El dret al treball | Dia Internacional dels Drets Humans

El 10 de desembre se celebra el Dia Internacional dels drets humans. L’Assemblea General de les Nacions Unides va designar aquest dia com a dia internacional, per commemorar que fa 73 anys, l’any 1948 es va signar la Declaració Universal dels Drets Humans

Què són els drets humans?

Els drets humans són aquells inherents a tota persona sense cap mena de distinció per raça, gènere, orientació sexual, llengua, religió, opinió política o de qualsevol altra mena, origen nacional o social, fortuna, naixement o altra condició.

Els drets humans en l'àmbit laboral

Els drets humans en l’àmbit laboral estan recollits a la Declaració Universal dels Drets Humans i als convenis de l’Organització Internacional del Treball (OIT). Actualment en formen part 187 estats membres. 

L’article 23 de la Declaració Universal dels Drets Humans estableix com a dret humà el dret al treball. 

Així doncs, tota persona:

  1. Té dret al treball, a la lliure elecció de la seva ocupació, a condicions equitatives i satisfactòries de treball, i a la protecció contra l'atur.
  2. Té dret a percebre sense cap mena de discriminació igual salari per igual treball.
  3. Té dret a una remuneració equitativa i satisfactòria que asseguri poder desenvolupar el seu projecte de vida en condicions dignes. 
  4. Té dret a constituir un sindicat i a afiliar-s’hi per tal de poder defensar els seus drets.

El dret al treball, però, tot i estar definit i regulat jurídicament no està garantit a escala global. Encara avui en dia, existeix el treball infantil, el treball en condicions infrahumanes, la discriminació laboral cap a dones i col·lectius de persones racialitzades i trans, etc.

Quina és la realitat a Catalunya?

Vivim una realitat de precarietat laboral evident on els drets humans sovint es vulneren. 

D’ençà de la crisi financera de 2008, la classe treballadora s’ha vist afectada de manera molt negativa i no podem dir, en aquest moment actual que el dret humà al treball estigui assegurat per a tothom. 

La pandèmia de la covid-19 ha posat en relleu els problemes estructurals que el model capitalista ocasiona i que afecta les treballadores, en especial, les treballadores joves. Les joves patim més atur, més temporalitat, més parcialitat, més dificultat per a emancipar-nos, menys remuneració salarial que les treballadores en general. 

La lluita contra la precarietat laboral i la creació d’ocupació que asseguri unes condicions dignes sempre ha estat la màxima prioritat per a l’Avalot. Per això, vam analitzar la situació de les joves a Catalunya i hem elaborat l’informe “Generació enterrada: La crítica situació del jovent a Catalunya” i una comparativa a escala europea a l’informe “La situació juvenil a Europa: anàlisi sociolaboral”.

Cal doncs no abaixar la guàrdia i seguir lluitant i defensant el dret al treball i els drets humans. 

La història ens demostra que la classe treballadora organitzada és la clau per la conquesta dels drets i la seva defensa. 

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram