Assetjament laboral: tot el que has de saber

L’assetjament laboral (o mobbing, en anglès) és la conducta que de manera sistemàtica i abusiva es produeix en l’àmbit laboral i suposa un atemptat contra la salut i un atemptat contra la seva dignitat i/o integritat psíquica.

Quines són les característiques de l’assetjament laboral?

Perquè una conducta pugui ser considerada com assetjament laboral s’han de complir els requisits següents: 

  1. Ha de ser una conducta que atempti contra la dignitat o integritat de la persona.
  2. Ha de ser de manera continuada en el temps. 
  3. Ha de tenir lloc en l’àmbit laboral. 

Quin paper té l’empresa?

L’article 16 de la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de Prevenció de Riscos Laborals estableix que l’empresa ha de vetllar per la prevenció dels riscos i disposar de protocols per la prevenció i protecció del mobbing en el conveni col·lectiu d’aplicació. 

S’haurà de detallar l’estructura organitzativa, les responsabilitats, les funcions, els procediments i els recursos necessaris per a realitzar les accions de prevenció dels riscos a l’empresa. 

És obligatori per a les empreses de més de 50 treballadores disposar d’un Pla d’Igualat que protegeixi de l’assetjament laboral. 

En l’àmbit públic, des de l’any 2015, existeix el Protocol per a la prevenció, la detecció, l’actuació i la resolució de situacions d’assetjament psicològic i altres discriminacions a la feina que protegeix totes les treballadores públiques i al personal laboral de la Generalitat de Catalunya, tot i que el protocol no s’aplica al cos de Mossos d’Esquadra ni al personal de l’Administració Pública. 

Com es pot perseguir l’assetjament laboral en l’àmbit penal?

L’article 173 del Codi Penal estableix que: “1. El que infligiera a otra persona un trato degradante, menoscabando gravemente su integridad moral, será castigado con la pena de prisión de seis meses a dos años”.

Perquè pugui ser considerat com a delicte s’han de complir els requisits següents: 

  1. Persecució o fustigació greu per part de la persona que tingui una situació de superioritat o poder respecte de la víctima.
  2. Amb la finalitat de menyscabar la integritat psíquica o moral de la persona treballadores.
  3. Reiteració en el temps.
  4. Caràcter intens de la violència psicològica.

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

🔴DIA CONTRA EL TREBALL INFANTIL 🔴

❗️ La crisi de la COVID-19 ha fet augmentar el #treballinfantil, obligant a menors a contribuir als ingressos familiars.

📢 En els anys vinents podria augmentar molt més si les famílies en pobresa no reben ajuda 👉https://avalot.cat/treball-infantil-covid19-pandemia/

4

🔴Concentració contra les noves mesures d’horaris comercials a Barcelona: lluny de crear llocs de treball, encara precaritzarà més les condicions del@s treballador@s del comerç
🗓️15 de juny 🕚11 h
📍plaça de Sant Miquel
@UGTcomercio_cat @FeSMC_ugt_cat http://www.ugt.cat/la-ugt-convoca-per-a-dimarts-una-mobilitzacio-contra-les-noves-mesures-dhoraris-comercials-a-barcelona/

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram