Regulació dels lloguers a Catalunya: la llei i els seus efectes

Des del passat setembre Catalunya compta amb una Llei que regula i modera els preus dels lloguers. En aquest article t'expliquem el contingut de la llei, els seus efectes i el nostre posicionament al respecte.

Quina és la llei que regula els lloguers a Catalunya?

Es tracta de la llei 11/2020, del 18 de setembre, de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d'arrendament d'habitatge.

La llei té com a finalitat contenir i moderar el preu del lloguer en determinades zones que, per les seves característiques, no garanteixen tenir habitatges de lloguer a un preu accessible, de manera que s’obstaculitza l’accés a tota la població.

Què estipula aquesta regulació?

Aquesta llei regula el preu dels contractes de lloguer de residència permanent per a les persones llogateres, sempre que l'habitatge es trobi en una àrea declarada amb mercat d'habitatge tens.

En quins casos s'aplica la llei dels lloguers?

S'aplica en:

 • Contractes de lloguer habitual.
 • Contractes nous.
 • Modificacions de contractes signats a partir de 1995.
 • Municipis en àrees amb mercat d'habitatge tens.

No s'aplica en:

 • Contractes en vigor.
 • Contractes de lloguer temporal.
 • Contractes sotmesos a una regulació específica (protecció oficial, lloguer social, etc).
 • Municipis fora d'àrees amb mercat d'habitatge tens.

Quin preu màxim pot tenir el meu lloguer segons la llei?

Si l'habitatge no ha estat llogat abans, el preu del contracte de lloguer haurà d'estar per sota de l'índex de referència.

Si l'habitatge ha estat llogat en els darrers cinc anys, haurà d'estar per sota de l'índex de referència i a més el preu no podrà superar al pactat en l'anterior contracte.

Excepció: si el contracte de lloguer anterior tenia un preu molt baix perquè existia una relació de parentiu entre l'arrendadora i l'arrendatària, el preu del nou contracte sí pot superar l'anterior, però sempre respectant l'índex de referència.

Què és l'índex de referència d'un habitatge?

L'índex de referència d'un habitatge marca el preu mitjà dels habitatges similars en una zona determinada. Aquest índex el determina el Departament de Territori i Sostenibilitat a partir de les fiances dipositades a l’Incasòl (Institut Català del Sòl)

Pots consultar aquí l'índex de referència del teu habitatge.

Poden augmentar-me el preu al llarg del contracte?

Només et podran actualitzar el preu si s'ha acordat al contracte signat. En cap cas aquest augment pot ser superior al de l'IPC interanual.

Puc demanar que em redueixin el preu si tinc un contracte en vigor?

Aquesta llei no s'aplica en contractes en vigor, però si estàs pagant un preu superior al que marca la nova regulació, pots negociar un nou contracte amb una renda més baixa.

Trobaràs més informació sobre la regulació en aquesta Guia de la Generalitat de Catalunya.

Quins són els efectes de la llei de lloguers?

Després de sis mesos de regulació, les dades publicades per l'Agència de l’Habitatge de Catalunya per al primer trimestre de 2021 constaten que la regulació està funcionant positivament:

 • El preu del lloguer ha disminuït un 4,8% interanual en els municipis regulats i ha augmentat un 1,2% en les localitats sense regulació.
 • Els contractes de lloguer s'han incrementat de forma molt notable (18,9%), especialment a la ciutat de Barcelona.
 • En primer trimestre de 2021 ha suposat un descens mitjà de 21 euros en els contractes signats entre gener i març, passant dels 734,33 euros de mitjana de 2020 a 713,29 en 2021.

Les dades oficials contradiuen les opinions catastrofistes dels lobbies immobiliaris, que alertaven que la regulació del preu del lloguer enfonsaria el mercat. La regulació dels lloguers està demostrant ser una mesura eficient per a protegir a les llogateres i facilitar l'accés a un habitatge digne. 

El nostre posicionament

En un moment d'emergència habitacional, amb el dret a l'habitatge tan compromès i el jovent amb tants problemes per a poder emancipar-nos, aquesta llei és imprescindible per a facilitar l'accés a un habitatge digne a moltes joves que sense regulació i amb més especulació ho tindríem impossible.

Des de l'Avalot volem declarar la nostra ferma defensa a la regulació i exigir que el Govern de l'estat espanyol respecti la seva aprovació.

#LaRegulacióNoEsToca

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
 • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram