El Dia del Poble Gitano serveix per reconèixer i reivindicar l’existència de la història, la llengua i la cultura pròpies. També per denunciar les discriminacions, violències i estigma que pateix el poble gitano des de fa molts anys.
El 8 d’abril és el dia del poble gitano i se celebra la commemoració del primer Congrés Mundial romaní. Es va celebrar a Londres l’any 1971 en el qual es va instituir de manera oficial la bandera i l’himne gitano “Gelem, gelem” que recorda les víctimes gitanes de l’holocaust nazi.
A Catalunya, l’arribada del poble gitano se situa ja fa més de 600 anys, però l’estigma, la discriminació i la falta d’oportunitats en l’àmbit laboral encara són ben presents.
De fet, segons l’últim informe de Secretariat Gitano de l’any 2020, el 17% de la població gitana més gran de 16 anys acaba l’ESO i el 80% es troba en risc d’exclusió social.
El racisme estructural cap al poble gitano és flagrant i estructural. Per tant, és present a totes les esferes de la vida pública i privada.
El racisme institucional que els envolta, afecta l’àmbit laboral en la dificultat per trobar feina, a l'escola, amb la policia i en els mitjans de comunicació. Però també en acudits i expressions quotidianes.
La pandèmia de la COVID-19 ha afectat negativament de manera general. Però és evident que a determinats col·lectius vulnerables, la pandèmia els ha afectat més. Com és el cas del col·lectiu gitano.
La situació sociolaboral del poble gitano està marcada per la precarietat laboral. El 80% de la població gitana està en risc d’exclusió i més del 50% es troba a l’atur.
L'any 1990 va començar a organitzar-se el moviment feminista gitano, quan va aparèixer la primera associació de dones gitanes feministes a Granada.
A patir d’aquí, les associacions i grups organitzats de gitanes feministes, no han deixat d'augmentar en nombre, i han continuat lluitant per aconseguir els seus objectius principals.
Nosaltres, com a organització sindical juvenil, estem compromeses a continuar treballant per erradicar qualsevol classe de discriminació als centres de treball i contribuint en l’assoliment d’ambients laborals més diversos i plurals.
Si necessites assessorament laboral, pots posar-te en contacte amb nosaltres i t'ajudarem!
Altres articles que t'interessen: