Aurora Bertrana: referent del feminisme català

Aurora Bertrana i Salazar va néixer a Girona el 29 d’octubre de l’any 1892, avui faria 129 anys. Filla de l’escriptor, pintor i periodista Prudenci Bertrana. 

Qui va ser Aurora Bertrana?

Aurora Bertrana va ser una violoncel·lista i escriptora de novel·la en llengua catalana. Les seves obres més famoses són: “L’illa perduda” (escrita conjuntament amb el seu pare) i “Tres presoners”.

Es va traslladar a Barcelona per completar els seus estudis de violoncel. Carmen Karr – feminista i escriptora - la va acollir a casa seva. Posteriorment es va mudar a Suïssa on va fundar l’orquestra “Jazz Women” la primera banda de jazz formada íntegrament per dones a Europa. 

Després de molts anys a l’estranger, Aurora Bertran va tornar a Catalunya l’any 1930 i desenvolupant tasques literàries i d’activisme social i cultural durant la Segona República.

El manifest feminista del Lyceum Club de Barcelona

Va fundar l'any 1931 juntament amb Carme Karr el "Lyceum Club de Barcelona" seguint el model que ja existia en altres ciutats europees. Va ser un club per a dones per respondre a les inquietuds socials i polítiques i necessitats de dones intel·lectuals, artistes, escriptores, etc, per a generar sinergies i poder compartir inquietuds i vivències personals i col·lectives.

El text fundacional del Lyceum Club de Barcelona va ser el "Manifest a les dones". L’objectiu de la institució era garantir l’educació per a les dones com a mecanisme d’emancipació i contribuir a treure les dones del poble de la terrible ignorància que l’aclaparava i en aquest sentit, era important tenir l’espai per a poder reflexionar sobre les problemàtiques de gènere que afectaven les dones. 

Va estar en funcionament fins al final de la Guerra Civil Espanyola.

La vida política, la guerra civil i l’exili d’Aurora Bertrana 

Posteriorment, es va presentar com a candidata d’Esquerra Republicana de Catalunya a les eleccions generals de 1933. 

En esclatar la guerra, Aurora Bertrana va seguir la seva activitat política defensant la República, fet que va fer que l’any 1938 s’exiliés a Suïssa i posteriorment a França i no va retornar de l’exili fins a l’any 1949. 

A Suïssa durant la II Guerra Mundial va visitar els camps de refugiats i presoners que van de servir d’inspiració per a les seves obres “Tres presoners” i “Entre dos silencis”. 

Va morir a Berga el 3 de setembre del 1974 a l’edat de 81 anys.

Més info: "El món és vostre, només us cal voluntat per a conquerir-lo"

Imatge: FONS PRUDENCI I AURORA BERTRANA. ARA.

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

⚠️ Durant molt de temps s'ha fet ús de les empreses multiserveis per abaratir costos empresarials a través de la retallada de condicions laborals ✂️

⁉️ Saps com la reforma laboral pretén canviar aquesta cultura de la precarietat? 👉 https://avalot.cat/empreses-multiserveis-reforma-laboral/

#reformalaboral

🚨 La sobreutilització del contracte d'obra i servei l'han convertit en una peça clau de la temporalitat i la precarietat laboral en els últims temps.

🧐Saps que partir del 30 de març ja no es podran subscriure més contractes d'obra i servei? 👉 https://avalot.cat/contracte-obra-i-servei-reforma-laboral/

🖊️"Actualment, un dels perills més grans per a la governança democràtica [...] és la manipulació originada per les fakenews en les xarxes socials i en alguns mitjans de comunicació".

Sobre la manipulació a través de les imatges i les paraules https://elobrero.es/opinion/81409-la-manipulacion-de-las-imagenes.html @David_Lerin

🧐Estàs familiaritzada amb el concepte de la ultraactivitat? Saps què implica? 👉

📢Amb la nova reforma laboral, l'empresa ha de respectar les condicions establertes en el conveni col·lectiu encara que aquest arribi a la seva data de venciment! 👉https://avalot.cat/ultraactivitat-reforma-laboral/

🧐 Quins canvis estableix la reforma laboral pel que fa als #ERTO?
🤔 En quins casos es podran utilitzar?
🕷️ Què és el Mecanisme XARXA?

Seguim analitzant la reforma aquí 👉 https://avalot.cat/erto-reforma-laboral/

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram