Prestació d'atur: requisits i sol·licitud

Si necessites demanar la prestació d’atur, t’expliquem quins són els requisits, quina durada tindrà, quina quantia cobrarem i com l’hem de sol·licitar.

A qui va dirigida la prestació d'atur?

Podran sol·licitar la prestació d’atur les treballadores per compte d’altri que estiguin dins del règim de la Seguretat Social i que cotitzin la contingència per desocupació, les sòcies de les cooperatives, les persones alliberades de presó, les funcionàries i treballadores de l’administració pública.

Quan podem demanar la prestació d'atur?

Sempre que estiguem en situació legal de desocupació de manera involuntària:

  • Per acomiadament
  • Per finalització del contracte temporal
  • Per finalització de la relació laboral per jubilació
  • Per defunció o incapacitat de l’empresària
  • Per no superació del període de prova
  • Per finalització del període d’activitat productiva
  • Per cessament com a sòcia treballadora d’una cooperativa
  • Per finalització o suspensió de la relació de treball per ser víctima de violència de gènere.

Quins requisits s’han de complir?

A part d’estar en situació legal de desocupació, ens hem d’inscriure com a demandants d’ocupació i mantenir-nos inscrits durant tot el període en què rebrem la prestació. Per poder cobrar la prestació hem d’haver treballat i cotitzat la desocupació com a mínim 360 dies en els últims sis anys. No es pot haver complert l’edat ordinària de jubilació, tampoc es pot estar cobrant una prestació incompatible amb el treball per part de la seguretat social. Com a norma general tampoc es podrà cobrar la prestació d’atur si es realitza una activitat per compte propi o treball per compte d’altri a temps complet.

Quina durada tindrà?

Per calcular la durada de la prestació es tenen en compte els dies cotitzats a desocupació durant els sis anys anteriors a trobar-se en situació de desocupació.

Per determinar els dies que corresponen s’utilitza una escala que marca els dies a percebre en funció dels dies cotitzats:

Com es determina la quantia que rebrem?

Dependrà de què hàgim cobrat durant els últims 180 dies, per veure què ens tocarà percebre el SEPE posa a la disposició de les usuàries un programa per fer l’autocàlcul de les prestacions d’atur. Gràcies a això podrem saber quants diners cobrarem i també els mesos de prestació que ens corresponen.

En aquest enllaç podreu trobar el simulador: https://sede.sepe.gob.es/dgsimulador/introSimulador.do

Com he de tramitar la prestació?

És molt important tenir en compte que només disposarem de quinze dies hàbils, a partir de l’últim dia treballat, per poder demanar la prestació.

La sol·licitud la podem presentar a través de la seu electrònica del SEPE o bé a l’Oficina de Treball corresponent.

Per fer-la online necessitarem Cl@ve, DNI electrònic o certificat digital, però de manera provisional també podem omplir un formulari de presol·licitud si no tenim cap dels mètodes de verificació anteriors.

Per poder formalitzar la sol·licitud, cal que segueixis aquest enllaç:

https://sede.sepe.gob.es/contenidosSede/generico.do?pagina=proce_ciudadanos/

Si tens dubtes laborals, recorda que pots posar-te en contacte amb nosaltres.

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

Contra la sinistralitat laboral, més recursos a Inspecció de Treball i més obligacions a les empreses amb la llei de riscos laborals.

Parlem amb @nuriagilgado, responsable de Política Sindical @ugtcatalunya, i amb @Moni_CCOO responsable de @ccoosalutlab https://diaritreball.cat/2022-i-segueix-morint-gent-a-la-feina-i-segueix-sense-abordar-se-la-sinistralitat-laboral/

⚠️ Durant molt de temps s'ha fet ús de les empreses multiserveis per abaratir costos empresarials a través de la retallada de condicions laborals ✂️

⁉️ Saps com la reforma laboral pretén canviar aquesta cultura de la precarietat? 👉 https://avalot.cat/empreses-multiserveis-reforma-laboral/

#reformalaboral

🚨 La sobreutilització del contracte d'obra i servei l'han convertit en una peça clau de la temporalitat i la precarietat laboral en els últims temps.

🧐Saps que partir del 30 de març ja no es podran subscriure més contractes d'obra i servei? 👉 https://avalot.cat/contracte-obra-i-servei-reforma-laboral/

🖊️"Actualment, un dels perills més grans per a la governança democràtica [...] és la manipulació originada per les fakenews en les xarxes socials i en alguns mitjans de comunicació".

Sobre la manipulació a través de les imatges i les paraules https://elobrero.es/opinion/81409-la-manipulacion-de-las-imagenes.html @David_Lerin

🧐Estàs familiaritzada amb el concepte de la ultraactivitat? Saps què implica? 👉

📢Amb la nova reforma laboral, l'empresa ha de respectar les condicions establertes en el conveni col·lectiu encara que aquest arribi a la seva data de venciment! 👉https://avalot.cat/ultraactivitat-reforma-laboral/

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram