Variant òmicron: he de fer quarantena si sóc contacte estret?

Tot i que una gran part de la població catalana està vacunada la nova variant (òmicron) ja és present a l’Estat espanyol. Des del passat 1 de desembre, el Ministeri de Sanitat del Govern espanyol establert un nou protocol  per contenir la propagació de la COVID-19. La nova estratègia obliga les contactes estretes de persones contagiades de COVID-19 (només de la variant òmicron) hauran de fer una quarantena d’aïllament.

Qui és considerat com un contacte estret?

Es considera que una persona és contacte estret quan s’ha produït un contacte entre una persona que tenia símptomes o hagi estat al mateix lloc durant un temps  mínim de 15 minuts sense protecció, a una distància de menys de 2 metres, des de 48 hores abans d’aparèixer els símptomes fins al moment del diagnòstic.

Si la persona és asimptomàtica, es considera contacte estret tothom qui hi hagi estat en contacte amb la persona contagiada des de 48 hores abans del diagnòstic.

Quant dura la quarantena?

L’aïllament serà de 10 dies.

Si he passat la COVID-19, també he de fer quarantena?

Sí. Encara que s’hagi passat la COVID-19 s’ha de seguir les noves mesures per frenar la propagació de la nova variant.

I si m’he vacunat?

Sí. Les contactes estretes de les persones contagiades de la COVID-19 amb la variant òmicron hauran de fer quarantena encara que estiguin vacunades.

Qui determina si una persona ha de fer la quarantena?

A Catalunya, l’Institut Català de la Salut és qui determinarà si una persona ha de fer quarantena davant d’un possible contagi o d’un contagi de la variant òmicron de la COVID-19.

Què suposa la quarantena en l’àmbit laboral?

La quarantena o aïllament domiciliari es considera una incapacitat temporal (IT), ja que impossibilitat per a treballar. 

La baixa mèdica associada al contagi o prevenció de la COVID-19 és per malaltia comuna. Per tant, s’ha de demanar la baixa per incapacitat temporal per contingències comunes.

Però, econòmicament s’assimila  a les incapacitats temporals derivades d’accident laboral. És a dir, que es cobra el 75% de la base reguladora. 

Com puc demanar la baixa mèdica si estic fent quarantena?

La baixa mèdica podrà ser expedida sense necessitat de la presència física de la persona malalta que està en quarantena i, per tant, aïllada. També, podrà tenir efecte retroactiu.Pots consultar tota la informació i novetats sobre la COVID-19 aquí.

Com actuar si hi ha un cas de COVID-19 a la feina?

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
LA VULL
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

❗QUÈ PUC FER SI M’ACOMIADEN DURANT EL PERÍODE DE PROVA?
📢Tots els contractes estableixen un període on tant la treballadora com l’empresa proven si és fructífera la relació laboral.
👀Però què passa si t’acomiaden?
T’ho expliquem!👇
Obrim fil! 🧵
#FAQSlaborals

👩🏻Marina Ginestà va ser una periodista, escriptora, intèrpret i militant antifeixista catalana.

📸Va ser coneguda per la fotografia icònica de Hans Gutmann de la Guerra Civil Espanyola de la miliciana a Barcelona quan tenia 17 anys.

T’expliquem més!👉https://avalot.cat/marina-ginesta/

🤔L’empresa pot decidir traslladar les treballadores a un altre centre de treball.

📢Aquesta decisió pot comportar un perjudici en la conciliació entre la vida personal i laboral.

T’expliquem qué pots fer davant un cas de mobilitat geogràfica! 👉https://avalot.cat/mobilitat-geografica-trasllat-centre-treball/

✊🏾 Demà ens trobarem a la manifestació per donar suport al poble iranià sota el lema #Donavidallibertat!

Consulta el manifest aquí➡️ https://www.lafede.cat/wp-content/uploads/2023/01/Manifest-21G-final.pdf
#21GDonaVidaLlibertat

❗️QUÈ PUC FER SI SE M’HA ACABAT EL CONTRACTE DE LA CAMPANYA DE NADAL?
📢Finalitzat el Nadal si se t’acaba el contracte, has de fer una sèrie de gestions per posar en marxa de nou el procés de recerca de feina.
T’expliquem que has de fer!👇
Obrim fil! 🧵
#FAQSlaborals

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram