"Hem de demostrar als homes que expressar la potència a través de la violència és un senyal de debilitat"
Rita Segato és una escriptora, antropòloga i activista feminista argentina. Professora emèrita de la Universitat de Brasil on formà part del departament d'antropologia (1985/2010). També va impartir classes en el programa de postgrau de bioètica i drets humans fins al 2017. Va obtenir el doctorat en antropologia de la universitat de Belfast i ha treballat a molts països com: Irlanda del Nord, Estats Units i Brasil.
És considerada una de les principals feministes de l'actualitat i amb les seves obres va inspirar la lletra de l'himne feminista anomenat "un violador en el teu camí" creat pel col·lectiu Lastesis de Xile.
És especialment coneguda per les seves investigacions en els camps de la comunitat llatinoamericana, la violència de gènere i la relació entre gènere, racisme i colonialisme.
Moltes de les seves obres se centren en les noves formes de violència contra les dones i en el pensament que les relacions de gènere són un camp de poder.
Ha publicat molts articles i llibres, entre els quals destaquen: Les estructures elementals de la violència, La guerra contra les dones i Contra-pedagogia de la crueltat.
El 2018 va rebre el premi Llatinoamericà i Caribeny de les ciències socials. També va rebre el doctorat honoris causa de la Universitat Nacional de Salta i de la Universitat Iberoamericana de Mèxic. La legislatura de Buenos Aires la va nomenar personalitat destacada de la cultura i el museu Reina Sofia de Madrid la va fer titular de la Càtedra Aníbal Quijano.
També és membre del consell assessor d'expertes de la comissió internacional de dones.
Les seves tasques acadèmiques coincideixen amb l'activisme i la col·laboració en organitzacions que se centren en temes de gènere i rassa.
Molt compromesa amb el feminisme llatinoamericà i els moviments indígenes, els seus llibres ens fan penetrar en els grans dilemes dels nostres temps.
Rita Segato opina que amb els moviments feministes hi han hagut grans victòries, per un costat, però que en temes de violència contra les dones encara no s'ha arribat al destí que buscàvem. Exposa que quan això canviï, voldrà dir que hem fet un gran pas endavant.
En els seus llibres parla sobre la societat patriarcal. Aquesta societat que es creu amb drets sobre els territoris i els cossos, i expressa els problemes de les dones com a un drama de la societat en general.
Ella explica que la violència és una cosa transversal que pateixen totes les dones del món, ja que la desigualtat és violència i el gènere és desigualtat. Tot i això, també té una visió positiva i remarca que si continuem per aquest camí, el feminisme farà que canviï la història.
També viu el feminisme com un moviment que no només lluita per les dones, sinó que també ho fa per alliberar als homes dels models retrogrades de masculinitat.
Rita Segato, tot i jubilada de la seva carrera com a professora, encara és una persona molt reconeguda i influent.
Aquesta teòrica i militant del feminisme continua escrivint assajos antropològics sobre temes de gran rellevància social. Tot i això, no ha deixat la militància en el feminisme i als seus 70 anys és investigadora sénior del Consell Nacional d'Investigacions Científiques de Brasil.
Altres articles que t'interessen: