Aurora Bertrana: referent del feminisme català

Aurora Bertrana i Salazar va néixer a Girona el 29 d’octubre de l’any 1892, avui faria 129 anys. Filla de l’escriptor, pintor i periodista Prudenci Bertrana. 

Qui va ser Aurora Bertrana?

Aurora Bertrana va ser una violoncel·lista i escriptora de novel·la en llengua catalana. Les seves obres més famoses són: “L’illa perduda” (escrita conjuntament amb el seu pare) i “Tres presoners”.

Es va traslladar a Barcelona per completar els seus estudis de violoncel. Carmen Karr – feminista i escriptora - la va acollir a casa seva. Posteriorment es va mudar a Suïssa on va fundar l’orquestra “Jazz Women” la primera banda de jazz formada íntegrament per dones a Europa. 

Després de molts anys a l’estranger, Aurora Bertran va tornar a Catalunya l’any 1930 i desenvolupant tasques literàries i d’activisme social i cultural durant la Segona República.

El manifest feminista del Lyceum Club de Barcelona

Va fundar l'any 1931 juntament amb Carme Karr el "Lyceum Club de Barcelona" seguint el model que ja existia en altres ciutats europees. Va ser un club per a dones per respondre a les inquietuds socials i polítiques i necessitats de dones intel·lectuals, artistes, escriptores, etc, per a generar sinergies i poder compartir inquietuds i vivències personals i col·lectives.

El text fundacional del Lyceum Club de Barcelona va ser el "Manifest a les dones". L’objectiu de la institució era garantir l’educació per a les dones com a mecanisme d’emancipació i contribuir a treure les dones del poble de la terrible ignorància que l’aclaparava i en aquest sentit, era important tenir l’espai per a poder reflexionar sobre les problemàtiques de gènere que afectaven les dones. 

Va estar en funcionament fins al final de la Guerra Civil Espanyola.

La vida política, la guerra civil i l’exili d’Aurora Bertrana 

Posteriorment, es va presentar com a candidata d’Esquerra Republicana de Catalunya a les eleccions generals de 1933. 

En esclatar la guerra, Aurora Bertrana va seguir la seva activitat política defensant la República, fet que va fer que l’any 1938 s’exiliés a Suïssa i posteriorment a França i no va retornar de l’exili fins a l’any 1949. 

A Suïssa durant la II Guerra Mundial va visitar els camps de refugiats i presoners que van de servir d’inspiració per a les seves obres “Tres presoners” i “Entre dos silencis”. 

Va morir a Berga el 3 de setembre del 1974 a l’edat de 81 anys.

Més info: "El món és vostre, només us cal voluntat per a conquerir-lo"

Imatge: FONS PRUDENCI I AURORA BERTRANA. ARA.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
LA VULL
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram