Manifest a favor de la llei trans, els nostres arguments

Avui és el Dia Internacional de l'Orgull LGBTI, aquest any protagonitzat per la reivindicació dels drets de les persones trans. Des de l'Avalot considerem que tenim un deute històric amb les persones trans i és per això que volem aprofitar aquest dia per exposar alguns dels nostres arguments a favor de la “Llei Trans”.

Despatologització de les identitats trans

L'any 2018 l’OMS va excloure la transsexualitat com una malaltia, com ja va fer l’homosexualitat l’any 1990. La Llei trans recull aquesta realitat i eliminaria el reconeixement mèdic necessari per a determinar la disfòria de gènere i un tractament hormonal durant dos anys per poder efectuar el canvi registral. 

Amb aquesta despatologització, la llei estableix que la persona que exerceixi els drets inherents a la nova condició no implicarà que s’alteri la titularitat dels seus drets i obligacions jurídiques que li correspondrien amb anterioritat al seu canvi registral i que per tant, no tindrà caràcter retroactiu. 

Dret a l'autodeterminació en la llei trans

El reconeixement del dret a la identitat de gènere lliurement manifestada i de les identitats no binàries és un principi bàsic de respecte cap a les persones trans. Amb la llei s’hauria d'eliminar la categoria binària home-dona dels registres oficials per reconèixer el dret de les persones no binàries, sense necessitat de fer constar el sexe als documents oficials de manera obligatòria.

El reconeixement que la realitat de gènere és molt diversa suposa un pas endavant i la cristal·lització jurídica de la realitat social. La falta de visibilitat, de reconeixement social i de protecció legal suposen discriminacions i violències que la llei trans vol revertir. 

Mesures de protecció

La Llei trans estableix un seguit de mesures per a protegir a les persones trans en l'àmbit laboral, sanitari, educatiu, penitenciari, esportiu, etc, amb la intenció de revertir les violències estructurals i assegurar-ne els drets com a la resta de la població.

Les persones trans, com també les LGTBI, pateixen unes discriminacions estructurals que es materialitzen en els diferents àmbits de la vida. Per tant, que l’ordenament jurídic estableixi un marc de protecció per a aconseguir una societat on tothom tingui cabuda és un deute històric que la societat té cap a les persones trans i que des de l’Avalot celebrem. 

La Llei trans no esborra ningú

En els darrers mesos s'ha donat altaveu a certs sectors amb pensament biologista que, sota un esquema binari, divideixen les persones en funció de la naturalesa biològica i que consideren que la llei esborra les dones com a "subjecte polític".

Aquesta afirmació és clarament falsa, ja que les dones cis no som esborrades per les dones trans, sinó pel patriarcat, un sistema que també exerceix violència contra les dones trans. 

La llei trans és una qüestió de drets humans

Des de l'Avalot ens posicionem radicalment a favor de l'aprovació de la Llei Trans. Entenem que com a societat tenim un deute històric amb el col·lectiu trans, que necessita una protecció específica per tal d’assegurar la igualtat real i efectiva i frenar la transfòbia que encara és ben present.

La incorporació a l’ordenament jurídic espanyol de la Llei Trans és una passa endavant per aconseguir veritablement una societat igualitària, però no hem de deixar de banda, la necessitat d’invertir en educació en igualtat.

Des de l'Avalot exigim als poders públics un clar i contundent compromís amb els drets de les persones trans. La protecció dels seus drets és una qüestió de drets humans i per tant, com a societat no podem deixar que es vulnerin o es posin en dubte.

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

📢Les vacances són un dret fonamental de totes les treballadores.

❗️Però què passa si tens un contracte a temps parcial?

T’ho expliquem aquí! 👉https://avalot.cat/vacances-temps-parcial/

❗️El 17 de maig és el dia internacional contra la LGTBI-fòbia.

📢El 17 de maig del 1990 l'OMS va eliminar l'homosexualitat del llistat de malalties mentals.

⚠️Aquest dia té com a objectiu denunciar les discriminacions.

T'expliquem més sobre el tema!👉https://avalot.cat/lgtbi-fobia/

❗️QUÈ PUC FER SI L’EMPRESA NO PAGA LES MEVES COTITZACIONS A LA SEGURETAT SOCIAL?

⚠️L’obligació de cotitzar neix des del moment en què s’inicia l’activitat laboral.

T’expliquem que has de fer en el cas que l’empresa no compleixi aquesta obligació! 👇

Obrim fil! 🧵
#FAQSlaborals

La reforma de la llei de l'avortament ha causat aquests dies més rebombori de l'esperat per un tema en concret: la baixa laboral per una regla dolorosa🩸

📢Des de l'Avalot, com a sindicat feminista, ens posicionem a favor d'aquesta mesura 👉 https://avalot.cat/posicionament-sobre-la-baixa-laboral-a-causa-de-la-regla-dolorosa/

Obrim 🧵👇

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram