Dia del Poble gitano

El Dia del Poble Gitano serveix per reconèixer i reivindicar l’existència de la història, la llengua i la cultura pròpies. També per denunciar les discriminacions, violències i estigma que pateix el poble gitano des de fa molts anys.

El Dia del Poble Gitano

El 8 d’abril és el dia del poble gitano i  se celebra la commemoració del primer Congrés Mundial romaní. Es va celebrar a Londres l’any 1971 en el qual es va instituir de manera oficial la bandera i l’himne gitano “Gelem, gelem” que recorda les víctimes gitanes de l’holocaust nazi.

Quina és la situació del poble gitano?

A Catalunya, l’arribada del poble gitano se situa ja fa més de 600 anys, però l’estigma, la discriminació i la falta d’oportunitats en l’àmbit laboral encara són ben presents.

De fet, segons l’últim informe de Secretariat Gitano de l’any 2020, el 17% de la població gitana més gran de 16 anys acaba l’ESO i el 80% es troba en risc d’exclusió social. 

Quines són les discriminacions que pateix el poble gitano en l’àmbit laboral?

El racisme estructural cap al poble gitano és flagrant i estructural. Per tant, és present a totes les esferes de la vida pública i privada. 

El racisme institucional que els envolta, afecta l’àmbit laboral en la dificultat per trobar feina, a l'escola, amb la policia i en els mitjans de comunicació. Però també en acudits i expressions quotidianes. 

Com ha afectat la pandèmia?

La pandèmia de la COVID-19 ha afectat negativament de manera general. Però és evident que a determinats col·lectius vulnerables, la pandèmia els ha afectat més. Com és el cas del col·lectiu gitano.

La situació sociolaboral del poble gitano està marcada per la precarietat laboral. El 80% de la població gitana està en risc d’exclusió i més del 50% es troba a l’atur.

El feminisme gitano

L'any 1990 va començar a organitzar-se el moviment feminista gitano, quan va aparèixer la primera associació de dones gitanes feministes a Granada. 

A patir d’aquí, les associacions i grups organitzats de gitanes feministes, no han deixat d'augmentar en nombre, i han continuat lluitant per aconseguir els seus objectius principals.

Nosaltres, com a organització sindical juvenil, estem compromeses a continuar treballant per erradicar qualsevol classe de discriminació als centres de treball i contribuint en l’assoliment d’ambients laborals més diversos i plurals.

Si necessites assessorament laboral, pots posar-te en contacte amb nosaltres i t'ajudarem!

Altres articles que t'interessen:

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram