Dia del Poble gitano

El Dia del Poble Gitano serveix per reconèixer i reivindicar l’existència de la història, la llengua i la cultura pròpies i per denunciar les discriminacions, violències i estigma que pateix el poble gitano des de fa molts anys.

El Dia del Poble Gitano

El 8 d’abril és el dia del poble gitano i  se celebra la commemoració del primer Congrés Mundial romaní. Es va celebrar a Londres l’any 1971 en el qual es va instituir de manera oficial la bandera i l’himne gitano “Gelem, gelem” que recorda les víctimes gitanes de l’holocaust nazi.

Aquest dia serveix per reconèixer i reivindicar l’existència de la història, la llengua i la cultura pròpies i per denunciar les discriminacions, violències i estigma que pateix el poble gitano des de fa molts anys.

Quina és la situació del poble gitano?

A Catalunya, l’arribada del poble gitano se situa ja fa més de 600 anys, però l’estigma, la discriminació i la falta d’oportunitats en l’àmbit laboral encara són ben presents.

De fet, segons l’últim informe de Secretariat Gitano de l’any 2020, el 17% de la població gitana més gran de 16 anys acaba l’ESO i el 80% es troba en risc d’exclusió social. 

Quines són les discriminacions que pateix el poble gitano en l’àmbit laboral?

El racisme estructural cap al poble gitano és flagrant i estructural i, per tant, és present a totes les esferes de la vida pública i privada. 

El racisme institucional que els envolta, afecta l’àmbit laboral en la dificultat per trobar feina, a l'escola, amb la policia i en els mitjans de comunicació. Però també en acudits i expressions quotidianes. 

Com ha afectat la pandèmia?

La pandèmia de la COVID-19 ha afectat negativament de manera general. Però és evident que a determinats col·lectius vulnerables, la pandèmia els ha afectat més. Com és el cas del col·lectiu gitano.

La situació sociolaboral del poble gitano està marcada per la precarietat laboral. El 80% de la població gitana està en risc d’exclusió i més del 50% es troba a l’atur.

El feminisme gitano

L'any 1990 va començar a organitzar-se el moviment feminista gitano, quan va aparèixer la primera associació de dones gitanes feministes a Granada. 

A patir d’aquí, les associacions i grups organitzats de gitanes feministes, no han deixat d'augmentar en nombre, i han continuat lluitant per aconseguir els seus objectius principals.

Nosaltres, com a organització sindical juvenil, estem compromeses a continuar treballant per erradicar qualsevol classe de discriminació als centres de treball i contribuint en l’assoliment d’ambients laborals més diversos i plurals.

Si necessites assessorament laboral, pots posar-te en contacte amb nosaltres i t'ajudarem!

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

📢Les vacances són un dret fonamental de totes les treballadores.

❗️Però què passa si tens un contracte a temps parcial?

T’ho expliquem aquí! 👉https://avalot.cat/vacances-temps-parcial/

❗️El 17 de maig és el dia internacional contra la LGTBI-fòbia.

📢El 17 de maig del 1990 l'OMS va eliminar l'homosexualitat del llistat de malalties mentals.

⚠️Aquest dia té com a objectiu denunciar les discriminacions.

T'expliquem més sobre el tema!👉https://avalot.cat/lgtbi-fobia/

❗️QUÈ PUC FER SI L’EMPRESA NO PAGA LES MEVES COTITZACIONS A LA SEGURETAT SOCIAL?

⚠️L’obligació de cotitzar neix des del moment en què s’inicia l’activitat laboral.

T’expliquem que has de fer en el cas que l’empresa no compleixi aquesta obligació! 👇

Obrim fil! 🧵
#FAQSlaborals

La reforma de la llei de l'avortament ha causat aquests dies més rebombori de l'esperat per un tema en concret: la baixa laboral per una regla dolorosa🩸

📢Des de l'Avalot, com a sindicat feminista, ens posicionem a favor d'aquesta mesura 👉 https://avalot.cat/posicionament-sobre-la-baixa-laboral-a-causa-de-la-regla-dolorosa/

Obrim 🧵👇

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram