Puc viatjar si estic de baixa mèdica?

És evident que una baixa mèdica impossibilita per treballar, però podem viatjar? Durant una baixa mèdica, el que es coneix com una incapacitat temporal (IT) poden sorgir dubtes del que es pot o no es pot fer. T’ho expliquem!

És incompatible viatjar i la baixa mèdica?

Viatjar durant una baixa mèdica és una decisió que prens sota la teva responsabilitat i que dependrà de les circumstàncies concretes de cada cas.

En la legislació actual no existeix normativa al respecte que de manera taxativa ho prohibeixi. En qualsevol cas, sempre que el viatge o desplaçament no posi en risc la recuperació, estarà permès.

Qui ha d’autoritzar la possibilitat de viatjar?

El personal mèdic és qui ha de valorar, segons criteris mèdics, si es pot viatjar o no. 

El més recomanable, per no tenir problemes amb la prestació que es rep mentre dura la baixa mèdica és, en cas de fer un viatge, sol·licitar que el personal mèdic expedeixi un informe indicant que l’activitat en concret no interfereix en la recuperació mèdica.

L’empresa em pot prohibir viatjar estant de baixa mèdica?

No. Només ho pot determinar el Sistema Públic de Salut o la Mútua. Si se segueixen les indicacions del personal mèdic que determina quines són les activitats permeses i les prohibides i acudeixes a les revisions mèdiques pautades estaràs respectant la bona fe contractual i, per tant, l’empresa no et podrà sancionar. En cas contrari, si l’empresa té coneixement que estàs realitzant quelcom pugui perjudicar la teva recuperació, et podrà sancionar d’acord amb el que estableixi el conveni col·lectiu sobre faltes i sancions. 

En quins casos es pot prohibir viatjar?

Es podrà denegar la possibilitat de viatjar durant la baixa mèdica en el cas que la malaltia o accident que ocasiona la baixa mèdica sigui incompatible amb la realització del viatge. 

De totes maneres, encara que el viatge estigui autoritzat, no es podran realitzar activitats que puguin empitjorar la salut o la recuperació mèdica. Per exemple, fer una activitat de risc com per exemple, puenting o escalada. 

I si durant la baixa mèdica faig el viatge encara que estigui prohibit?

En aquest cas, la Seguretat Social entén que s’està cometent un frau, ja que és qui et paga el subsidi per incapacitat temporal. Així doncs, la realització del viatge estant de baixa mèdica sense autorització comporta l’actuació fraudulenta de la treballadora, d’acord amb el que estableix l’article 175 de la Llei General de la Seguretat Social

Recorda que si tens dubtes i necessites assessorament laboral, et pots posar en contacte amb nosaltres fent un correu a bustia.avalot@catalunya.ugt.org o omplint el formulari de la Bústia Precària.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
LA VULL
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

🤱Les famílies monoparentals han denunciat perquè se les reconegui el greuge comparatiu amb les biparentals en la prestació per naixement i cura de menor.

📢 Diverses sentències donen la raó i estableixen l’ampliació de la prestació.

Tots els detalls!👉https://avalot.cat/prestacio-naixement-families-monoparentals/

📢Hem posat en marxa el Projecte Fem-nos Fortes! adreçat a dones joves de Ciutat Vella que vulguin iniciar un procés de recerca de feina i assoliment de competències transversals.✅

👉Tota la informació a https://avalot.cat/projecte-fem-nos-fortes/

📢El temps i la seva regulació és conegut com "els usos del temps".
⌚La regulació amb perspectiva de gènere és important per aconseguir una vida més saludable, igualitària, eficient i sostenible.

T’expliquem tot el que has de saber!👉https://avalot.cat/usos-del-temps/

❗QUÈ PUC FER SI M’ACOMIADEN DURANT EL PERÍODE DE PROVA?
📢Tots els contractes estableixen un període on tant la treballadora com l’empresa proven si és fructífera la relació laboral.
👀Però què passa si t’acomiaden?
T’ho expliquem!👇
Obrim fil! 🧵
#FAQSlaborals

👩🏻Marina Ginestà va ser una periodista, escriptora, intèrpret i militant antifeixista catalana.

📸Va ser coneguda per la fotografia icònica de Hans Gutmann de la Guerra Civil Espanyola de la miliciana a Barcelona quan tenia 17 anys.

T’expliquem més!👉https://avalot.cat/marina-ginesta/

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram