Diferències treballadora assalariada i treballadora autònoma

Treballar de manera autònoma o assalariada és una elecció que té diverses conseqüències. Quines diferències trobem en relació amb els drets i deures laborals?

Una treballadora autònoma i una treballadora assalariada queden afectades de maneres molt diferents en funció dels drets i deures laborals que podrà gaudir o exigir. 

A continuació detallarem les principals diferències:

Quin és el règim a la Seguretat Social aplicable?

La treballadora autònoma es vincularà al RETA (Règim Especial de Treballadores Autònomes). Cada mes haurà d’abonar la corresponent quota d’autònomes que correspon al 30,3% de la base de cotització escollida (la base mínima és de 944, 40 euros i la màxima de 4. 070,10 euros).

Existeix també una tarifa plana que consisteix en la bonificació i suposa el pagament de 60 euros per a les noves altes. Aquesta quota engloba tant les contingències comunes com les professionals.

En el cas de la treballadora assalariada es vincularà al Règim General a la Seguretat Social. Cada mes haurà de destinar una part del seu salari brut a pagar l’IRPF en funció del total a percebre mensual. 

Tinc dret a vacances?

En el cas d’una treballadora autònoma: No hi ha vacances pagades. Els dies de descans són dies que no es treballen. Per contra, una treballadora assalariada gaudirà de les vacances generades. Tot i que els convenis col·lectius poden millorar-ho, com a mínim, 30 dies naturals (art. 38 ET). 

Què passa en cas d’acomiadament?

Per a una treballadora autònoma no hi ha protecció perquè no existeix relació laboral, sinó que la relació és de naturalesa mercantil.

La treballadora assalariada gaudeix de protecció davant qualsevol classe d’acomiadament perquè l’acomiadament dóna dret a la prestació d’atur si es compleixen els requisits legals (articles del 51 al 56 Estatut de les Treballadores). 

Quina és la retribució pel treball realitzat?

La treballadora autònoma no està vinculada a un salari mínim. Cobrarà en funció del pacte que s’arribi entre les parts.

La treballadora assalariada, però, com a mínim, cobrarà el salari mínim interprofessional (SMI).

El salari mínim interprofessional des de l’any 2020 se situa en 950 euros bruts al mes per  a les treballadores a jornada completa (incloses les pagues extraordinàries). El salari mínim interprofessional està reconegut a l’article 27 de l’Estatut de les treballadores i la seva quantia, fixada pel Govern, al Reial Decret 231/2020, de 4 de febrer, pel que es fixa el salari mínim interprofessional pel 2020.

Més informació a turespuestasindical.es

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram