Pagues extres: preguntes i respostes

En els darrers dies estem rebent diferents preguntes relacionades amb les pagues extres o pagues extraordinàries. En aquest article donem resposta a les meves habituals.

Què són les pagues extres?

Són les gratificacions salarials que rep la persona treballadora en moments puntuals a contraprestació dels seus serveis a l’empresa. Així doncs, és un dret de les treballadores.

Quina és la quantia de les pagues extres?

La quantia queda fixada per conveni col·lectiu. 

Quantes pagues extres tenim durant l'any?

L'article 31 de l'Estatut de les Treballadors indica que la treballadora té dret a dues pagues extraordinàries a l'any. Una d'elles és abans de Nadal i l'altra segons estableixi el conveni col·lectiu de referència. Generalment, aquesta segona paga extra s'acostuma a pagar al juny, coincidint amb l'inici de l'estiu.

Com s'abonen les pagues extres?

Poden abonar-se íntegrament els mesos estipulats (desembre i aquell fixat per conveni col·lectiu) o bé, en cas que l'empresa aboni més de dues, els mesos assignats per l'empresa. En aquest cas ens haurem de fixar amb el que s’estableix en el Conveni Col·lectiu. O bé també poden prorratejar-se.

Què és el prorrateig de les pagues extres?

Significa que rebré la quantitat que em pertoqui en concepte de paga extra cada mes. En aquest cas l'import de la quantitat es fracciona en dotze mesos.

El concepte de les pagues extres prorratejades ha de constar a la nòmina.

Les pagues extraordinàries tenen deduccions?

Les pagues extraordinàries estan subjectes a deducció d’IRPF. Les aportacions a la Seguretat Social no figuren a les pagues extraordinàries perquè ja s’han deduït cada mes a la nòmina.

La quitança i les pagues extraordinàries

La quitança és el document que l'empresa ha d'entregar obligatòriament en el moment de la finalització de la relació laboral, sigui quin sigui el motiu de finalització (acomiadament, baixa voluntària, finalització de contracte, etc.). A la quitança podran reflectir-se les pagues extraordinàries que han quedat pendents d’abonar. 

Què passa si estic de baixa per malaltia?

En cas que el contracte se suspengui a causa d’una incapacitat temporal, llevat que el conveni estableixi com a temps efectiu el temps que duri la incapacitat temporal o es realitzi un pacte individual, la paga extraordinària es veurà reduïda en proporció als dies de duració de la incapacitat temporal. 

Si tens dubtes sobre la teva nòmina, salari, contracte o altres temes laborals, posa't en contacte amb nosaltres i t'assessorarem!

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram