferior, justificant-se en la nostra edat o experiència.

L’adultcentrisme és, doncs,  el sistema d'opressió en el qual les persones adultes dominen sobre les joves i prenen decisions sobre nosaltres però sense nosaltres.

L'adultcentrisme crea relacions de poder que subordina a les joves i fa que les nostres reivindicacions siguin ignorades i invisibilitzades de manera constant.

Cal aconseguir tenir centres de treball lliures de violències masclistes

Els centres de treball com a espais dins de la societat no estan exempts de reproduir violències masclistes, sovint aquelles més subtils i que poden romandre invisibilitzades. 

Si veritablement volem una societat lliure de violències, hem de posar tots els esforços per erradicar aquests tipus de violència. Això implica fer-les visibles per tal de superar un model capitalista basat en l’heteropatriarcat que reprodueix i dóna legitimitat a les diferents opressions. I per això, cal identificar-les i conèixer mecanismes per erradicar-les, al marge dels circuits institucionals. 

Des de l'Avalot participarem en el bloc jove i ens agradaria que ens acompanyessis, per tal de reivindicar juntes els nostres drets i un futur dignes. 

Vine al Primer de Maig i fem-nos fortes!

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
LA VULL
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram