La pandèmia fa créixer el treball infantil

Dia mundial contra el treball infantil

Avui 12 de juny és el Dia Mundial contra el Treball Infantil i volem aprofitar per a denunciar que en molts indrets del món hi ha milers d’infants que desenvolupen alguna activitat laborali que fan feines perilloses per a la seva edat, posant en risc la seva salut. 

A més aquest 2021, també ha estat declarat l'Any Internacional contra el Treball Infantil per part de l'Assemblea General de les Nacions Unides.

Què és el treball infantil?

El concepte treball infantil es dóna en contra de les normes de l'Organització Internacional del Treball (convencions 138 i 182) i refereix al treball que priva a les menors de la seva infantesa, potencial i dignitat, sent aquest perjudicial per al seu desenvolupament físic i psicològic.

Així doncs, s'entén per a treball infantil a erradicar aquell que:

  1. És perillós i prejudicial per al benestar físic, mental o moral,
  2. Interfereix amb la seva escolarització,
  3. Priva de la possibilitat d'assistir a classes,
  4. Obliga a abandonar l'escola de manera prematura,
  5. Exigeix combinar l'estudi amb un treball pesat.

El treball infantil en xifres

En aquest sentit, l’Organització Internacional del Treball (OIT) calcula que 7,4 milions de persones menors d’edat es dediquen al treball domèstic (la majoria són nenes).

El Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF) estima que uns 150 milions d'infants d’entre 5 i 14 anys i 1 de cada 6 nenes són víctimes de treball infantil. 

L'any passat ja vam advertir de la possibilitat d'aquest augment. Cal un desenvolupament  inclusiu i sostenible amb el medi ambient millorant així la vida de totes les persones. I per aconseguir-ho cal erradicar el treball infantil, vetllar pels drets de la infància i erradicar la pobresa.

Com ha afectat la COVID-19 al treball infantil?

La crisi provocada per la COVID-19 ha agreujat el problema. L’UNICEF assegura que és el primer any que l’estadística va a l’alça des de l’any 2000 i això es tradueix que milions de nenes d’arreu del món es veuran obligades a treballar.

Es calcula que 8,9 milions de menors a tot el món es veuran obligades durant aquest any a treballar forçosament per contribuir als ingressos familiars i se sumaran a les 160 milions de nenes que ja ho feien.

Les agències internacionals adverteixen que prop 50 milions de menors més podrien engrossir les files dels nens que ja treballen en els pròxims dos anys, si les famílies que se submergeixen en la pobresa no reben ajuda.

Què reclamem?

A l'estat espanyol, la reforma laboral i les crisis econòmiques que hem patit  provoquen que les condicions de vida materials dels infants i de les seves famílies no estiguin assegurades i que sigui més fàcil que la situació de precarietat pugui esdevenir crònica i sigui molt més difícil sortir-ne.

Des d’Avalot exigim que es destinin més recursos per prevenir i eliminar aquesta xacra, per tal de posar en marxa mesures urgents per erradicar el treball forçós i posar fi a les formes contemporànies d'esclavitud i de treball infantil.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
LA VULL
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

🤱Les famílies monoparentals han denunciat perquè se les reconegui el greuge comparatiu amb les biparentals en la prestació per naixement i cura de menor.

📢 Diverses sentències donen la raó i estableixen l’ampliació de la prestació.

Tots els detalls!👉https://avalot.cat/prestacio-naixement-families-monoparentals/

📢Hem posat en marxa el Projecte Fem-nos Fortes! adreçat a dones joves de Ciutat Vella que vulguin iniciar un procés de recerca de feina i assoliment de competències transversals.✅

👉Tota la informació a https://avalot.cat/projecte-fem-nos-fortes/

📢El temps i la seva regulació és conegut com "els usos del temps".
⌚La regulació amb perspectiva de gènere és important per aconseguir una vida més saludable, igualitària, eficient i sostenible.

T’expliquem tot el que has de saber!👉https://avalot.cat/usos-del-temps/

❗QUÈ PUC FER SI M’ACOMIADEN DURANT EL PERÍODE DE PROVA?
📢Tots els contractes estableixen un període on tant la treballadora com l’empresa proven si és fructífera la relació laboral.
👀Però què passa si t’acomiaden?
T’ho expliquem!👇
Obrim fil! 🧵
#FAQSlaborals

👩🏻Marina Ginestà va ser una periodista, escriptora, intèrpret i militant antifeixista catalana.

📸Va ser coneguda per la fotografia icònica de Hans Gutmann de la Guerra Civil Espanyola de la miliciana a Barcelona quan tenia 17 anys.

T’expliquem més!👉https://avalot.cat/marina-ginesta/

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram