Audre Lorde: una veu crítica amb el feminisme blanc hegemònic

"Les eines de l'amo no desmunten mai la casa de l'amo", és probablement una de les cites més repetides entre les activistes contemporànies. La seva autora és Audre Lorde, un referent afrolesbofeminista.

Qui va ser Audre Lorde?

Audre Lorde va ser una escriptora afroamericana, feminista, lesbiana i activista pels drets civils. De fet, es presentava a si mateixa com: negra, lesbiana, mare, guerrera i poeta. Va néixer a Harlem el 18 de febrer del 1934.

La seva obra tractava especialment sobre temes relacionats amb els drets civils, el feminisme i l'exploració de la identitat femenina negra. Va començar a escriure de ben petita i quan cursava la Primària va escriure el seu primer poema.

Obra i reconeixements

Audre Lorde fou poeta, assagista, conferenciant i, sobretot, una referent del feminisme antiracista i de la lluita pels drets de les lesbianes.

Va ser guardonada amb el premi Literari Lambda en reconeixement a la seva obra de temàtica LGTBI. També va rebre el Premi American Book l'any 1989.

El feminisme d'Audre Lorde

Pionera del pensament interseccional, el seu discurs plantejava, entre altres idees, que el racisme, el classisme, el sexisme i l'homofòbia són nascuts de la mateixa arrel: la impossibilitat de reconèixer el concepte de diferència com a força humana dinàmica.

Audre Lorde va ser una veu crítica amb el feminisme blanc hegemònic que va posar en relleu l'existència d'altres realitats menys visibles, en contraposició amb l'hegemonia de les dones blanques heterosexuals.

El final de la seva vida

Al llarg de la seva vida no va separar la seva professió de l'activisme, evidenciant en les seves obres l'existència del privilegi blanc i les pautes derivades de les estructures d'opressió.

Audre Lorde va morir l'any 1992, als 58 anys, víctima d'un càncer de mama a Saint Croix (EUA). De la seva experiència malalta de càncer de mama va escriure "Els diaris del càncer" on va reflexionar sobre les discriminacions que patien les dones pel fet de ser-ho, que se superposaven a les d'ètnia i d'orientació sexual i que es van sumar a la de la malaltia.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram