Les trans en el mercat laboral: una situació d’exclusió social

Encara avui dia el món laboral és un espai hostil per a les persones trans i la resta de la comunitat LGTBIQ+, que pateixen moltes violències. Les persones trans són qui pitjors discriminacions pateixen en l’accés al mercat laboral i, quan accedeixen, han de suportar múltiples violències, agreujades per la por a perdre la feina.

Exclusió social de les trans en el mercat laboral

La independència econòmica és quelcom essencial per al desenvolupament i empoderament personal, i l’estabilitat econòmica opera també com a protector davant del risc de patir violències, pobresa i exclusió social. A l'estat espanyol, però, la taxa d'atur entre les persones trans és del 85%, segons la FELGTB.

Malauradament, són moltes les persones trans que en viure violència familiar per no acceptar la seva condició han de marxar del nucli familiar i, davant l'absència d'ingressos i les discriminacions en l'accés a l'habitatge, es veuen abocades a dormir al carrer. Segons una investigació del FRA (European Union Agency for Fundamental Rights) més del 10% de les dones trans s’han vist obligades a dormir al carrer almenys una vegada a la vida.

Les dones trans: doblement discriminades?

En un sistema cisheteropatriarcal com en el que vivim, els privilegis de la masculinitat i l’heteronormativitat sempre són molt presents. És per això que els rols de privilegi també afecten les dones trans que pateixen més violència, més estigmatització i més precarietat laboral que els homes trans. 

Segons les dades del FRA:

  • El 77% de les dones trans ha patit discriminació a l’hora de cercar feina.
  • El 47% de les dones trans i el 34% dels homes trans ha patit discriminació en l'entorn laboral.
  • El 58% de les persones trans es veuen en la necessitat d'amagar la seva identitat de gènere en l'àmbit laboral.

Amb aquest panorama sense oportunitats laborals són moltes les trans que es veuen abocades a exercir la prostitució com a única via laboral possible. Així ho afirma l'estudi elaborat per l'ONG Faciam, que fa una anàlisis de la situació de les persones trans sense llar a la Comunitat de Madrid. 

Què reclamem?

Des de l’Avalot considerem que és necessari implementar accions per assegurar la incorporació de les persones trans al món laboral en igualtat de condicions que la resta de la població.  Cal, també, eliminar els prejudicis i estigmatització cap a les persones trans. 

En aquest sentit, valorem positivament que la “llei trans” estableixi mecanismes per revertir la situació de dificultat l’accés al mercat laboral de les persones trans. També valorem la creació de plans específics per millorar l’ocupabilitat i la creació de quotes de reserva de llocs en l’àmbit públic i incentius per a la contractació en l’àmbit privat.

Considerem que cal establir mecanismes que obliguin a les empreses assegurar la implementació efectiva de protocols contra l’assetjament i discriminació cap a les persones trans. És important formar les delegades sindicals en matèria de respecte a la identitat trans i altres entitats de gènere per tal que els centres de treball esdevinguin espais segurs.

Finalment, cal eliminar la violència institucional exercida cap a les persones trans, tal com la violència que es produeix en l’àmbit de la filiació per assegurar el desenvolupament dels seus drets sense cap mena de discriminació. 

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
LA VULL
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram