Pròrroga dels ERTO fins al 31 de maig de 2021

Govern, patronals i sindicats han tancat l'acord de la pròrroga dels ERTO. Aquesta mesura ha de permetre frenar la destrucció de l'ocupació al mercat laboral i assegurar els llocs de feina de les treballadores.

L'acord contempla la pròrroga de tots els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) basats en causes relacionades amb la COVID 19 fins al 31 de maig de 2021.

A continuació t'expliquem tots els detalls.

ERTO per força major

Els ERTO per força major que segueixen vigents, queden prorrogats automàticament fins al 31 de maig del 2021.

Aquest tipus d'ERTO està destinat a sectors especialment perjudicats i empreses que depenguin directament d'aquests sectors. És a dir, sectors com el transport, el turisme o l'oci nocturn segueixen coberts i s'afegeixen també altres com les activitats de manteniment físic o els lloguers de caravanes.

ERTO per limitació

Estaran vigents fins al 31 de maig de 2021, sempre que les empreses acollides segueixin afectades per les limitacions establertes.

Aquest tipus d'ERTO està destinat a empreses que, a causa de les mesures de contenció establertes, tinguin limitacions per dur a terme l'activitat de l'empresa però que no estiguin obligades al tancament total.

Alguns exemples: bars, cinemes, teatres, etc

ERTO per impediment

Estaran vigents durant el temps que es mantingui el tancament de la seva activitat.

Aquest ERTO està destinat a les empreses que no puguin dur a terme la seva activitat en algun dels seus centres de treball a causa de les mesures decretades per a la contenció de la COVID-19.

Alguns exemples: discoteques i oci nocturn.

Novetat:

Les empreses en ERTO per impediment o limitació no hauran de tornar a presentar un nou expedient col·lectiu, sinó comunicat que segueixen acollits a l'ERTO.

Quant cobraré si estic en ERTO?

Aquesta nova pròrroga manté que la prestació de la treballadora sigui pel 70% de la base reguladora. És a dir, si segueixes afectada per un ERTO, seguiràs cobrant el mateix import que fins ara.

Consumeixo atur?

Segueix actiu el “comptador a zero” fins a l'1 de gener de 2022. Això significa que el cobrament de la prestació associada als ERTO no restarà la prestació per desocupació i la mantenen per poder cobrar-la en un altre moment en cas que la necessitin.

És a dir, si la persona afectada per un ERTO es queda sense feina abans de l'1 de gener de 2022, s'esborrarà del seu expedient el temps de prestació d'atur gastat durant l'ERTO.

Si vols més informació sobre això pots llegir: Consumim atur durant l'ERTO? Ho aclarim!

Em poden acomiadar després de l'ERTO?

En aquesta pròrroga es manté el compromís de manteniment de l'ocupació, de la manera que ja recollia el decret llei 30/2020. Això significa que les empreses es comprometen a mantenir l'ocupació durant el termini de sis mesos des de la data de represa de l'activitat.

En el cas contrari hauran de retornar totes les ajudes i quotes de la Seguretat Social que no han abonat durant els mesos d'ERTO.

Què passa si sóc fixa discontinua?

En cas de tenir un contracte fix-discontinu, has de saber que aquesta nova pròrroga manté els ajuts extraordinaris i la cobertura social fixats en l'anterior pròrroga.

També es manté la millora en la prestació a les treballadores a temps parcial.

Existeixen altres limitacions?

Les treballadores d'empreses acollides als ERTO no podran realitzar hores extres, noves contractacions (directes o indirectes) ni fer externalitzacions durant el temps d'aplicació dels expedients de regulació temporal.

Com a excepció es contempla que les treballadores en plantilla no puguin (per formació, capacitació o altres raons objectives i justificades) desenvolupar aquelles tasques per les quals l'empresa necessita fer una contractació. S'haurà d'informar a la representació legal de les treballadores.

Tinc dret a formació?

Les treballadores que estiguin en ERTO tindran la consideració de col·lectiu prioritari per accedir a les iniciatives de formació del sistema de formació professional en l'àmbit laboral.

Es programaran plans específics de formació adaptats per a aquestes treballadores i enfocats a l'adquisició de competències per a la transformació digitals i altres plans de formació sectorials.

Si vols més informació sobre els ERTO, pots visitar aquest enllaç.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram