La pandèmia fa créixer el treball infantil

Dia mundial contra el treball infantil

Avui 12 de juny és el Dia Mundial contra el Treball Infantil i volem aprofitar per a denunciar que en molts indrets del món hi ha milers d’infants que desenvolupen alguna activitat laborali que fan feines perilloses per a la seva edat, posant en risc la seva salut. 

A més aquest 2021, també ha estat declarat l'Any Internacional contra el Treball Infantil per part de l'Assemblea General de les Nacions Unides.

Què és el treball infantil?

El concepte treball infantil es dóna en contra de les normes de l'Organització Internacional del Treball (convencions 138 i 182) i refereix al treball que priva a les menors de la seva infantesa, potencial i dignitat, sent aquest perjudicial per al seu desenvolupament físic i psicològic.

Així doncs, s'entén per a treball infantil a erradicar aquell que:

  1. És perillós i prejudicial per al benestar físic, mental o moral,
  2. Interfereix amb la seva escolarització,
  3. Priva de la possibilitat d'assistir a classes,
  4. Obliga a abandonar l'escola de manera prematura,
  5. Exigeix combinar l'estudi amb un treball pesat.

El treball infantil en xifres

En aquest sentit, l’Organització Internacional del Treball (OIT) calcula que 7,4 milions de persones menors d’edat es dediquen al treball domèstic (la majoria són nenes).

El Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF) estima que uns 150 milions d'infants d’entre 5 i 14 anys i 1 de cada 6 nenes són víctimes de treball infantil. 

L'any passat ja vam advertir de la possibilitat d'aquest augment. Cal un desenvolupament  inclusiu i sostenible amb el medi ambient millorant així la vida de totes les persones. I per aconseguir-ho cal erradicar el treball infantil, vetllar pels drets de la infància i erradicar la pobresa.

Com ha afectat la COVID-19 al treball infantil?

La crisi provocada per la COVID-19 ha agreujat el problema. L’UNICEF assegura que és el primer any que l’estadística va a l’alça des de l’any 2000 i això es tradueix que milions de nenes d’arreu del món es veuran obligades a treballar.

Es calcula que 8,9 milions de menors a tot el món es veuran obligades durant aquest any a treballar forçosament per contribuir als ingressos familiars i se sumaran a les 160 milions de nenes que ja ho feien.

Les agències internacionals adverteixen que prop 50 milions de menors més podrien engrossir les files dels nens que ja treballen en els pròxims dos anys, si les famílies que se submergeixen en la pobresa no reben ajuda.

Què reclamem?

A l'estat espanyol, la reforma laboral i les crisis econòmiques que hem patit  provoquen que les condicions de vida materials dels infants i de les seves famílies no estiguin assegurades i que sigui més fàcil que la situació de precarietat pugui esdevenir crònica i sigui molt més difícil sortir-ne.

Des d’Avalot exigim que es destinin més recursos per prevenir i eliminar aquesta xacra, per tal de posar en marxa mesures urgents per erradicar el treball forçós i posar fi a les formes contemporànies d'esclavitud i de treball infantil.

DESCARREGA’T LA GUIA JOVE DE SUPERVIVÈNCIA AL MÓN LABORAL

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!
LA VULL

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

🗓 El calendari laboral de l'empresa és la planificació anual que, juntament amb la jornada laboral, estableix el temps de treball de les treballadores 🕒

🧐 Saps qui l'elabora i què ha de constar?

Tota la info aquí! 👌🏼 https://avalot.cat/calendari-laboral-empresa/

La pandèmia ha demostrat "com Barcelona depenia excessivament del turisme i com es va esfondrar bona part del sistema productiu de la ciutat", segons @antroperplejo. La contracimera per reclamar un canvi del model turístic es fa avui i demà a la ciutat https://www.publico.es/public/decreixement-turistic-contracimera-per-demanar-canvi-model-turistic.html?utm_medium=Public&utm_source=Twitter#Echobox=1635186079

😐Alguna vegada t'has trobat amb un conflicte laboral a la feina que no saps com solucionar?

Volem donar-te les eines perquè puguis fer-ho! 👉 https://avalot.cat/projecte-apoderat/

Cinc preguntes clau per entendre què és la violència econòmica i perquè demanen tipificar-la com a masclista

Parlem amb Esther Costa de @CollectiuRonda i @marisaiuris de @FemiNovembre @caladona

✍️@emmpons https://www.publico.es/public/cinc-preguntes-clau-per-entendre-violencia-economica-i-perque-demanen-tipificar-com-masclista.html

🗞️"Els esforços que fan les joves per millorar la seva formació no es corresponen amb les condicions que afronten per fer el salt al treball" 👉 https://diarieducacio.cat/educaciolocal/2021/10/22/assegurar-el-futur-professional-dels-joves/ @DiariEducacio

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram